Последните две седмици работата по сайта определено потръгна много добре (най-вече благодарение, както казах, на прекрасната xml система на steam). Може да се каже, че самата му структура е вече на едно 80% готова и много малко остана до пълното и завършване. Разбира се, след това ще трябва да си поиграя да вкарам всички PS3 и PSN игри и техните трофеи, но… това не е чак толкова зле, при положение, че си спестих поне 60%, че и повече, от това въвеждане за Steam игрите. Едно най-големите подобрения е вградения админски интерфейс в този на потребителите. Реално няма админски интерфейс, а всичко е реализирано с отделни бутончета, които са достъпни само за логнати потребители (тоест мен ;Д)… И така… ето още няколко шота, за тези, които не се вълнуват особено ;Д

Това е jquery прозорче за добавяне на нова игра. Става само през browser-a с игрите, посредством малкото синкаво бутонче горе в дясно. Сметнах за ненужно да вкарвам повече информация от показаната. Всичко останало може да се направи от страницата на самата игра. Снимките се оразмеряват автоматично, когато това е необходимо, като се запазват пропорциите.

Макар и по-голяма част то постиженията да се вкарват след като вече съм ги отключил (или при въвеждане на нова игра), в Steam доста често се добавят и променят постижения. За тази цел, освен бутончето за маркиране на дадена игра като отключена, има такива за редакция и изтриване. Тези бутони са достъпни само за заключени постижения. Веднъж маркирано като отключено, то си остава перманентно. Досега не е имало случай в Steam, който да налага подмяна на активно постижение. Ако подобно нещо се наложи някой ден, тогава ще му мисля ;Д

Съвсем простичък интерфейс за добавяне на ново постижение. Освен стандартното име и описание, могат да се качат и иконките за заключено и отключено положение. Оказа се обаче, че PS3 нямат такива две положения и за момента една и съща иконка просто трябва да се качва два пъти.
Оптимизация за следващата седмица включва интерфейсът да прави разлика между платформите (той го прави в момента реално, защото ако искате да качите трофей, има още едно падащо меню, с което да окажете типа на трофея – бронз, сребро, злато или платина) и ако качвате за PS3, да показва само едно поле за картинка. Освен това при визуализация също да използва само една директория за PS3 трофеите, а не две, както е за тези при Steam.

Тук се вижда споменатото по-горе бутонче за добавяне на ново постижение. До него има и бутон за оказване на урл на xml файл. Този бутон се появява само ако няма нито едно постижение. С него можете да окажете пътя до xml-a на играта (важи само за Steam) и един скрипт ще свърши цялата работа за вас – ще запише името и описанието на постиженията, както и ще копира картинките в правилните места.
Оптимизацията включва да се направи xml обработка (отново само за Steam) и за вече качени постижения. С едно натискане на бутон да може да се маркират отключените, ако има такива, разбира се. Също така да се скрие от PS3/PSN страниците.
На този шот се вижда и малък надпис “Добави”, които го има до полето за трудност, ако тя е 0, както и до жанровете, ако такива липсват. Също така има бутон за маркиране на завършена игра.

И за да е гъзарията пълна, PS3/PSN трофеите ще имат по една иконка в края, само при отключените, която ще оказва типа им – бронз, сребро и тн.

Един бърз поглед и върху профилната страница, която си е изцяло статична и няма кой знае какво по нея.

И един бърз поглед върху страницата с платформите, която и без това след това води обратно към браузера с игрите, като просто подава допълнителен параметър, който се прикача към mysql заявката и ограничава показването.

И така, доста работа успях да свърша последните десетина дена. Обаче има и още неща за вършене. Добавянето на над стотината PS3/PSN игри и техните трофеи дори не го броя. Остана обаче страницата със статистиката, която е лесна работа, защото данните вече са там, само трябва да се изкарат от базата данни. Също така менюто в дясно, което изцяло липса. То ще включва търсене на постижение или трофеи както в името им, така и в описанието. Ще може да се ограничава платформата също така. Освен това искам да добавя браузер по жанрове и години, както и няколко допълнителни филтъра за игрите – показване само на завършените (или незавършените респективно) игри, показване на игрите с платинен трофей само (за PS3/PSN), класация по зададена трудност, когато е различна от 0. И също така каквото още ми хрумне в процес на работа. Има още работа, но краят му вече е реален и скорошен 🙂