След като преди около две години Sirenia изкараха третия си албум, стана ясно, че Мортен Веланд е решил да поеме по една малко по-различна посока от предишните две продукции. Не че албумът беше лош, но сякаш нещо не беше както трябва с него. Дали композициите и аранжиментите, дали вокалите… Не е много ясно. И след като тогавашната вокалистка – Моника Педерсен – се махна от групата, реших, че това е банда без късмет що се отнася до женските вокали. Но мистър Веланд не се отказа и след повече от година търсене намери едно много добро компромисно решение на проблема си. Пилар Гарсия (с прякор Айлин) е всичко, което може да трябва да една подобна готик метъл група (ако следваме вече изградените клишета в жанра) – страшна визия и красив и нежен глас.

Траклист:
1. The Path to Decay
2. Lost in Life
3. The Mind Maelstrom
4. The Seventh Summer
5. Beyond Life’s Scenery
6. The Lucid Door
7. Led Astray
8. Winterborn 77
9. Sirens of the Seven Seas

Като звучене, като глас, новият албум на Sirenia е подобен на предния, но… Ето тук е и уловката… Мортен Веланд се е опитал да създаде едно илюзорно усещане за добрите стари два албума. Започвайки с композиции, които напомнят на Nine Destinies and a Downfall и, които имат много мелодично и танцувално темпо, The 13th Floor бързо прави един скок към At Sixes and Sevens със The Mind Maelstrom, където хорът доминира осезаемо и имаме удоволствието да чуем „нежния” глас на Веланд. Следва още едно много силно парче, чиято музика отново връща към дните на An Elixir for Existence с чудесните си китарни рифове и хора, който приглася на Айлин; чисти и грухтящи мъжки вокали също обогатяват песента.
Предполагам, че средата на самия албум е запазана за пълните възможности на Айлин, където тя може да се каже, че показва максимално възможностите на гласа си.
Втората половина на албума продължава смело да комбинира елементи от цялото творчество на Sirenia до момента по един много добър и елегантен начин. Определено едно много силно завръщане, което се надявам да се запази и в следващия албум (като запазят и вокалистката си този път :Д). Новият глас не може просто да бъде по-перфектен за настоящето творчество на Sirenia.
Остана да чуем и Tristania какво ще покажат с новата си вокалистка и дали ще могат да надминат Sirenia 🙂