Month: February 2016

SHO #10: Southbound (2015)

Още една антология, която навързва отделните истории по доста готин начин, а не просто да следват една след друга като отделни филми. Разбира се, някои бяха по-добри от други, някои бяха по-смислени, други изглеждаха като недовършени. Все пак антологията е много силна, има хубави идеи, а монстърите в началото и края бяха доста крийпи 6.5/10

happystarhappystarhappystarhappystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt4935334/


SHO #9: Condemned (2015)

Едно нещо авторите на този филм са постигнали успешно – изключително гнусен е. Като изключим очевадната и много зле направена CGI кръв, циреите и гнойта, която се лееше от заразените, си беше мега противна и отблъскваща, което, мисля, е било и търсеният ефект.
Като оставим обаче това настрана, всичко в сценария крещи [REC], а дупките спрях да ги броя на около средата някъде. Повечето неща се случват, защото някой е решил да се случат, не защото имат смисъл, логика или дори идея. Персонажите са отвратителни до един (и клиширани) и няма никакво значение какво ще им се случи (макар то да е ясно още от самото начало де).
2/10

happystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt3619102/


SHO #8: Re-Kill (2015)

Третата лента на режисьора Валери Милев трябва да е и най-слабата му до този момент. Признавам, че мразя този род “found footage” стил на снимане и това много влияе на преценката ми, но все пак… Първо, сценарият е крал с пълни шепи от Dead Rising, но телевизонното шоу представя военна операция тук. Лошо няма. Действието е ужасно разкъсано поради честите “реклами”, които са от абсурдни по-абсурдни, но пък това много добре, предполагам, иронизира подобна ситуация в американското правителство и прочие.
Именно поради горното разкъсване и прекъсвания за кратки интервюта и коментари с членовете на екипа, действието почти безспир е динамично и се хвърля от една екшън сцена в друга, което си е огромен плюс, особено за подобен филм.
Баталните сцени, колкото и яки да са обаче, са зверски хаотични и през повечето време човек трябва да ги кара на бавен кадър, ако иска да види нещо качествено. Основната причина е треперащата и клатеща се непрестанно камера, обикаляща като пияна из участниците и зомбитата, наблягайки твърде много на близките кадри. Иначе, признавам, тези сцени са много добре пипнати и зомбитата са чудесни… Жалко, че не се вижда много от тях.
Това, което най-много ми харесва, а то си личи и в другите филми на Милев, е, че по нищо не можете да кажете, че това е снимано в България или има българско участие. Може да звучи глупаво, но за мен е огромен плюс.
4/10 все пак за някои от плюсовете 🙂
А да, и това е една от по-силните After Dark продукции за 2015та.

happystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt1612319/


SHO #7: The Hallow (2015)

Едно от хвалените заглавия през миналата година, към което, логично, подходих със скептицизъм (всяко прекалено хвалено нещо накрая се оказва най-много посредствено :D). Оказа се обаче, че този филм си има всичко, което е нужно за подобен хорър – напрегната и мрачна атмосфера, крийпи гадни монстърчета, приличен, но не захаросан хепи енд (с лек намек за не толкова хепи) и доволно количество напрегнати и плашещи моменти, които не се ограничават само от евтини jump scare сцени. 6/10

happystarhappystarhappystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt2474976/


SHO #6: Hellions (2015)

Хубава идея на един от сценаристите на прекрасния A Christmas Horror Story… уви, втората половина обаче става толкова хаотична и абсурдна, сякаш е било само с цел “ще го направим, за да ви шашнем, нищо, че няма никакъв смисъл и логика между отделните сцени”. Мисля, че даже позаспах накрая или поне не помня финала. Все пак имаше готини сцени, а малките “деца” бяха мега крийпи. 3.5/10

happystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt3305844/


SHO #5: Martyrs (2015)

Един римейк, който крещеше “ненужен” още от обявяването си. Подходих със силен скептицизъм, надявайки се, че колкото и да зле, все ще се преглътне. Оказа се, че са е*али майката на някои от най-яките идеи на френския оригинал.
Първата половина горе-долу следва доста дословно своя първоизточник. Но като цяло операторската работа е много под нивото на филма от 2008ма. “Чудовищата” на главната героиня, които са причина за нейните самонаранявания, част от умствените увреждания, които са ѝ причинени, са само показани 1-2 пъти и нищо повече. Една от основните черти на персонажа е там просто, за да я има.
Нещата поемат силно надолу във втората половина обаче, където почти всичко е променено. Режисьорът твърди, че това е по-скоро различна гледна точка върху оригинала, а не точно римейк… То хубаво, ама как може да отрежеш и промениш някои от най-ключовите моменти, които всъщност са сърцето на един филм.
Всичко много бързо се обръща в чист екшън и опити за дословно обяснение на ситуацията. А за финала дори не знам какво да кажа. Една от най-яките и брутелни сцени като идея, внушение, а и реализация от стария филм, тук е тотално премахната и… всичко е обикновено. Още малко и хепи енд сигурно щяха да пляснат и да се закопаят тотално.
3/10
С други думи, оригиналът на Pascal Laugier с много класи над това тук 🙂

happystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt1663655/


SHO #4: The Unwanted (2014)

Хана Фиерман има баси и странните огромни очи (чак крийпи).
Не знам какво точно общо имаше Кармила на Шеридан Льо Фану в цялата епопея (освен името на едната героиня), но явно са опитали да привлекат малко допълнително зрители с подобно описание. Иначе доста скучен и муден филм, който постепенно разкрива какво се е случило преди н на брой години, само и само миналото да се повтори със същия резултат (а то така или иначе още в средата на филма беше ясно какво точно се е случило с майката :D)
3/10

happystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt2488366/


SHO #3: Another World (2014)

Когато си добър поне малко в това, което правиш, можеш да вземеш най-хубавите неща от дадени заглавия, да отсееш лошото и ненужното и да предложиш… по-добро. Понякога обаче преценката ти може да се окажа грешна и това, което ТИ мислиш за добро, да е точно обратното. Вярно, че е много нискобюджетен филм, но все пак като грабиш с пълни шепи от заглавия като The Walking Dead и 28 Days Later (особено от него), можеш малко повече да се постараеш. Лентата на Eitan Reuven се опитва, личи си, дори на моменти успява. Когато обаче разчиташ на четири главни герои и нищо друго, поне се опитай да накараш зрителя да хареса или намрази тези герои. Не е нужно да са кой знае какво, ама и чак толкова безлични или пък клиширани също не върви. Вярно е, че Another World рециклира един тон идеи (то вече едва ли някой може да измисли нещо оригинално), но поне малко можеха да се постараят. Само финалът, или по-скоро липсата на смислен такъв, не е голяма изненада, защото повечето подобни филми нямат особена идея как да сложат добра точка. 3.5/10

happystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt1920846/


SHO #2: Suburban Gothic (2014)

Дебютът на Ричърд Бейтс Джуниър беше мрачен, объркан и много перверзен. Очаквах нещо подобно и с втория му филм, но… Suburban Gothic е повече комедия отколкото ужас, а главните герои – най-вече в лицето на Матю Грей Гублър и Рей Уайс – са просто страхотни в ролите си. Всеки един е забавен, ексцентричен и дори малко побъркан (добре де, някои много). Основната сюжетна линия е доста клиширана, но именно пълнежът около нея я превръщат в нещо по-добро и различно. Дори епизодичните появи на Джефри Комбс и Джон Уотърс са запомнящи се и могат да накарат човек да се усмихне. Не за всеки, но все пак е приятен и много по-различен от Excision. 6/10

happystarhappystarhappystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt3279176/


SHO #1: Intruders (2015)

Intruders леко обръща идеята за обирджиите и невинната жертва, която се оказва в неподходящото време на неподходящото място. Не е лош филм, без да е нещо особено и без да предлага кой знае какво. Актьорската игра на главната мацка е стабилна, останалите са so-so. Има добри хрумвания и почти са постигнали баланс между лошите и хубавите неща. Очудващо, дори сценарият почтииии не страда от глупави идеи. 5/10 щото съм в добро настроение 🙂

happystarhappystarhappystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt4009278/


best ark server hosting