full_throttleТези дни най-после се реших да изиграя толкова хвалената Full Throttle, която притежавам от няколко месеца на оригинал. Така и така си я купих, логично беше и да я пробвам :Д
Самата игра не ми направи кой знае какво впечатление, честно казано. През 1995та година, когато е излязла, сигурно е била нещо много велико и ненадминато :Д Но днес, с грозната си и пикселизирана графика, не прави ни най-малкото добро впечатление. А и самите загадки и неща, които трябва да се правят не ме впечатлиха кой знае колко. Дори степента на сложност не беше особено голяма, с няколко изключения.
Нямах намерение да пиша “помагало” за играта, но… Мисля, че миналия петък беше, се загледах в сайта на adventurersbg.info и не намерих нищо. Затова реших, че мога да допринеса с още едно авторско (един вид) помагало към колекцията им.
Та, с други думи, това е написано ексклузивно за AdventurersBG 😛
(Мързи ме да го проверявам подробно за правописни и граматически грешки, каквито ще присъстват със сигурно, но… Не ми се занимава просто :Д)

Full Throttle Walkthrough

След интродукцията ще се озовете в боклуците зад бара. Кликнете върху дясната част от кофата за боклук, Бен ще избие капака и ще излезе от там. След това отидете пред кръчмата.
Опитайте да се качите на мотора, само да установите, че ключовете ви ги няма. Нека попитаме бармана какво знае. Заключено е. Нека Бен ритне врата, за да я „отключи”. Използвайте ръката (задържайки левия бутон на мишката, за да се появи менюто) върху бармана, за да го накарате да говори. Не ви казва много, но поне ви дава ключовете за мотора.
На магистралата ще ви пресрещне съперническа банда и е време за битка. Използвайте enter на клавиатурата или левия бутон на мишката, за да удряте съперника си, като в същото време си помагате със стрелките, за да останете на пътя.
Щом победите, Бен ще установи, че някой е бърникал по мотора му. Ще забележи също така, че някой го снима по средата на пустинята. Щом се събуди, вече ще се намира в работилницата на Маureen.
Можете да говорите с нея, но е по-добре да я оставите да ви поправи мотора. Попитайте я как изглежда (моторът, не тя) и ще ви каже какво точно й трябва. Вземете hose и gas can от един от ъглите в помещението и излезте.
Вън ще се сблъскате с репортерката, която ви е намерила. Можете да говорите с нея. Не забравяйте да затворите и пощенската кутия. Щом се махнете от там, като се насочите на ляво, тя ще избяга с колата си, която твърдеше, че няма ако сте споменали думата „засада”. Ако не, това ще стане по-късно.
Следващата спирка е караваната – постройката горе в ляво, която присветва в жълто от време на време. Някой заварява. Почукайте на вратата два пъти, защото първият няма да се получи желан резултат. Щом собственикът се появи да попита какво искате, нека Бен изрита вратата. Сега можете да разгледате на спокойствие.
Отворете шкафчето до леглото (над Todd) и вземете lockpick. От хладилника (над мивката) вземете meat. След това използвайте скрития асансьор (точно над вратата, просто трябва да застанете на него, за да го активирате), за да влезнете в работилницата, от която можете да вземете горелката (torch), която е необходима на Maureen. Бен ще й я занесе.
Ако не сте взели hose и gas can все още, направете го сега, защото ще ви трябват, за да се снабдите с бензин. В горната лява част на града има голяма цистерна, която е следващата ви цел. Използвайте lockpick върху ключалката и след това приберете катинара от земята.
Ако се опитате да се качите по стълбата, ще задействате алармата и пазачите ще дойдат. Щом мястото започне да пищи, бързо изтичайте в ляво, в горния край и се скрийте. Пазачите ще се качат, за да хванат човека, който мислят, че се крие горе. Използвайте момента, за да се измъкнете и да отидете до превозното им средство.
Отворете резервоара. Поставете маркуча (hose) вътре и тубата под него. След това нека Бен започне да засмуква маркуча и скоро ще имате пълна туба с бензин.
Следващата стъпка е гробището за автомобили зад караваната на Todd (голямата сграда горе в ляво). Входът е блокиран за момента, затова дръпнете веригата, за да се вдигне вратата. Щом обаче тръгнете натам, всичко се връща в изходна позиция.
Поставете катинара от цистерната под вратата, за да я задържите на място. Сега обаче, ако дърпате веригата, няма да се случи нищо. Ако се пробвате все пак, Бен ще се изкачи по нея и ще влезне вътре. Вътре са частите, които ви трябват, но има и куче-пазач. Прескочете стената и се насочете надясно.
Поставете месото върху синята кола (по-близката до вас). Кучето ще се нахвърли гладно върху мръвката, но само ако се опитате да докоснете някоя част и бързо ще опита и от месото по Бен. Качете се обратно върху стената и се насочете надясно. Изкачете се по кулата, която води до крана с големия магнит. Посредством централната ръчка преместете магнита над синята кола, а с лявата го свалете надолу. Активирайте магнита с бутона в дясно и пак го издигнете с лявата ръчка. Вече можете да вземете нужните части, които се намират в купчината точно срещу мястото, от което слязохте от стената.
Ако не сте попитали Maureen за снимката на стената (не съм го споменавал по-горе), го направете сега.
Ако Miranda все още е пред работилницата, говорете с нея до изчерпване на репликите и задължително споменете „засада”, за да може тя да избяга с колата си.
С това моторът е готов и Бен може да напусне градчето, но… Пазачите са устроили блокада и се налага да се върнете обратно. Отидете до кулата и активирайте алармата. Това ще накара хайката да се върне, за да провери, а Бен автоматично ще избяга.

Следва сцена, в която той настига своите хора, Ripburger убива Corley, Miranda заснема всичко, но бива хваната и камерата остава в един от биячите. Опитват се да убият Maureen, която се оказва дъщеря на богатия старец и наследница на компанията, но неуспешно. Бен се завръща в градчето и вие поемате контрол отново.
Можете да влезнете вътре, но там няма нищо. Обърнете внимание, че снимката липсва на стената. Излезте вън и претърсете debris (мястото, на което падна биячът на Ripburger). Ще намерите потрошената камера, но без филм и снимката, която Бен ще прибере.
Качете се обратно на мотора и се опитайте да напуснете града от дясно – полицията обаче вече е на мястото на престъплението и ще се наложи да се върнете. Поемете по пътя в дясно от сметището и ще се върнете до бара от началото на играта.
Влезете вътре и изгледайте новините, които обвиняват Бен и бандата му за убийството на Corley. Говорете с Emet и попитайте за превоз. Нямате късмет.
Излезте отвън и минете отзад. Миранда ви очаква, скрита в кофата за боклук, от която започна всичко. Говорете с нея и тя ще ви даде фалшива карта за самоличност, с която може да се премине през блокадата. Върнете се в бара и я дайте на Emet. Бен автоматично ще попита за ранчото и след кратка сценка ще се озовете там. Но… Emet е откраднал част от мотора, за да поправи своя проблем по камиона.

Влезте в къщата и преместете възглавницата. Вземете Tire Iron и го използвайте върху катинара на сандъка, за да го отворите. Вътре ще намерите нужната ви част за мотора. Това ще задейства нова сцена, в която Мо излиза от хамбара и Бен я подгонва. Тя обаче се опитва да избяга от него, Емет получава заслуженото си и… пътят напред бива прекъснат.
Вземете малко тор от разсипания и използвайте Tire Iron върху колелата на ремаркето. Нека Бен го избута, а след това продължете надясно. Ще стигнете до моста, но няма как да го преминете. Върнете се в ранчото и накарайте биячите на Ripburger да ви последват като минете през ремаркето с тор. След това се върнете до изоставената им кола (натиснете ляв бутон на мишката щом видите знак STOP) и с помощта на Tire Iron вземете частите, които да спомогнат да превърнете мотора си в мотор на въздушна възглавница.

Върнете се на магистралата и като видите ляв или десен завой за The Mine Road, натиснете ляв бутон, за да отидете там. Следват поредица от битки, които ще са наложителни, за да съберете необходимите предмети – най-вече goggles от Cavefish членове. Всичката нужна информация ще получите от първия човек, който срещнете на пътя – бивш водач на вашата банда. Говорете с него за всичко и се пригответе за малко битки.
По принцип тук всичко е на напълно произволен принцип и може да се проточи известно време. Целта ви е да се сдобиете с очилата на някой Cavefish (жълтите, ниско приклекнали типове) и ускорител за мотора. Най-силното оръжие е Chainsaw, което се взима от една мацка с помощта на тора, който взехте от ремаркето на Emet. Щом победите противник с ново оръжие, то ще се появи в инвентара ви. Оръжията се сменят с десния бутон на мишката. Ако все пак ви писне по някое време, използвайте левия Shift и V, за да спечелите дадена битка бързо и лесно.
Щом се сдобиете с очилата, си ги поставете с десния бутон на мишката и следете за надпис CAVE в долния ляв ъгъл (и стрелка в горния ляв). Щом се появи, натиснете десен бутон на мишката и Бен ще завие натам.
Следвайте пътя в пещерата докато стигнете до рампата. Бутнете я с ръката до мотора и я закрепете за превозното средство. Върнете се с нея един екран назад, развържете я и нека Бен я избута отново като по този начин ще заличи ориентирите на бандата. Вече можете да излезете от пещерата и да закарате рампата до моста. Ако имате всичко необходимо, можете да се насочите за скок. Следва кратка сценка и Бен ще отпраши към фабриката на Corley.
Насочете се надолу и надясно, за да отидете пред стадиона, където Horrace продава сувенири. Можете да изчерпате всички реплики, но той няма да ви даде нищо на версия. Ако искате си поиграйте с колата докато й свършат батериите. Погледнете върху тениските отзад и Бен ще попита дали са 100% памук. Използвайте момента, за да вземете жълтото зайче от земята. Върнете се до мотора и потеглете по пътя в ляво. Ще стигнете до минно поле. Използвайте жълтата си придобивка и изчакайте да се… взриви. След това вземете батерията, която ще изхвърчи от горкото механично животно. Върнете се обратно до стадиона. Поставете батерията в колата и я насочете горе в ляво. След това я промушете през въртящите се метални врати. Horrace ще я подгони и сега спокойно можете да вземете кашона със зайчета и да се върнете до минното поле.
Пуснете всички зайчета, но не ги оставяйте да се взривят. Започнете да ги събирате едно по едно, колкото успеете. Върнете се обратно, вземете нов кашон и пак го пуснете в полето. Сега, като ви свършат наличните животни, пускайте едно по едно тези, които събрахте докато стигнете до целта. (По принцип Бен ще си каже ако е взел прекалено много. Когато чуете репликата му, че не иска да събира повече зайци, значи трябва да имате повече от достатъчно.)
Щом се доберете до леговището на „Лешоядите”, ще бъдете хванат и разпънат на моторите. Говорете с Maureen докато се появи репликата „Let me go or else…”. След това използвайте „I’ll call you names.” и за капак завършете с “Diapered Dynamo” – прякорът, който баща й каза на Бен преди да умре. Ще последва нова сцена и план, с който да се инсценира смъртта на двамата.

Ще се наложи да вземете участие в разрушителното рали като целта е да ударите колата на Мо. Но, повярвайте ми, това никак няма да е лесно, защото биячите на Ripburger ще ви пречат. Колата се управлява със стрелките, а гас се дава с левия бутон на мишката.
Тактиката е много проста тук – качете се по рамата в ляво като гледате да се приземите върху кафявата кола (пазете се от зелената, която ще ви пречи); след това избутайте кафявата кола до рампата в дясно и минете по нея. Така ще можете да спрете колата на противника си и да изпълните плана.
Докато горите, пробягайте покрай трибуните на стадиона за да ги подпалите. Синята кола ще ви подгони и Бен ще се качи на кафявата. Скочете върху противника и когато отново сте на стадиона, се затичайте към горящата купчина. Биячите на Ripburger ще намерят своя не особено приятен край… заедно.

Обратно в леговището на „Лешоядите”.
Говорете с Мо докато изчерпате репликите и научите как да се вмъкнете в кабинета на баща й и защо тя е била крита толкова години. Погледнете частите на пода и обърнете внимание на числата – две са видими и три са под капачета (запишете си ги, ще ви потрябват).
Отидете до фабриката. В задната й част има четири зелени светлинки, които от време на време спират и имат по една черна дупка в средата. Тук е моментът да ритнете стената. Парчето, което ви трябва се намира в дясно, най-долу – на сантиметър в дясно от най-левия метален стълб – малко парче скала, между две по-големи. Ако не успеете да го намерите, просто ритайте стената постепенно и ще отворите тайния проход. Когато успеете, минете през него, за да влезнете в кабинета на Corley.

Пред бюрото има сейф. Записахте ли си числата от мотора? Комбинацията е 154492. Вътре ще намерите карта за достъп и касета. Минете през врата в дясно и използвайте картата върху устройството. Влезте вътре. Срещата е започнала. Слушайте „прочувствената” реч на Ripburger. След това бутнете двата лоста на машината надолу и върнете десния нагоре, така ще я повредите. От съседната стая ще се появи жена, която да я оправи. Използвайте момента и отидете там. Поставете снимките върху бялата поставка и се наслаждавайте на разкритията. За съжаление обаче Ripburger успява да се измъкне.

Обратно на магистралата.
Ripburger ще ви подгони и блъсне. Отворете решетката и след това панела пред стъклото. Щом го направите Ripburger ще се пресегне с бастуна си, за да ви попречи. Използвайте момента, за да издърпате парчето дърво от ръката му (ако се забавите, просто повторете процедурата). След това използвайте бастуна върху вентилатора и Бен ще се промуши до задната част на превозното средство. Там използвайте Tire Iron върху най-дясната горивна помпа и големият самолет на „Лешоядите” ще „погълне” превозното ви средство.
Качете се по стълбата и активирайте екрана посредством зеленото копче. От там изберете следните опции: TakeOff -> Post TakeOff -> Gear -> Raise Gear. Щом отново имате контрол над Бен, влезте в кабината и активирайте екрана на превозното средство. Този път изберете: Main Menu -> Defense Menu -> Machine Guns -> Controls -> System Off. Това е и краят на Riburger, който пропада в бездната на каньона.
Върнете се в самолета. Сега разполагате с няколко секунди, за да спасите живота си. В противен случай ще последвате своя враг в смъртта. Отидете в ляво, за да се качите на мотора и… Край на играта!

Цялото walkthrough можете да си свалите от тук в docx формат.
Full Throttle Walkthrough