Month: November 2009

Dissidia: Final Fantasy – Combination Sets – Mystic Mythril (1/18)

Dissidia_CoverКакто в много игри от подобен тип, и тук съществуват предмети, които използвани в комбинация с други предмети, дават най-разнообразни бонуси.
В Dissidia комплектите са от три или от четири предмета. Достатъчно е да ползвате един от тях (без значение кой) на всеки слот (ако са нужни три предмета, а не четири, слотовете също нямат значение), за да получите съответните бонуси.
Имате 11 комплекта от по три предмета и 7 от по четири. В описанието на всеки предмет по принцип си пише към кой комплект спада и колко части са нужни, за да активирате свойствата му. Така че в това отношение не би трябвало да имате проблем.
Все пак съм се опитал да дам максимално подробно описание на всеки един комплект, като то включва както всички възможни предмети (или поне тези, които съм срещнал или за които съм прочел), така и техните показатели и необходими съставки за набавяне от магазина. Предметите, на които им липсват подробни описания, са записани в курсив и това означава, че още не съм ги намерил и отключил. Когато това стане, ще добавя информацията. В момента, в който започвам този гайд, съм на 86% от предметите в магазина, затова е много вероятно дори да открия още предмети към колекции в последствие. Както казах, ще се старая да обновявам информацията колкото е възможно по-често и бързо при наличие на нови открития.
Накратко описание на отделни параметри:
Тип – тип на предмета. За оръжията примерно може да бъде меч (sword), велик меч (greatsword), брадва (axe) и прочие.
Нужно ниво – това е минималното ниво, което е нужно на героя, за да може да използва дадената екипировка.
Може да бъде носено от – това са героите по подразбиране, които могат да използват този предмет. Имайте предвид, че в по-напреднал стадий на играта, ще можете да закупите от магазина умения, които да ви позоляват да използвате почти всеки един тип екипировка (стига да притежавате съответните аксесоари за размяна). Цифрите оказват персонажа от съответната Final Fantasy игра, а буквата дали са на станата на Космос (К) или Хаос (Х).
За пример: 1К е Warrior of Light, a 3Х Cloud of Darkness.
Показатели – какво добавя или отнема даден предмет от показателите на героя
Специални бонуси – ако има някакви специални бонуси даден предмет, като магическа защита или защита от оръжия, те ще бъдат описани тук.
За размяна – нужните аксесоари и предмети, които ви трябват, за да закупите този предмет от магазина.


Gobliiins Walkthrough

goblins
Продължаваме с класиките, като този път се връщаме още няколко години по-назад, а именно до далечната 1991ва година и играта Gobliiins, представляваща праволинейна адвентчър игра, която ви пуска на един екран, решавате всички пъзели там и продължавате към следващия (понякога се връщате на предния, но с нови загадки за разрешаване). Играта е old, but gold 😀
Докато бях във Варна преди седмица и нещо стана на въпрос за тази поредица говорейки си с Пламен (даже не помня по какъв повод я споменахме), та реших да си я припомня 🙂
Enjoy!


gothic.bg version 2

Първо, нека започнем с причината, поради която изработването на версия 2 беше наложително. Тя е много проста – контрол над това, което може да се добавя и прави по сайта. Версия 1 на сайта е изработена върху cms (content management system) Joomla и дълго време върши повече от прекрасно своята цел. Проблемът обаче се появява когато се наложи да правиш неща, които системата не ти позволява или ти позволява в някаква прекалено незадоволителна степен. (За пример „Очерк на събитие”, заради когото се наложи промяна на базата данни и писане на код директно в компонентите. Това от своя страна прави ъпдейта на този компонент, а и на цялата Joomla абсолютно невъзможно, а в новите версии със сигурност може да се появят нови и хубави неща.) До този момент се опитвах по един или друг начин да се нагаждам към възможностите на фреймуърка и да ги използвам максимално. Проблемите се появиха с изграждането на User Area-та, за която вече ставаше дума. Тук ограниченията и възможностите са много под желаните от мене, а за да постигна това, което аз искам, ще се наложи много сериозна модификация на много неща. Именно поради този факт сметнах, че много по-лесно и удобно ще е аз сам да си създам сайт като тук всички ограничения ще опират единствено до моите умения.
Искам да обърна внимание на факта, че от дизайнерска гледна точка, сайтът няма да претърпи кой знае какви промени. Цялостната идея ще си остане същата, защото не ми се мисли нов дизайн, а и на този му е още рано да се сменя :Д Това, което се променя, всъщност е ядрото. Сайтът ще бъде изцяло писан от мене и няма да ползва никаква основа освен моята собствена.
Какво ще бъде новото и/или промененото:
Главната страница:
Новините на главната страница вече ще се генерират динамично и всичко е вързано по месец, ден и година. С други думи всички новини за даден ден са в един пост и скрипта сам ще си ги търси динамично от базата данни и още на първо число на месеца главната страница ще се променя и нов линк с архивно съдържание за изминалия месец ще се появява в дясно. (Това е от техническа гледна точка… Потребителите няма да усетят някаква разлика.)
Също така събитията вече ще се архивират на следващия ден след като са минали, а не 2 дена по-късно и адекватно съобщение на български ще се изписва ако няма предстоящи такива.
В раздел музика:
Събития:
Събитията като цяло си остават със същата идея. Леко съм променил информацията за дадено място и съм премахнал ненужните данни като „Пощенски код” и „Община”, които бяха задължителни преди, заради картите. Линковете към архивирани и предстоящи събития са си правилно асоциирани със съответната категория или място, а линковете към дадена категория или място в таблицата се съобразяват с това дали гледате предстоящи или минали, и ще ви пратят в съответната визуализация.
Новото, което ще забележите, като кликнете на дадено събитие, е опцията да се добавите към него (Само за регистрирани потребители, разбира се). Идеята тук съм взаимствал от last.fm. В смисъл, че принципът е същият – прави се проверка дали е предстоящо или минало събитие и след това ви търси в таблицата. Ако ви няма, ви предлага да си изберете между две опции – дали ще присъствате със сигурност или може би (за предстоящо събитие) или само „Бях” (за минало). Ако сте се записал с едно от двете опции по-горе за предстоящо събитие, ще ви даде избор между другата опция и опция да се отпишете. Ако сте се записали и събитието е минало, ще имате опция да се отпишете, ако не сте ходили. (Тук няма значение дали сте избрали „Да” или „Може би” преди това.)
Биографии:
Цялата страница с биографиите беше преработена, за да има един по-хубав и удобен вид. Няма да бъдат просто изредени снимки на групите, на които имаме преведени биографии. (Вижте скрийншотите за повече инфо). Освен това ще можете да избирате групи, които започват с дадена буква, а също така вече ще има и търсене (За момента не е много смислено, защото нямаме много биографии, но някой ден не се знае :Д).
Освен това като влезнете в самата биография, горе над снимката на групата, ще има обложки на албуми, ако такива съществуват за тази група.
Албуми:
Тук също съм се опитал да придам по-красив и „центриран” вид на страницата. Отново ще имате търсене – както за албум, така и за група. Азбучният указател е за албумите (както и сега).
Таблицата вече има сортировка на всяка една колона, като по този начин можете да подредите албумите по начин, на който на вас ви харесва. Също така е въведено и странициране.
Новото, което липсва във версия едно, е визуализацията на всички албуми от дадена група. Като кликнете на името на групата, ще бъдете отведени до страница, в която ще можете да видите всички албуми от тази група.
При визуализацията на дадено ревю ще можете да видите всички албуми от тази група (ако има повече от един.)
Коментарите също не са забравени и са само за регистрирани потребители. За да се избегнат опити за злоупотреба, коментарите се стрипват от всякакви html тагове, в това число и нов ред. С други думи всичко ви е на един ред  Като съм ги ограничил до 500 символа, което е повече от достатъчно.
Статии:
Музикалните статии също претрърпяха лека промяна и страницата прилича на тази с биографиите. За момента там няма нищо друго, защото са ни малко. Като се увели бройката някой ден, ще мисля за подобрения.
Общо взето останалите раздели са си едно към едно изкопирани, защото не е като да има нужда да им променям нещо.
Това, над което ще се средоточа идния месец, а и януари най-вероятно, ще бъде тази просволута потребителска част, с която всеки да може да изпраща статии.
Сега, като имам пълен контрол, нещата ще са по-лесни от гледна точка на идеята, но самата реализация сигурно няма да е толкова красива и user friendly колкото би била на Joomla-та, но мисля, че в крайна сметка ще стане 
Сайтът ще има нужда от много солиден бета тестинг, защото на много места се налагат адски много проверки и за много неща да бъде помислено. Няма начин просто да успея да се сетя за всичко, а и къде сте виждали завършен продукт без бъгове и проблеми? :Д
По скромните ми сметки се надявам бета тестовете да започнат началото на февруари и да продължат до края на споменатия месец. Идеята е от първи март, когато е официалният ни рожден ден, да започнем да работим с новата версия.
Повече информация отново това и потребителската част, очаквайте като има такава в темата във форума ни.


The Dig Walkthrough

thedigИ ние, като по холивудски, ще приключим Lucas Arts трилогията с още една тяхна стара, но златна класика. А именно фантастиката The Dig, в която има участие дори самият Стивън Спилбърг.
Като куест си беше супер, с достатъчно интересни загадки и прочие, но просто на мене лично историята не ми допадна. А и отново ще наблегна на факта, че прекрасната пикселизирана графика убива част от удоволствието. А тази игра е някъде от 1995та ако не ме лъже паметта.
Но като цяло ще оставя на вас да си прецените дали е хубава или не ако не сте я играли.


Fan Mail

fanmail
“дефакто ти не слушаш готик 🙂
първите албуми на силентиум са дум, второ истински готик е примерно dairy of dreams, великите LACRIMOSA, трето ……….си смешник и веднъж попаднах на тъпия ти блог, опитваш се да пишеш като Йордан Бозушки и “Роб на Свободата”, но е бледо копие 🙂
Четвърто …..мога да кажа още, но ще ти го спестя , да има след отговора ти :)))))”

Значи, това горното е от един мой превъзбуден фен (дословно едно към едно, без каквито и да е корекции), който явно много е останал доволен от личността ми щом е решил лично и на четири очи да изрази любовта си посредством лично съобщение във форума на adventuresbg.info, за което съм му най-искрено благодарен. Всяко внимание към скромната ни персона, било то и толкова негативно и открито нападателно и обидно е прекрасно. Това само показва, че има хора, които ме четат (били то и случайно)…
Моят отговор на горното беше просто едно “Добре, както кажеш дефакто :)”… Самият факт, че човекът е чувал и знае кои са Silentium, може само и единствено да ме радва. А пък, че е запознат с творчеството им (защото първите им два албума – особено първият – имат 90% дуум елементи отколкото готик) е още по-рядко срещано явление (още по-радващо за мене с други думи :Д). DOD по дефиниция се водят darkwave, ама това не е толкова важно, а Lacrimosa днес са толкова метъл, че няма накъде повече, но и това не е толкова важно.
А ако кажа, че си нямам идея кой е Йордан Бозушки и “Роб на Свободата”, може да ме изкара много необразован и глупав, ама няма как… Но се образовах де, гугъл бързо ни запозна с въпросното произведение, на което сме бледо копие. Добре, че има хора като този (tralala123 май му беше ника :Д), че да ни отворят очите.
Още веднъж големи благодарности на господин tralala123, защото всяко внимание, било то и негативно, си е внимание. И с голям интерес очакваме четвърто 🙂


Dissidia Dual Colosseum: Jobs and Status Cards

Dissidia_CoverStatus and Jobs Cards:
По принцип всяка карта може да бъде за еднократна употреба (еднократно действие в таблицата) (след използването й просто си седи докато не бъде изместена) или ефектът да трае докато друга карта не я измести (продължително действие в таблицата). В даден момент можете да имате по три карти, като всяка следваща измества първата.
Пример (в случай, че някой не е разбрал):
Имате Knight, Ninja и Ranger в този ред в трите слота. Щом вземете Mime да речем, Knight картата ще изчезне и вече няма да е в сила. Сега трите слота ще бъдат запълнени с Ninja, Ranger и Mime (в този ред). Не можете да размествате или определяте реда по никакъв начин.

Име на Карта

Описание

Действие

Статус

Toad

Не позволява на картите със съкровища да се появяват. продължително

Mini

Здравете на героя ви няма да се възстаноява след битка. продължително

Imp

Спира действието на всички професии. Тази карта може да бъде неутрализирана ако вземете Chemist карта след това. Вижте по-долу за нейното действие. продължително

Pig

Намаля медалите ви на половина еднократно

Професия

Knight

Увеличава слотовете за карти (долу, не тези тук) с един и губи действието си при загуба на битка. Можете да ползвате три такива. продължително

Thief

Увеличава шанса за поява на „Карти със съкровища”. продължително

Monk

Противниците от следващите карти, които ще се появят, ще бъдат с минимална сила. еднократно

White Mage

Напълно въстановява здравето ви след битка. продължително

Black Mage

Увеличава появата на „Карти с противници” за сметка на останалите продължително

Red Mage

При избиране на карта, останалите няма да се губят, а ще си останат и задължително трябва да ги изберете, за да ги премахнете. Освен това всички „Карти със съкровища” са безплатни. продължително

Blue Mage

Увеличава появата на „Карти – професии” за сметка на останалите. продължително

Mystic Knight

Card Luck* се увеличава много бързо продължително

Ninja

При загуба на битка няма да загубите медали и card luck*. Само слот. продължително

Ranger

Добавя пет допълнителни медала към наградата от всяка „Карта противник” при победа. продължително

Samurai

Премахва “Boss” или „Chaos” карта от селекцията, ако такива съществуват. Това е единственият начин да ги отстраните без да се биете с тях. еднократно

Dragoon

Премахва всички карти в селекцията и първата карта от следващата селекция ще бъде заменена от Dragoon карта. (Един вид се отървавате от всички настоящи карти, ако те не ви харесват и не искате да теглите нито една от тях.) еднократно

Time Mage

Увеличава Card Luck* с едно еднократно

Chemist

Премахва действието на „Статус картите”, като предотвратява и появата им в селекцията. продължително

Summoner

Всички карти в следващата селекция ще са само „Карти със съкровища” или „Карти – професии”. С други думи няма да има „Статус карти” и „Карти с противници”. еднократно

Mime

Превръща една избрана от вас карта в „Карта – професия”. еднократно

*Card Luck определя количеството медали, които получавате от битка. Колкото по-голям, толкова повече медали. Той се трупа от споменатите вече статус карти и при победи. При загуба намаля.


Dissidia Dual Colosseum Introduction

Dissidia_CoverПредставяне:
Dual Colosseum е специален режим на игра, който се отключва едва след като победите Хаос в Shade Impulse Chapter 4. В началото ще разполагате с два режима за избор – Airship Course и Falcon Course. Отново в самото начало (след като сте победили Хаос, разбира се) ще можете да закупите от PP каталога още два режима на игра – Invincible Course и Lunar Whale Course. Пети бонус режим – Blackjack Course – ще ви бъде предоставен за закупуване при успешно преминаване на Inward Chaos кампанията, която си е толкова сложна, че може и да не стигнете скоро до този режим, но дори и да го направите, едва ли ще сте толкова ентусиазирани да играете.
Всеки един курс от изброените ще ви изправи пред избор на три карти (може и повече, но за целта вижте Jobs и Status картите). Типовете карти биват „Карта на противник”, „Карта със съкровище”, „Статус карта” и „Карта – професия”.
Всеки противник има различно ниво на трудност и дава определен брой медали при победа или отнема някакво количество при загуба. Обикновено курсът приключва при три загуби (освен ако нямате „Статус карта”, която ви увеличава броя на изтеглените карти). След всяка загуба намаляват и слотовете с карти, докато не ви остане само Exit бутончето. Освен стандартните противници, има още два вида „Карта на противник”. Това са „Boss” и “Chaos” картите. Те задължително трябва да бъдат изтеглени когато се появят (ако не го направите, няма да изчезнат, а просто ще си чакат реда) и обикновено са врагове с максимална сила за определения курс, като дават и повече медали от стандартните противници. Както сигурно се досещате, “Chaos” картата ви изправя срещу Хаос, който е или вашият левел (ако сте по-нисък левел от максимума за даден курс – виж по-долу за нивата на противниците), или максимум ниво за курса. Има и „Тайни карти”, при които, ако победите, медалите ви до момента ще бъдат удвоени (много хубава карта, ако имате голямо количество медали… при 3-4 не е особено смислена), но ако загубите, губите половината от спечеленото до сега.
Картите със съкровищата могат да бъдат закупувани само и единствено с медали. Ако нямате достатъчно медали, не можете да закупите дадена карта. Ако се случи, че всички карти са прекалено скъпи за вас, играта автоматично ще ви предложи да си изтеглите нови три (или четири, или пет… зависи дали имате помощни карти, които да увеличават слотовете ви). Има 4-5 съкровища, които се срещат във всеки един курс (като Wind Stone, Lifestone, Transmogridust и различните pebbles). Всички останали неща, които можете да закупите, са уникални за даден курс (колкото по-висок курса, толкова по-редки и ценни съкровищата).
„Статус картите” са четири на брой (или поне аз толкова съм срещнал) и имат само отрицателни ефекти. За тях можете да прочетете в съответната статия.
„Картите – професии” ви помагат в много отношения (стана дума за някои от тях по-горе). Отново пълен списък (или поне се надявам да е такъв) можете да прочетете в статията “Status and Jobs Cards”.
Накратко разликите във всеки един курс:
1. Airship Course – враговете ви са от 1во до 30то ниво.
2. Falcon Course – враговете ви са от 31во до 60то ниво.
3. Invincible Course – враговете ви са от 61во до 90то ниво.
4. Lunar Whale Course – враговете ви са от 91во до 120то ниво.
5. Blackjack Course – враговете ви са от ниво 100 до 150то. (Това си е невъзможният курс :Д)
И като за завършек на представянето на Dual Colosseum-a, ще кажа, че всички предмети, които закупите с медали, получавате чак накрая на курса, а не веднага при закупуването. Освен това всички спечелени медали, които ви останат в края, ще бъдат превърнати в PP точки, като по-високата сложност на курса носи и повече точки за всеки медал.


Song of the Month – November

Съвсем логично този месец песента бе от следващия, след Paradise Lost, страхотен албум, който чух в рамките на два месеца. Чудех се коя точно да бъде, но в крайна сметка победител е:

Unleashed на Epica


Anime Catalogues Beta

animebetaКакво беше, а какво стана…
Всъщност този скрийншот от преди четири месеца и половина нямаше нищо общо и с тогавашната крайна алфа версия, която работеше, но… Днес сайтът навлезе в бета стадий и много малко неща ми останаха да завърша, но спокойно мога да кажа, че вече е напълно работещ и всичко си му функционира на макс (може да съм забравил нещо тук или там, но повечето, предимно главни неща, работят)…
Това, което предстои, ще бъде налице до края на месеца, но общо взето повечето работи са направени… И после остава само да го пълня с инфо :Д
Определено обаче мисля, че този дизайн има по-добър вид от предния 🙂


POST/Close Window/Reload Parent

Отново за улеснение, ако ми потрябва пак някой ден, а това съм 100% убеден, че пак ще послужи, защото е адски удобно.
В момента се използва в Anime Catalogues и в частност при добавяне на епизоди и актьорски състав за дадено аниме.
По принцип вие няма как да го видите и изпитате в действие, но това не е важно… Идеята е след въвеждане на аниме през интерфейса, в страницата му на мястото на епизодите да се появи линк, който отваря малък popup прозорец, в който да се въведат епизодите. Същото се отнася и при актьорите, като линка там е върху надписа “Озвучители:”.
Щом си напишете каквото трябва вътре – било то епизоди, било то актьори и роли, при натискане на бутона за изпращане на формата, се изпълнява mysql заявка, която да обработи резултатите и да ги запише в базата. При правилно изпълнение на заявката прозорчето се затваря, а родителския прозорец, от който е отворен popup (ако примем, че не е затворен) автоматично ще се рефрешне като по този начин вече ще влезе в сила казуса за налична информация и няма да се появи линк към въпросните прозорчета. Така човек няма да обърка и, без да е рефрешнал страницата, да натисне наново бутона за нови данни и да добави два пъти нещата (знае ли човек, всичко е възможно :д)
Та това става със следния код (предимно на javascript):


if ($writetodb) { //това проверява дали заявката се е изпълнила успешно и само тогава прави долното
echo '';
}


best ark server hosting