vqKAq4xНякои може да си спомнят за Ratio 2012, някои може да са били на Ratio 2012. Този месец обаче е време за Ratio 2013. След успехът на миналогодишното събитие, съвсем закономерно е време за продължение.

Какво можете да очаквате тази година:

Професор Сюзън Блекмор, която ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

Д-р Адам Харт-Дейвис, който ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Дебора Хайд, която е главен редактор на списание The Skeptic и ще засегне една доста интересна за мен тема, а именно вампирите. Авторката използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

Проф. д-р Николай Спасов – директор на Националния природонаучен музей. Има над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на бозайниците, еволюцията на поведението на гръбначните животни. Той взима участие в изследванията на кафявата европейска мечка у нас, организира разкопките на находището на мастодонти в с. Дорково и проучванията довели до откриването на зъба на хоминид край Чирпан. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж. Неговата тема ще бъде “Балканите като път за разселването на хора в Европа”.

Къде и кога ще се проведе събитието:

Мястото отново е младежки театър “Николай Бинев”, а датата 27ми април (събота). Този път обаче събитието ще започне от 14:00 часа и ще приключи в 20:00. Билети можете да намерите на касите на театъра на цена от 10 лева, с остъпка от 40% за учащи. Освен това онлайн можете да се снабите с билет от theater.bg.

За повече информация относно Ratio 2013, а и да си припомните какво беше миналата година, можете да се отбиете на официалния сайт на събитието – Ratio.bg.
Ще Ви чакаме да се вдъхновяваме отново 🙂