Category: develop

Presenting Twisted Tales of Imagination

Преди много време си бях казал, че няма да се занимавам повече с разказите. След като свалих последната версия, се опитах да убедя себе си, че нужда от нов сайт няма. Именно това беше и причината да накача всичко в блога. Един вид поне да остане някъде и да не се загуби.
Въпреки всичко, докато разработвах текущата версия на сайта си, с всичките му под сайтчета, в менюто си оставих място и за разказите. Мислех си, че “Soon” надписът върху този бутон ще остане там завинаги едва ли не. Е да, ама не!
Тези дни на работа не е като да се скъсвам да работя и успях да намеря начин да работя по сайта, независимо от липсата на добри условия. Поиграх си малко и воала… поредната версия на DarkStories вече е факт. Този път идва с ново име, ново лице и… нищо повече :Д

Остана да направя страничното меню и да вкарам още разкази, но като цяло е готово и то само за 2 дни – вчера го почнах, днес го завърших, но то все пак основната концепция за дизайна е готова така или иначе.

Адресът е тук:

Twisted Tales of Imagination

Както казах, има още неща за довършване, но повечето от моите разкази поне са качени. Трябва да се опитам да намеря тези на Пламен, но продължавам да си мисля, че някъде на лаптопа трябва да са останали.

Ето и няколко картинки за тези, които ще ги домързи да отворят самия сайт 🙂

Главната страница:

Избран автор:

Избрана категория:

Разказите, в по-голямата си част, са стари, наивни и глупави, но бяха хубави времена :Д Идеята е просто да си седят за архива.

EDIT: То пък докато се чудя с какво да си запълня времето и взех, че направих и менюто. Сега остана само да вкарам останалите разкази и да намаля някои картинки, както и да направя тези на авторите. С други думи, всичко е готово. 🙂


Presenting World of Achievements

Най-после сайтът е вече факт и може да се посети през менюто горе. Бутончето WOA е негово. Дълго време седя и чакаше своя момент, но най-после е факт и от месец и нещо дори си го ползвам с пълна сила. Има още много PS3 игри за добавяне, но преди 2 дни намерих PSN API, което не е толкова добро и ефикасно като XMLите на Steam, но въпреки това върши работа и ще ми спести адски много мъки :Д

Много съм доволен от свършената работа. Има още няколко неща за довършване като статистиката и няколко допълнителни филтъра, но това също ще стане реалност тези дни 🙂


World of Achievements Phase 2

Последните две седмици работата по сайта определено потръгна много добре (най-вече благодарение, както казах, на прекрасната xml система на steam). Може да се каже, че самата му структура е вече на едно 80% готова и много малко остана до пълното и завършване. Разбира се, след това ще трябва да си поиграя да вкарам всички PS3 и PSN игри и техните трофеи, но… това не е чак толкова зле, при положение, че си спестих поне 60%, че и повече, от това въвеждане за Steam игрите. Едно най-големите подобрения е вградения админски интерфейс в този на потребителите. Реално няма админски интерфейс, а всичко е реализирано с отделни бутончета, които са достъпни само за логнати потребители (тоест мен ;Д)… И така… ето още няколко шота, за тези, които не се вълнуват особено ;Д

Това е jquery прозорче за добавяне на нова игра. Става само през browser-a с игрите, посредством малкото синкаво бутонче горе в дясно. Сметнах за ненужно да вкарвам повече информация от показаната. Всичко останало може да се направи от страницата на самата игра. Снимките се оразмеряват автоматично, когато това е необходимо, като се запазват пропорциите.

Макар и по-голяма част то постиженията да се вкарват след като вече съм ги отключил (или при въвеждане на нова игра), в Steam доста често се добавят и променят постижения. За тази цел, освен бутончето за маркиране на дадена игра като отключена, има такива за редакция и изтриване. Тези бутони са достъпни само за заключени постижения. Веднъж маркирано като отключено, то си остава перманентно. Досега не е имало случай в Steam, който да налага подмяна на активно постижение. Ако подобно нещо се наложи някой ден, тогава ще му мисля ;Д

Съвсем простичък интерфейс за добавяне на ново постижение. Освен стандартното име и описание, могат да се качат и иконките за заключено и отключено положение. Оказа се обаче, че PS3 нямат такива две положения и за момента една и съща иконка просто трябва да се качва два пъти.
Оптимизация за следващата седмица включва интерфейсът да прави разлика между платформите (той го прави в момента реално, защото ако искате да качите трофей, има още едно падащо меню, с което да окажете типа на трофея – бронз, сребро, злато или платина) и ако качвате за PS3, да показва само едно поле за картинка. Освен това при визуализация също да използва само една директория за PS3 трофеите, а не две, както е за тези при Steam.

Тук се вижда споменатото по-горе бутонче за добавяне на ново постижение. До него има и бутон за оказване на урл на xml файл. Този бутон се появява само ако няма нито едно постижение. С него можете да окажете пътя до xml-a на играта (важи само за Steam) и един скрипт ще свърши цялата работа за вас – ще запише името и описанието на постиженията, както и ще копира картинките в правилните места.
Оптимизацията включва да се направи xml обработка (отново само за Steam) и за вече качени постижения. С едно натискане на бутон да може да се маркират отключените, ако има такива, разбира се. Също така да се скрие от PS3/PSN страниците.
На този шот се вижда и малък надпис “Добави”, които го има до полето за трудност, ако тя е 0, както и до жанровете, ако такива липсват. Също така има бутон за маркиране на завършена игра.

И за да е гъзарията пълна, PS3/PSN трофеите ще имат по една иконка в края, само при отключените, която ще оказва типа им – бронз, сребро и тн.

Един бърз поглед и върху профилната страница, която си е изцяло статична и няма кой знае какво по нея.

И един бърз поглед върху страницата с платформите, която и без това след това води обратно към браузера с игрите, като просто подава допълнителен параметър, който се прикача към mysql заявката и ограничава показването.

И така, доста работа успях да свърша последните десетина дена. Обаче има и още неща за вършене. Добавянето на над стотината PS3/PSN игри и техните трофеи дори не го броя. Остана обаче страницата със статистиката, която е лесна работа, защото данните вече са там, само трябва да се изкарат от базата данни. Също така менюто в дясно, което изцяло липса. То ще включва търсене на постижение или трофеи както в името им, така и в описанието. Ще може да се ограничава платформата също така. Освен това искам да добавя браузер по жанрове и години, както и няколко допълнителни филтъра за игрите – показване само на завършените (или незавършените респективно) игри, показване на игрите с платинен трофей само (за PS3/PSN), класация по зададена трудност, когато е различна от 0. И също така каквото още ми хрумне в процес на работа. Има още работа, но краят му вече е реален и скорошен 🙂


World of Achievements Reborn

Преди много време (сякаш цяла вечност) бях споменал за един свой проект, който имаше за цел да събере на едно място всички мои постижения – Steam, PS3, и т.н. С времето обаче идеята беше забравена, погребана… заебана. Причината – чист и неподправен мързел. Тези дни обаче се активизирах отново и… да живее Steam и тяхната прекрасна XML система. Те ми позволиха да сваля всичката информация за игрите, както и за техните постижения (с това число и картинките) бързо и лесно, след като си написах кратък скрипт, които да обработи вече свалените файлове. Красота. Плейстейшън игрите ще почакат малко, но и техният ред ще дойде… Просто там ще е малко по-трудно и вероятно ще става на ръка (причината, която ме спираше като цяло, защото очаквах и за Steam игрите да правя същото, а те са малко над 200 вече :Д). Ето и резултатите до момента:

Първата картинка показва листинг на всички игри. Има както азбучно ограничаване, така и странициране, съвсем нормалните и задължителни неща. Също така средните 3 колони могат да се сортират във възходящ и низходящ ред.
Втората картинка показва визуализацията на избрана игра. Реших да включа само годината на издаване и жанровата спецификация (според съответната платформа), нужда от описания и други глупости няма. Включил съм поле за степен на сложност, когато се сетя да поставя такава, както и изписва коя по ред завършена на 100% игра е. Малко уточнение: 100% завършена се маркира игра, на която всички постижения са отключени и тя се номерира от мен ръчно. Ако в последствие, при някои промоции или игри (някои разработчици имат този навик), се добавят нови, то играта си запазва поредния номер на завършеност, просто няма да е на 100%.
Третата картинка показва как изглеждат отключени и заключени постижения. А “Mark” бутона служи за отбелязване на дадено постижение като отключено. Този бутон е достъпен само за мен, след като се логна 🙂
Четвъртата картинка е това, което се зарежда след натискане на гореспоменатия бутон. Вписва се timestamp-a, който може да се вземе от XML-а и се записва в базата. Страницата автоматично се опреснява и избраното постижение вече ще е в горната таблица.

Ами това е за момента. Решил съм да го завърша най-после този сайт, а сега вече дори има и изгледи за това да се случи :Д Скоро още…


strtolower For Dates

Този пост е изцяло и само за мен. Има за цел да ми напомня след време, като се наложи да ъпдейтна блога до последната му версия, да не се чудя защо изведнъж датите са спрели да се показват.
Причината: всички дати по блога са картинки от типа “ден от месец(d)име на месеца(F).png”. Проблемът е, че това F изписва месеца с пълното си име с главна буква. По ред несъобразителни причини, моя милост е кръщавал имената на файловете с малка буква. Това на локалната машина, която ползва windows, не се усети и нямаше проблем, но като качих новата тема на linux сървъра, се оказа голям проблем и картинките не се показваха. След като няколко часа си играх да правя на Photoshop 365 картинки за всеки един ден, не изгарях от желание да ги преименувам заради едната голяма буква.

Решението в случая е просто и се нарича strtolower, която функция има за цел на направи всички букви в един стринг на малки (ако има големи) (логично).
Проблемът идва от това, че промяната се налага в core файловете на wordpress, а не в самата тема (опитах, но там не се получи нещо :Д). Наложителната смяна е във файла:
general-template.php
който се намира в wp-includes папката.

Функцията, която трябва да се модифицира е на 1437 ред и е следната:


function the_time( $d = '' ) {
echo apply_filters('the_time', get_the_time( $d ), $d);
}

Просто цялото чудо, което се ехохва, трябва да се затвори в strtolower по следния начин:


function the_time( $d = '' ) {
echo strtolower(apply_filters('the_time', get_the_time( $d ), $d));
}

Лейм решение е, но поне на този етап работи. Докато не намеря по-добро или не прекръстя файловете, ще е така. Единствено след всеки core ъпдейт трябва да се променя пак тази функция 🙂


deadInside’s Mind Complete: Bulgarian Lullaby V3

Още една част от запланувания от мен портал е вече завършена. В интерес на истината това се оказва и най-важната част, без която не мога да кача нищо друго :Д
Причината е, че фен сайтът на Силентиум в момента заема основната част от мястото, на което ще поставя портала. Именно поради тази причина се налагаше да преработя и него и да го поставя в съответните поддиректории, за да не си пречи с други елементи.
След като последните 2-3 дена не пипнах нищо, най-после всичко е готово. Основните разлики са, че няма да има книга за гости (и без това нямаше много смисъл от нея… за малко над трите години имахме 3-4 поста вътре), в дясно съм поставил трите официални клипа на групата до момента и два шота на старите версии (ей така, за доброто старо време, да си спомняме), освен това вече текстовете на песните ще се появяват в overlay, подобно на шотовете в страни (вижте прикачените картинки за по-нагледна представа). Та… това е.
Остана да направя един бърз и сравнително празен за момента футър и ще мога да кача всичко. В най-лошия случай до края на седмица новата версия на блога и на фен сайта ще са онлайн 🙂


deadInside’s Mind Complete: Trophies & Walkthroughs

Аз продължавам да си пиша, макар и да не се интересуват хората особено, но… не го правя за хората така или иначе :ДД

След успешното завършване на блога преди няколко дена, за доста кратко и бързо време успях да изградя една от по-малките и лесни части от портала,а именно “Помагалата” 🙂
Вярно е, че всичко това го има в блога, но… нали трябва да се намирам на занимание… пък и в първоначалния си вид ми се видя доста беден този портал, та реших да го… разширя малко. Разбира се, това в крайна сметка ще ми изиграе лоша шега, дори може да ме отегчи и принудително прекрати работата ми, но… има време за това 🙂
Идеята е ясна тук. Няма да се впускам в подробности. Използвах вече изградените методи от блог темата, за да създам елементите и тук (и както мисля да бъде из всичките отделни части (с изключение на аниметата, които ще са си отделен сайт и… много ми харесва дизайна как стана и не искам да го променям… а и доста време отделих навремето да го правя :д).
Сега, като гледам завършената работа, установявам колко семпло и просто се е получило. А като погледна оригинала, от който съм крал с пълни шепи (е какво сега, да не помислихте, че съм си го мислил от нищото цялото… само идиотите правят така :Д) и… ми нищо общо баси. Онова е толкова по-лъскаво и бляскаво. Но все пак е правено от професионалисти, а аз съм просто един аматьор :Д
Красивото е случая е, че мога да си слагам какъвто си искам заден фон, стига да е достатъчно тъмен. Пробвах със светли… не седят добре :Д

На долните два шота съм показал как изглежда главната страница и едно примерно помагало. В страни има търсене, което рови само в имената, както и последно добавените и най-четените (за момента съм добавил само три, затова се виждат толкова :Д)… Освен това се вижда променен заден фон и… менюто 🙂 Мда, успях да го направя вчера, и сега може да се види какво точно ще включва порталът. Остана някакво мизерно лого да измъдря, за което почти не остана място в ляво, но… малко по-дълго се получи това меню от предвиденото, ама… вече го направих и ще е много играчка да намалям шрифта на всеки един от трите слоя, че и да ги нагласям после пак 🙂
Ето и картинките:


A Change is Coming

Признавам си, че не очаквах толкова бързо да приключа с дизайна на блога, но… факт! След като днес почти 5-6 бачакам без почивка, резултатът, трябва да си призная, е повече от задоволителен. А аз по принцип съм много критичен към работата си ;Д
Останаха няколко неща за дооправяне, но като цяло всичко вече е готово (само иконките за датите останаха и… менюто горе, което ще е част от цялостния портал). Надявам се в началото на другата седмица да пусна поне блога… а в скоро време и един по един останалите части от споменатия портал.

Основните разлики в тази тема са:
1. Мрачността й :Д Време беше да се върна отново към тъмните и мрачни теми, каквито присъстваха в блога ми в началото му. Истината е, че Aspire (настоящата тема) страшно много ми хареса и това беше причината да се задържи вече близо 3 години. Но… ми омръзна все пак ;Д
2. Един sidebar. Сметнах, че така ще изглежда по-добре, а за тази цел прибрах съдържанието на всеки един (най-сложната част от цялото начинание, за един юберначинаещ програмист като мен ;Д) widget в така наречения акордеон. Винаги можете да имате само един отворен, но пък ако оставя всичките, ще стане прекалено дълго ;Д

Също така някои от widget-ите ще си заминат, защото не са подходящи и не отиват на новия дизайн, а други… ще бъдат преместени на друго място 🙂
Ето сега една картинка, която вече показва и акордеона… а повече другата седмица 🙂


World of Achievements Project

Мисля, че вече на всички им е ясно, че моя милост е achievement (trophy) whore и играя всичко, което поддържа въпросните achievements (или trophies). От доста време ми се искаше да си направя собствен сайт, в който да си записвам какви игри имам, какво играя и съответно до каква степен са отключени споменатите цели.
Някакво подобие на дизайн подготвих още преди 3 месеца, но жестоката апатия и мързел, които са ме налегнали последната година, все вземаха превес и така и не успях да се захвана сериозно. Не че сега съм започнал кой знае каква работа по сайта, но поне успях да подготвя основната идея. Двата шота по-долу показват какво съм си наумил и горе-долу какво искам да постигна. Разбира се, както става с повечето ми проекти, това не е финалната версия, защото със сигурност ще претърпи промени (доста неща има, които не ми харесват, но дали и кога ще се “подобрят”, не е много ясно), но засега поне скелетите на основните страници да подготвя… Не е като да се интересува някой от моите постижения лично, но на мен си ми е кеф да си ги листна някъде :Д Даже домейн си купих вече, но за това по-късно.
Ето и самите шотове:


Профилната страница, в която ще има линкове към акаунтите ми и разни profile cards от различни сайтове


Страницата с игрите. Тук нещо не ме кефи, но ще видим… Може и да я запазя така :Д


gothic.bg Open Registration

Малко реклама сега 🙂

От днес вече всеки може да се регистрира в сайта www.gothic.bg. Регистрациите са напълно отворени и вече не са Ви нужни покани, за да получите акаунт. За момента нещата, които ще се предлагат на регистрираните потребители не са много, но… Работим по въпроса за разширяване на възможностите. Бавно, но славно, както се казва. Всеки е добре дошъл, стига да се държи културно и да не прави глупости 🙂


best ark server hosting