Изминалата 2009та година беше една изключително богата от музикална гледна точка година – както от качествена, така и от количествана. Много любими групи извадиха нови албуми, някои не успяха; появиха се и много нови групи, които по един или друг начин съумяха да изненадат със силния си и интересен звук. Разбира се, нямаше как да мога да преслушам всичко и да съм в състояние да му дам адекватна и качествена оценка, затова и много албуми останаха недооценени или нечути въобще. Сигурен, че и сред тях ще има истински шедьоври, които биха изместили някои албуми от настоящата класация, но… Не може всичко да е перфектно.

Нека този път започнем по един по-различен начин. Знаете, че местата са само десет и не може всички добри албуми, независимо колко са добри, да влезнат там. Именно поради тази причина ми се иска да обърна внимание на още няколко издания, които само малко отстъпват на самия топ 10, но, както казах, местата са ограничени.
Все пак не е хубаво да се пренебрегват и тези албуми, които със сигурност имат какво да покажат на своите фенове и да се отличат.


The 13th Floor от Sirenia
Този албум съм сигурен, че на повечето хора няма да допадне, но причината, поради която го включвам тук, е, че сменяйки за пореден път вокалистката си, Sireniа не се предадоха и дори успяха да направят един своеобразен реверанс към всичките си фенове, като композираха песните си така, че да звучат хем от първите два албума, хем от предния.
Въпреки неуспеха от към гласове, групата не се отказва и продължава да вади качествена и мелодична музика.


Happiness Machines от Bernays Propaganda
Едно рамо на братята македонци. Свежо, весело и непринудемо звучи този албум. Може и малко смешно на моменти поради езика, но пък в никакъв случай лошо. Струва си да им бъде обърнато внимание. Странна смесица между New Wave, Punk и още нещо, определено могат да ви накарат да си тананикате мелодиите им дълго време.


Night is the New Day от Katatonia
Не съм много сигурен колко ми е харесал този албум, честно казано. От една страна някои парчета ме изумиха със своята дълбочина и мрачност, но от друга някои ме разочароваха със своята повърностност. Новият диск на Katatonia не е лош. В никакъв случай. Просто явно не успя толкова да ме плени колкото предните. Може би след време… Може би…


We The Fallen от Psyclon Nine
Електронната част е много слабо представена тази година, но не защото й липсват албуми, а май просто аз вече не се впечатлявам толкова от еднообразните мелодии (не, че при метъла не е същото, но там сякаш откроявам повече неща :Д). Никога не съм харесвал кой знае колко тази група заради „грозните” си вокали, но този албум определено ми допадна, и то много. Не е за всеки, но определено си струва.


The Flame Within от Stream Of Passion
Това сигурно ще срещне най-много негативизъм от четящите. Че е клише, клише е. Просто в даден момент, в дадена ситуация, знам ли… Лично на мене много ми допаднаха мелодичните композиции в комбинация с нежния глас на вокалистката. Ясно е, че това никога няма да стане класика, но просто е приятно и… нежно.


The West Pole от The Gathering
Странно (или не?), но факт. Новият албум на The Gathering с новата им вокалистка (бивша на Octavia Sperati) е добър. Мацката перфектно запълва мястото на Anneke и смело поема щафетата – нещо, което много хора мислеха за невъзможно (то сигурно и много продължават да си го мислят :Д). Но фактите са си факти. The West Pole е един прекрасен албум и по нищо (може би освен по-нежност, защото е малко по-забързан от предшествениците си) не остъпва от старите албуми като качество.


Ultima Ratio от X Fusion
И за да не остане електронната страна напълно пренебрегната… Просто го чуйте, албумът определено си струва – може би най-танцувалният и подходящ за клуб албум.


In The Room от Agua De Annique & Anneke Van Giersbergen
Този албум си признвам, че го слушам от самото начало на тази година – тази седмица. И именно затова го слагам тук, а не в самия топ 10, който вече беше компилиран така да се каже. Ако го бях чул по-рано, сигурно сега щеше да е там някъде горе. Един изключително нежен и приятен албум, който ще ви зареди с позитивна енергия за дълго време.