180213.jpgВреме е и тази година да започне и от музикална гледна точка. И началото й въобще не е зле. Само преди две-три дена изтече промото (с войсоувър засега) на новия албум на шведската готик/дуум група “Turning Season Within”. По принцип трябва да излезе официално на края на февруари (началото на март в щатите), но това са подробности :Д
Трак листата е следната:
1. Seasons Apart
2. When I Wake
3. Earthbound
4. Not Breathing
5. The Failure Epiphany
6. Morphine Cloud
7. Bloodflower
8. The Empty Stare
9. September Ashes
Първо трябва да кажа, че ако не сте фенове на групата, то и този албум при никакво положение няма да ви направи такива. За всеки, който е слушал предните три албума, ще познае веднага звученето и невероятните мрачни композиции. Дракониан не си правят експерименти, а залагат на вече изпитана формула, която им е спечелила не малко фенове и продължава да бъде все така добра. Песните са тежки, мрачни, без прекалено бързи китарни рифове, но и без прекалено забавени мелодии (тоест няма изпълнения като Akherousia). Вокалите се делят между нежни женски вокали в лицето на Lisa Johansson и грубите growl вокали на Anders Jacobsson. Всеки, който е слушал така наречения от групата бонус албум The Burning Halo (от 2006), ще открие сходствата.
Всяка една песен е изключително добре направена и адски добра като звучене (макар, че на някои може да им се стори, че са малко еднообразни). Но не само в музикално, но и в текстово отношение групата доста се е изкачила, ако мога така да се изразя. Текстовете им са много по-дълбоки и мрачни от преди, но този път наблягат повече на истински човешки чувства и взаимоотношение, а не на дяволски глупости за Луцифер и прочие (за справка демото The Closed Eyes of Paradise).
С други думи невероятен албум са направили шведите и определено още дълго ще си го слушам с удоволствие. Някои от по-добрите песни са Seasons Apart (още откриващото парче отнася каквото има за отнасяне… какво повече да си говорим :Д), Not Breathing, Morphine Cloud…
Лична оценка: 9/10 (доста сериозен претендент за албум на тази година, но засега е прекалено рано… доста албуми предстои да излезнат… Новият албум на австрийците от L’Ame Immortelle също се очертава да бъде доста добър, съдейки от двете песни, които са пуснали… едно доста успешно завръщане към корените… е частично де :Д)