В последно време търсенето на работа, както вече в няколко поста съм споменавал, се превърна в единственото ми и е неразделно ежедневно занимание. С всеки изминал ден, с всяко похарчено левче, това търсене се засилва и засилва… и засилва. Положението става все по-страшно и по-страшно, но това вече съм го казвал и не е целта на този пост.
Изчаках нарочно едно 20-25 дена (мисля, че въпросното събитие се случи на 3-4 януари някъде), за да мога да забравя повечето от подробностите, за да мога да пиша с ясна мисъл и без кой знае колко силни предразсъдъци, за да мога да пиша спокойно и без да се ядосвам. През последните пет месеца бях на поне едно 15-20 интервюта, някои от които открито абсурдни, други наивно малоумни, трети просто… глупави. Въпросното обаче до този момент води в класацията по продължителност с епичните си два часа и двадесет минути. Името на фирмата няма да споменавам, но не е и нужно. Сигурен съм, че тяхната гледна точка за мен ще бъде подобна на моята, като просто позициите ще са разменени. За това не си правя илюзии. И все пак… Нека започнем от началото и изтъкнем няколко по-важни аспекта.

1. Лицето за контакт, с което трябва да се свържа, не е на мястото на срещата, в офиса на фирмата. Изглежда никой друг не знае, че аз имам интервю там. Но това не е фатално. Изчакваме. Младежът, защото беше по-малък от мен, закъсня с 5-10 минути. Лошо няма. Случва се.
2. Първо се извини много учтиво, че няма опит с подобни интервюта, не е много наясно как точно трябва да процедира (от това, което успях да разбера, аз ще съм втората жерт… ахъм… кандидат) или какво да изисква (както се оказа в последствие, май май не беше баш така). До тук лошо няма.
3. Представи ми нещо като въпросник с около петнадесет (плюс-минус, не помня точната бройка вече) въпроса, които “бил изготвил вчера”, както се изрази. Бил го дал на колегата си, за да види как той ще отговор и, както се очаквало, имало доста разминавания в гледните точки, но той “бил по-скоро склонен да се съгласи”. (Тук лека нотка на съмнение се прокрадна в мен, защото той сега идва на работа, снощи ги е изготвил, кога пък е успял и да ги тества с други колеги :Д. Но да речем, че е искал да каже, че някоя друга вечер ги е правил.)
4. Въпросникът започна и с най-обемистия въпрос. Изброени са разни “отговорности”. Целта е да се изберат тези, които не са реални отговорности. Не стана много ясно в началото, но в последствие (след като приключих с този въпрос) ми бе разяснено, че трябва да махна тези, които не са… практически. За пример “Проактивно мислене и находчивост” (не е точно така, но това е просто пример) не е реална отговорност. Също така “Разпределяне на хората и тимовете” също. (Тук бях готов дълго време да споря с него, защото за мен това си е баси и отговорността, но той не пожела, уви.)След което всички отговорности (без отпадналите, разбира се) трябваше да се навържат към 5-6 вида длъжности, като програмист, дизайнер, проект мениджър и прочие. Тъй като си нямах идея какво прави “Архитектът на системата” с точност, имах доволно грешки :Д. Но и това не е беше чак толкова фатално. От тук насетне се почнаха абсурдите.
5. Какво е workflow?
Аз: Процес на работа. (Най-общо казано.)
Той: Грешиш. Отваря ми wikipedia и ми цитира: “A workflow consists of a sequence of concatenated (connected) steps.”
Влезнахме в обяснения и той беше много доволен, че е успял да ме образова… чрез wikipedia.
6. Какво е branch в програмирането и за какво се ползва?
Аз: Не съм напълно сигурен, защото не съм програмист и никога не ми е трябвало да го знам или ползвам. Но, ако трябва да си го обясня, един програмист като работи в един brach, друг може да работи в друг, че да не си пречат.
Той: Има нещо вярно в отговора ти, но хайде опитай се по-точно.
(Няма как да стане по-точно, при положение, че си нямам идея и не съм програмист.)
А, да, забравих да спомена, че въпросният младеж е станал проект мениджър от програмист.
Той: Branch се ползва за… (тежка маршова музика би звучала тук, ако такава можеше да се предложи… момент на съспенс… поемане на дъх) паралелно програмиране.
След което ми беше обяснено, “за спорта”, както се изрази, че така програмистите могат да си работят спокойно и без да си пречат (татататадъм).

Това бяха само 2-3 примера от тези петнадесет въпроса, повечето така или иначе не помня. Идеята е, че интервюиращият ме очакваше аз да вадя неговите отговори от ума му и да ги изричам през моята уста. Всеки отговор, който давах, беше или непълен, или “има нещо вярно, но не е точно така”, или “отворът ти е правилен, но формулировката ти е слаба”. И всичко, различно от wikipedia цитат и/или същия 1/1 отговор с неговия, се считаха за грешни. Всичките отговори, които той ми даваше, се базираха на неговия опит като проект мениджър. Уви, моите също. Всеки един от отговорите на практически въпроси, които симулираха дадена ситуация, беше изпитан от мен, в предишната ми практика, и беше давал задоволителен резултат. Но не и за човека срещу мен. Той беше пределно ясен, че всеки въпрос има един и само един “готин” (така записваше най-хубаво дадените от мен отговори) отговор.
На няколко пъти ми идваха разни неща да кажа, но осъзнавах, че щяха да звучат заядливо или грубо в контекста на ситуацията. След това съжалявах, че не ги казах. И без това той започна да се заяжда с мен малко след средата, доста прикрито, но все пак си беше заяждане.

Имаше въпрос: “Знаеш ли какво е Test Plan?” (Става дума за QA.) Казах му, че си нямам ни най-малка идея, защото никога не ми се е налагало да работя с такъв. Имахме си прекрасно изградена процедура с QA от предишната ми фирма и всичко работеше перфектно. Момчетата (и момиче, в последствие) си вършеха чудесно работата.
Към края пак имаше нещо въпрос за QA, на няколко пъти той говореше как правел еди какво си и еди какво си, за да работят по-добре. Начинът на изказване предполагаше, че това са реални проблеми, с които той се сблъсква всеки ден. И, отново по изказванията, човек остава с впечатление, че техният QA не си върши чак толкова добре работата и доста… неясно формулира проблемите. Е тук вече не се сдържах и невинно попитах: “Да разбирам ли, че Вашият QA не е чак толкова добър?”. Последва нещо такова:

“О, напротив!”.
Сякаш му бях казал, че майка му е мръсна проститутка и спи с всички във фирмата… или нещо подобно.

В заключение ми бе заявено, че аз съм за junior за подобна позиция. От теста станало ясно (а в началото ме уверяваше, че почти нищо не зависи от него, макар всичко да беше само базирано на въпросния), че аз имам знания за 30% и съм бил запознат с 60%, но на тях им трябвало някой със знания от порядъка на 60% и 100% запознанство с материала. След което подхвърли, че те и без това не давали толкова пари, колкото си бях поискал. (Е па да беше почнал с това… и да си спестим загубеното време.).

По принцип лошо няма, ръкувахме се и аз си излезнах, стискайки устни, за да не изпусна някоя язвителна забележка, защото не една или две ми се въртяха из главата. Просто не може фирма, която се има за сериозна, да пусне човек, който си няма идея как да проведе интервюто, да очаква кандидатът да знае неща, които не са в сферата на предлаганата работа (Той сам каза, че не било нужно да гледа написания код, но имаше въпроси, чиито правилен отговор се състоеше в това да видиш кода, за да решиш проблема.)и да е като кон с капаци – “нищо не е вярно, ако не е цитирано по учебник или не съм го измислил аз”.

Казах!