В интерес на истината дълго време се чудех дали да пиша нещо за този филм или да го подмина, както правя с повечето филми, които гледам напоследък. Но в момента явно си нямам друга работа така или иначе и мога да драсна няколко реда. (Пък и рейтинга ще скочи малко :Р)
Гледах го още миналия вторник на предпремиерната прожекция в мола. Цяла инициатива беше идея на един от колегите, който е голям фен на цялата поредица. Събрахме се доволно народ и хайде групово на кино. Първите две части знам доста подробно (особено втората, която сигурно мога да разкажа почти наизуст), но третата съм гледал само един път, като излезе, и почти нямах особен спомен какво се случи там (освен финала, в който Конър и гаджето му се затвориха в някакъв бункер или нещо подобно). Но предполагам, че и това не е от особено значение. Все пак гледаме на новата лента като на ново творение, което макар и пряко продължение на предните серии, не се опитва кой знае колко да припомня на зрителите миналото. Действието се развива в един напълно завладян от машините свят, в който хората се борят с всички възможни средства, за да спечелят свободата си.
Отидох без каквито и да е очаквания, с надеждата, че ако не е кой знае какво, може поне малко да ми хареса. Уви, очаквах прекалено много. Сега, държа да предупредя, че следват сравнително количество хейт изречения по адрес на творението на господин МакДжи, затова ако сте фенове на новия Терминатор или не сте го гледали още, е по-добре да спрете да четете тук :Д Като стана въпрос за МакДжи, защо не погледнем какво е творил преди това този толкова велик режисьор. Като оставим настрана клиповете за ЕмТиВи-то, и създаването на сравнително забавния Fastlane сериал, които дори излъчваха преди много време по bTV (ако не ме лъже паметта, но може и по Нова да е било), имам гениалното филмово творение „Ангелите на Чарли” (че и продължението му), който (заедно с продължението си) може да те разтопи от кеф или просто да те разтопи от нужда да посетиш определени места. Още преди много време, като видях, кой е избран за режисьор на филма, се зачудих на това студио къде ме е умът, но явно и те не са били напълно сигурни. Именно в целия този ред на мисли, очаквах да гледам подобни малоумщини и в новия Терминатор. Все пак като си харесваш определени неща, няма как да не ги наложиш поне малко (колкото и да те натискат от студиото). За мое огромно учудване обаче останах сравнително приятно изненадан, защото глупостите, които МакДжи е редил в клиповете и останалите си ленти, тук са сведени почти до минимум. Може все пак да е взел под внимание, че става дума за сериозна лента, която е придобила едва ли не (какво ти едва ли не, то си е направо да) култов статус през годините, и не е добра идея да показва претруфени екшън сцени, на които да се чудиш да се напрягаш ли, да се смееш ли.
Но, то да беше само режисурата на МакДжи, но уви. Сценарият на места също страшно много ме учудваше как просто може да роди подобни чудесии. Като се започне от безсмислената (поне за мене де) начална сцена и още по-безсмислена роля на Хелена Бонъм Картър, която така или иначе не харесвам особено, мине се през сърцераздирателното решение на мацката да спаси Маркъс просто ей така, защото го чувства (решението си де, не Маркъс) и се стигне до „геройското” решение в края на филма. Също така ми е ясно, че всичко е предвидено като една нова трилогия, но нямат право два часа да разтягат действие, което малко или много не показва кой знае какво развитие. Вярно, че накрая успяха да унищожат града, но какво от това. Те си го казаха, Скайнет продължава да си функционира без проблем. Но дано в третата част (ако стигнат до нея) да има вече някакъв финален завършек.
Сам Уорингтън, който играе ролята на добрия киборг (явно не може вече без добър Терминатор, макар и с толкова размита цел като Маркъс), беше едно от най-приятните неща за мене в този филм. По-голяма част от каста, начело с Крисчън Бейл, адски много разочароваха с играта си. И не ме разбирайте погрешно, аз харесвам Бейл, който за мене прави страхотни роли дори в кожата на герои, на които им липсва каквато и да е възможност за индивидуализация, като Батман например. Просто тук си беше като едно голяма дърво през повечето време. Личеше си, че се опитва, но… Имаше какво още да се желае, но пък от друга страна и самият сценарий не му представяше такава възможност много много. За хлапето, което изпълнява ролята на Кайл, или пък жената на Конър дори не искам да започвам. Единствено и само Маркъс ми допадна и то просто защото визията на пича беше такава. Изглеждаше по-добре от Конър когато застанеха заедно. Само ме е яд за финалното му решение, но все пак трябва да има и бъдещи, че и минали части :Д
Музиката на Дани Елфман е прилична и нямам какво да кажа за нея. Не знам, а и не ми се проверява сега, дали е използвал оригиналната тема и я е преработил (ремиксирал един вид :Д) или е написал своя собствена по нея, но на мене ми хареса. А и като говорим за музика, използването на парчето на Гънс от втората част тук (в една сцена, в която Маркъс примамва мототерминатор, за да го ползва като мотор) си беше интересно хрумване.
Но пльосването на CGI версия на лицето на Шварценегер не беше. Предполагам, че са искали да изкарат пари от това или просто да привлекат повече зрители (то пак за пари става дума де), но си беше баси и пошлото. Не че лицето изглеждаше зле, но си беше ужасен кадър :Д
И все пак, като за накрая, този филм разчита най-вече на ефекти и грим (в частност непрекъснато разпадащото се и наранено тяло на Маркъс). А поне ефектите тук са си на ниво и са красиви, което обаче го превръща в повече филм за голям екран, а не за телевизор, защото много добре знаем, че ефектите няма да изглеждат по същия начин.
Предполагам, че ще се хареса на много хора, но в същото време и много ще го намразят, което е напълно нормално. Терминаторът е прекалено обичана филмова сага, от която всеки очаква да види това, което той си представя. Но това не е задължително визията на самите автори. И все пак аз лично очаквах по-стойностен от към сценарий филм, по-мрачен и апокалиптичен свят и… по-хубава актьорска игра от Бейл основно. За съжаление не получих тези неща, а бях залъган с разтегнат сюжет с множество безсмислени действия, дървено изпълнение и много ефекти. Поне последното беше добро. Но тук говорим за Терминатор все пак 🙂
Лична оценка: 5/10