Category: writings

Чудото (Литературен клуб “Мироглед”)

Разказът по-долу, в най-сурова и нередактирана форма, е първото ми участие в събитие за писане на кратък разказ на Литературен клуб “Мироглед” в Пловдив. Поради лошо време не се събраха много хора, но колкото толкова. Долните около четири страници текст успях да сътворя за има няма стотина минути, което си е доста добро постижение за мен. За съжаление, малко към края изгубих интерес, а и се изморих (все пак става дума за час и малко след изморителен работен ден :D), поради което леко ръшнах финалното действие. Освен това самият финал и туист се родиха буквално след като стигнах до тези един-два последни параграфа (причините за това да загърбя първоначалния си финал няма да обяснявам). Та толкова… ето го, не е минавал кой знае каква редакция, затова се извинявам за неточности, но ме мързи 😀

ЧУДОТО

the miracle, short story

– Това са пълни глупости – изкрещя момчето и профуча покрай мен ядосано. В контраст с настроението, лицето му не изразяваше никаква емоция. Загледах се с любопитство в облеклото му, защото не беше на повече от десет години, но носеше изключително елегантен костюм, състоящ се от черно сако, панталон и кърваво червена вратовръзка над изящна бяла риза. Дрехите сякаш му бяха скроени по мярка.

За съжаление, нямах време да му се насладя по-продължително, но в ума ми се разиграха най-различни сценарии за неговия живот и препитание, с които няма да ви отегчавам сега. Целта ми беше възрастната жена зад плота на малкия магазин, в който влезнах с една единствена цел – да получа информация.

– Здравейте! – поздравих учтиво и хвърлих бърз поглед на мястото. Около мен имаше един тон безполезни дрънкулки и всякакви сувенири, които сигурно струваха поне десет пъти над нормалната им цена. Жената зад тезгяха беше на поне седемдесет години, носеше тънка памучна рокля с неясен цвят, избелял от времето, и имаше най-сбръчканата кожа, която бях виждал. Дори не мога да намеря думи, с които да опиша вида ѝ. Под определен ъгъл дори ми приличаше на Ам-Гъл от “Властелинът на пръстените”, но леко преувеличавах.

– Дали ще мога да ви притесня с няколко въпроса? – попитах все така учтиво и се подпрях на дървения плот, след което бързо се отдръпнах, подплашен от скърцащите звуци, идващи от единия му край.

– Не се притеснявай, момче – изграчи бабата и се усмихна. Зъбите ѝ отдавна си бяха заминали и това, което получих, приличаше на нещо кошмарно и стряскащо. – Туй нещо е по-старо и от мен и ще е тук дълго след като аз си отида.

За да затвърди думите си, тя стовари юмрук върху плота, при което получи недоволно скърцане от поне няколко места.

– Какво те интересува? – продължи тя. – Знам всичко в този проклет град. Искаш да знаеш къде са бардаците? Може би качествените момичета дори? Или нещо по-специално?

Тя отново се усмихна, при което ме побиха тръпки и косъмчетата на тила ми настръхнаха.

– Дали ще може да попитам какво беше това момче, което се изстреля преди малко от тук? Изглеждаше много странно облечено.

– Пфф – изсумтя тя с презрение. – Не му обръщай внимание на този малък нехранимайко. Пълен гамен е, както се изразяваме по тези места. За нищо не става. Майка му е една от най-евтините курви в града, а той само обикаля и краде и прави мизерии.

– Но дрехите му… – опитах се да възразя аз, но жената ме прекъсна:

– Сигурно ги е откраднал от някъде. Не го мисли. Ако не искаш неприятности, по-добре стой далеч от него. Но хайде, питай де, какво искаш да знаеш. Познавам всеки един човек в това забравено от бога място. Дори мога да ти разкажа нещо и за тези, които са пристигнали вчера. Ето, дори и за теб вече имам информация, че си падаш по добре облечени малки момченца.

– Аз… – опитах се да възразя, но тя не ме остави.

– Знам, знам, шегувам се. Не го мисли. Хайде, кажи де, какво те мъчи. Знам най-добрите места за хранене в тази адска дупка на гъза на географията, казвам ти. Няма да сбъркаш с нито едно от тях, защото са само две така или иначе.

– Вижте… – опитах се да взема думата. – Тук съм на нещо като експедиция. Прочетох в един сайт миналата година, че са открили интересна чудодейна…

– Не ми говори за тази глупост – прекъсна ме пак старата жена с възмущение. – Само туристи идват заради тази простотия, а никой не може да ни обясни какво е и защо се случва това, което се случва. Ще ти кажа едно нещо обаче… – тук тя сниши гласа си и се приближи по-близо до мен. Погледът и сякаш заблестя на фона на оскъдната слънчева светлина, прокрадваща се плахо в магазинчето. – Ако я посетиш в полунощ, нещо интересно ще ти се случи.

След това тя се върна към старото си изражение и добави:

– Поне така казват де. Аз никога не съм била по това време там. Но ако искаш да видиш най-голямата глупост в нашия малък шибан рай, то тръгни наляво от магазина и върви само направо. Ще я видиш на около триста метра извън града, малко след последната къща.

Нещо ми подсказваше, че това е най-добрият момент да се измъкна от тази плашеща жена.

– Благодаря ви! – измрънках под носа си и бързо се насочих към изхода.

– И стой далеч от малкия нехранимайко! – изкрещя след мен жената. – До нищо добро няма да те доведе!

Прекрачих прага на магазина и го видях на няколко метра пред мен. Хлапето се беше облегнало на близката стена и сякаш ме чакаше.

– Наду ли ти главата старата вещица? – изсмя се то. – Прави се, че знае всичко, но само събира ненужни и безсмислени клюки без никакъв смисъл и истина в тях. Ако знаеш колко неща си е измислила. Питай мен, ако искаш. Мога да те ориентирам.

Лицето му беше като порцеланова маска. Очите му не мигнаха нито за момент докато говореше и сякаш отразяваха слънцето като огледални повърхности. В ума ми изскочи предупреждението на жената да седя далеч от него, но реших да го игнорирам за момента. Любопитството ми надделя.

– Здравей, имаш ли си име? – започнах аз, макар да исках да му задам куп други въпроси.

– Можеш да ми викаш Хлапе. Всички го правят – отново се засмя то, но този път от устата ми излезе нещо средно между от лай и грухтене. – И ти си тук за Чудото, нали? Знаеш ли, че се появи точно една година преди края на света.

– Края на света? – погледнах го аз с недоумение.

– Новият век – поясни то с тон, който показваше, че говори на идиот. – Компютрите полудяват, такива неща, сещаш ли се? Ето, остават само няколко месеца до две хиляди и чакаме един истински и качествен апокалипсис.

– Много си черноглед за възрастта си – възмутих се аз.

– Просто съм реалист – каза то. – Дъртата насочи ли ти къде да намериш проклетото нещо?

Само кимнах.

– Чудесно. Нека ти кажа нещо под секрет обаче. Ако искаш да видиш истинското Чудо, трябва да посетиш катакомбите. Малко хора знаят за тях, но те са нашата гордост. Тези в Париж ряпа да ядат пред нашите. Гарантирам ти, че толкова ще се впечатлиш, че ще се изгубиш с дни в тях.

– Какво толкова има в тези катакомби.

– Какво ли не! – възкликна Хлапето и за първи път видях очите му да трепват и за секунда изражението му се промени. То сякаш се усети, че излиза от персонажа си и бързо се върна към първоначалния си образ. – Виж, ще ти кажа нещо, защото ми харесваш. Истинското Чудо е… ами истинско. То прави чудеса, ама наистина ги прави. Каквото ти трябва, то може да ти го даде. Даже и неща, за които не си си и помислял. То ще знае.

– Това са пълни глупости – възкликнах невярващо аз, но интересът ми определено беше събуден. Все пак дойдох с идеята да видя това Чудо, което толкова много туристи споменават с благоговение. Дори и да се окажеше пълна глупост, нищо нямаше да ми коства да хвърля един поглед. Хлапето ме изпълваше със съмнение и една огромна червена лампичка крещеше, че нещо не е наред, но все пак то беше просто момче.

– Добри, не ми вярвай. Прави каквото искаш. Но ти гарантирам, че ще отидеш там, ще гледаш глупаво, нищо няма да стане и ще си тръгнеш разочарован. Но прави каквото искаш. Какво ми пука на мен.

– Виж – вдигнах примирително ръце – защо не ме заведеш до входа на тези катакомби, а? Преди това обаче ще ми отговориш на един въпрос.

– Стреляй!

– От къде имаш този скъп костюм, който сякаш е правен по поръчка за теб? Не мога да си го обясня.

– Подарък ми е! – отсече Хлапето и ясно демонстрира, че с това темата беше приключена. – Ела, нека ти покажа най-хубавото място към катакомбите.

Подобно на десет годишно дете, то пъргаво се затича напред и спираше от време на време да ме изчака. След около двадесет минути тичане из прашните улици на един изключително празен град, стигнахме до огромна метална решетка с височина от поне два метра и още толкова ширина. Успях да видя още няколко жителя, но повечето бяха възрастни хора, гледащи ме с комбинация от съжаление и отвращение. Реших да не мисля много по този въпрос.

– Ето, тук е – посочи Хлапето и отново успях да зърна частица от емоция в погледа му. Този път беше гордост. Сякаш беше постигнало нещо изключително и само се поздравяваше за победата.

– Благодаря ти – казах аз и хванах ръждясалата метална врата. Слънцето вече залязваше и усещах спада на температурите. Зачудих се дали да не го оставя за утре, но хотелът, в който бях отседнал, беше не по-малко зловещ от всичко останало в този град, Затова реших да приключа с това тази нощ и на сутринта да се отправя към малката автогара и обратно към големия град и повече нормални хора.

– Мога да те изчакам тук? – предположи Хлапето, но го каза повече от учтивост, отколкото да го мислеше. Отпратих го с ръка и избутах вратата, която изскърца жално под усилията ми.

Извадих фенерчето от раницата си и го насочих към мрака. Очаквах нещо подобно на канализация, но останах изненадан от мраморното стълбище, което се откри пред мен. Стълбите изглежда се спускаха няколко метра надолу, защото не виждах края им.

– Майната му – възкликнах за кураж аз. – Стигнах до тук. Нека видим какво ни е подготвила съдбата.

Спуснах се бавно по искрящо белите стълби, които изглеждаха твърде поддържани за подобно място. Чувството ми за опасност се засили. Лампичката вече се беше превърнала в огромен морски фар, но продължих да я игнорирам.

След близо две минути спускане в бездната на неизвестното стигнах до дъното. За съжаление, все още не виждах нищо смислено. Коридор, с подобен дизайн на стълбището, се простираше докъдето ми стигаше поглед, но през няколко метра имаше разклонения в ляво и дясно. Очаках някакви ниши по стените, но те бяха гладки и по-чисти от тоалетната в хотела ми. Въздъхнах и продължих напред. Всичко ми изглеждаше толкова нереално.

– Май трябваше да питам Хлапето за посока – казах на никой конкретно и се наругнах за проявената глупост. – Може още да е горе. Не е късно да се върна.

“Майната му”, изругнах на ум отново. “Ще рискувам, но ще се опитам поне да запомня къде ходя.”

Тръгнах много произволно в една посока, но много скоро установих, че всеки следващ завой води до идентично изглеждащо разклонение и очакващо се загубих бързо. След може би не повече от десет минути, които ми се сториха като цяла вечност, започнах да се паникьосвам. Май думите на Хлапето, че мога да се лутам с дни, не са били случайни.

Тогава го чух за първи път. Тих гърлен звук се носеше из коридорите на катакомбите, подобно на шепот на вятъра. В първия момент дори го игнорирах, но след още няколко минути силата му се засили и вече го чувах много по-ясно.

– Хей – плахо се провикнах към тъмнината. – Има ли някой там?

Глупав въпрос, но не знаех какво друго да кажа. Сякаш някъде до мен се прокрадваше гладен вълк, който методично дебнеше своята жертва и чакаше подходящия момент да нападне. Към паниката вече можех да добавя и страх. Можеше и да си въобразявам, но вече не бях сам в тези странни катакомби. 

– Хей! – изкрещях малко по-смело този път.

– Хей! – нещо повтори моята реплика със същата интонация и тембър на звука като моя. 

– Кой е там? – усетих как гласът ми трепери.

Явно това беше моментът опонентът ми да се разкрие. И той го направи. Бавно от сенките пристъпи създание, което мога само да опиша като нещо, излязло от най-големите ми кошмари. Имаше млечно бяла кожа и огромни заострени нокти, с които пристъпяше учудващо безшумно по мраморния под. Очите му светеха в червено и се бяха впили в мен, гледайки своята бъдеща вечеря. Приличаше на човек в по-голямата си част, но се придвижваше на четири крайника и си личеше колко гладно беше.

“Мамка му!”, изругах за последен път, преди създанието да ми се нахвърли. Финалната мисъл, която ми мина през ума, беше как проклетото хлапе ме беше прецакало.

***

Въпросното хлапе седеше на няколко крачки от тялото ми и наблюдаваше как създанието се хранеше с трупа ми. Още с първия си скок ноктите му бяха пробили черепа ми, а след това раздраха стомаха, оставяйки вътрешностите да се изсипят на чистия под. Кръвта ми потече като водопад и оцвети белия мрамор. След това то впи огромните си и остри като бръснач зъби в плътта ми и задъвка лакомо.

“Дано се задавиш”, беше първата ми мисъл, след което се стреснах сам. “Как е възможно?”

– Добре дошъл, господине, в нашия малък свят. Съжалявам, че трябваше да те излъжа така, но понякога става самотно и имаме нужда от нови попълнения.

– Не разбирам! – погледнах го с учудване аз.

– Ти умря! – каза просто то. – Но никой не умира наистина тук, виждаш ли. Може би заради Чудото. Кой знае. Сега си един от нас. Един ден и на теб ще ти стане скучно. Ела, ще те запозная с другите. И ще ти разкажа всичко. Дълга история е и не е за тук.

То хвана ръката ми и ме поведе извън катакомбите.


Неочакван дар

Разказът, който ще прочетете по-долу, беше част от един конкурс, който се проведе по-рано тази година. За съжаление, моето творение не беше сред финалистите, затова, за да не потъне в забвение, реших да го пусна в блога. Все пак да го има някъде, че и аз ще забравя за него след време. Пък дано се хареса поне на някой 😀

“Неочакван дар” (работното заглавие беше “Циркът на вампирите”, но го смених в последствие)

Мирча, който днес празнуваше своя девети рожден ден, обичаше да пътува. Последните две години той и родителите му прекараха с циркова група, която обикаляше най-разнообразни и непознати за него места. До преди месец бяха в България, а след това тихомълком преминаха границата и вече радваха хората в родната им Румъния. 
Мирча трябваше да признае, че местното население беше по-дружелюбно и търсещо забавление от българското. Всички ги посрещаха с викове, редяха се на безкрайни опашки и представленията им се пълнеха до последното място.
Вестта за пътуващия цирк се носеше бързо и непрекъснато получаваха известия, че са канени в някое ново село. Родителите на Мирча бяха клоуни и той не спираше да се смее около тях. Те го забавляваха както на сцената, така и зад нея. Понякога го канеха да изпълни някой номер заедно с тях и малкото момче не можеше да се наслади на виковете и писъците на екзалтираната тълпа.
Преди три дни приключиха със село в южната част на Румъния и сега се бяха насочили към по-голям град на север. Специална телеграма от кмета лично пристигна за господин Алберто, управителят на трупата им. Канеха ги да изпълнят най-доброто си представление пред отбрана публика. Обещанията бяха за добро заплащане.
Слънцето скоро щеше да се скрие зад хоризонта и процесията каруци реши, че е добра идея да си устроят лагер сред полето. Малкият Мирча се беше съсредоточил над няколко сладкиша, които получи за подарък. Рядко се радваше на подобни благини и искаше да им се наслади максимално.
Нещо обаче накара момчето да вдигне глава. Няколко птици излетяха от близките дървета с крясък и се понесоха в неизвестна посока. Последните часове групата им се носеше по края на странно изглеждаща гора. По думите на родителите на Мирча в момента трябваше да е средата на пролетта. Дърветата тук обаче изглежда не споделяха това мнение. Короните им бяха лишени от каквато и да е зеленина, а паднали листа не се виждаха никъде около тях. Самите им клони имаха особени и плашещи форми, закривени под зловещи ъгли. На фона на залязващото слънце хвърляха сенки, които караха Мирча да потрепери от ужас. Дори със стеблата им нещо не беше наред. На повечето им липсаха парчета кора, сякаш издрана от злонамерено животно.
Момчето реши да не мисли толкова по въпроса и се върна към заниманието си.
– Мирча? – чу той гласа на майка си, която се показа зад една от близките шатри. – Ето къде си бил. Не забравяй да прибереш играчките си и да се измиеш. След час те искам в палатката готов за лягане.
Момчето изсумтя нещо под носа си и заби поглед в чинията.
– Не те чух! – повиши тон майка му. Интонацията подсказваше, че не търпи възражения.
– Да, госпожо! – произнесе по-ясно Мирча и си отдъхна щом видя гърба на жената.
Дояде бавно оставащия сладкиш и се изправи. Огледа се наоколо и видя единствено мръсната си топка, която понякога подритваше с другите деца. Беше я оставил до палатката на семейство акробати. Изпитваше топли чувства към тях, защото никога не му се подиграваха и му даваха бонбони.
Имаше достатъчно време. Взе мръсната чиния и се запъти към палатката на госпожа Родика. Тя се грижеше за изхранването на цирка и на нея дължеше угощението. Възрастната дама му се усмихна топло, взе чинията и го погали по главата. Мирча благодари по най-възпитания начин, на който родителите му го бяха научили, и се отправи обратно за топката.

***

Момчето седеше вече няколко минути объркано. Много добре си спомняше къде се намираше топката, но сега тя не беше там. Той погледна с отвращение към гората и неприятното чувство в стомаха му се завърна. Играчката му лежеше на не повече от няколко метра от първите дървета и сякаш му се подиграваше.
“Ела и ме вземи, де! Ако смееш! Ти си просто един страхливец!”
Мирча тръсна глава и се смъмри за пораженческото мислене. Сигурно вятърът, който се беше усилил значително през последните минути, я бе издухал до там. Нищо странно нямаше в това. Само няколко крачки, едно навеждане и бързо тичане обратно. Прекрасен и лесен за изпълнение план.
Момчето вдиша дълбоко за кураж и закрачи към топката. Не беше направил и две стъпки, когато ветровете отново се усилиха и сякаш по команда избутаха играчката още по-близо до дърветата.
– Не! – проплака Мирча и се втурна с надеждата да предотврати най-лошото.
За съжаление, колкото по-силно тичаше той, толкова повече се усилваше стихията. Много бързо любимата му играчка бе погълната от гората. Момчето спря на по-малко от метър. Сълзите напираха в очите му и всеки момент щяха да потекат като водопади.
Обичаше тази топка. Дядо му я беше подарил преди три години, малко преди да почине. Имаше сантиментална стойност. Мирча седеше пред дърветата и не знаеше как да постъпи. Погледна назад, но никой от лагера не беше забелязал неговата драма. Можеше да се върне и да помоли баща си за помощ. Щяха да му се скарат, но поне всичко щеше да приключи бързо. Отхвърли идеята и се загледа в гората.
Мирча избърса носа си в ръкава и прошепна с леко треперещ глас:
– Не ме плашиш!
След което го повтори малко по-силно и уверено. Стисна юмруци и прекрачи между две от дърветата.

***

Светът сякаш се промени. Светлината на залязващото слънце изчезна, а на нейно място се появи леко сивкаво фосфоресциращо сияние, обгръщаше всичко наоколо. Мирча не можеше да прецени какво точно го излъчва.. Не помагаше особено много и за видимостта, която беше ограничена само на няколко метра.
Момчето се обърна и видя полето зад себе си. Все още имаше възможност да се върне. Това място караше косъмчетата по тила му да настръхват от ужас. Краката му го молеха да се обърне, да побегне и да прегърне майка си.
“Не!”, скара се отново той на себе си и се загледа в земята в търсене на топката си. Фокусира се върху голата пръст сякаш от това зависеше животът му. Не можеше да е стигнала прекалено далече. Сърцето му биеше като лудо и всеки момент щеше да изскочи от гръдния му кош.
Мирча си пое дълбоко въздух и закрачи смело напред. Стараеше се погледът му да не пропуска нито едно кътче. Топката трябваше да е някъде тук. Последното почти го проплака на глас.

***

Времето минаваше, но любимият подарък от дядо му не се мяркаше никъде. На няколко пъти реши да смени посоката като внимателно отбелязваше на ум как да се върне. След като прекара, както му се стори, цяла вечност в обикаляне на странната гора, започна да се отчайва. Подозираше, че родителите му вече го търсят, а това автоматично означаваше неприятности. Време беше да се връща.Мирча се обърна и застина. Не си спомняше гората да е изглеждала така. Завъртя се няколко пъти и установи, че не знае как да се върне. Всичката смелост и кураж рязко го напуснаха. Краката му се подкосиха и той рухна. Очите му най-после се предадоха и сълзите потекоха в изобилие.
– Мамо! Татко! – проплака той. – Помогнете ми!
Вдигна поглед и едва не загуби съзнание. Стори му се, че дърветата се бяха надвесили над него. Клоните им, като хищни нокти, се спускаха в опит да го докопат. По корите им се виждаха издълбани усти, застинали в гротескни усмивки.
Мирча изпищя.
Рязко се изправи на крака, събра последните му останали сили и се затича. Не знаеше къде отива, но просто искаше да е по-далеч от тук. След няма и десетина крачки обаче се блъсна силно в нещо. Тупна на земята и изохка от внезапната болка.
– Здравей, мило момче! Да не би да си се изгубило? – произнесе мек глас.
Мирча скочи уплашено на крака и направи няколко крачки назад. Пред него стоеше близо два метра висок мъж с тънка фигура и нездравословно бяла кожа. Носеше кадифен панталон и ленена риза, спускаща се свободно върху бедрата му. Ръцете му бяха покрити с най-разнообразни златни пръстени, а на краката носеше масивни черни боти. Косата му, бяла като сняг, беше вързана на конска опашка. Лицето му беше толкова красиво, че момчето не можеше да откъсне очи от неговите. Ярко червените зеници вникваха дълбоко в душата му и го изгаряха. След това мигна и мигът отмина.
Мъжът се усмихна и Мирча успя да види странно изглеждащите резци, леко издължени и заострени. Гласът на този странник можеше да звучи благо и мило, но всичко останало във фигурата му крещеше на момчето да бяга. Колкото се може по-далече.
– Казвам се Зубвей – представи се непознатият. – Но приятелите ми ми казват Зуб. Как е твоето име?
– М-М-Мирча – заекна момчето и направи още няколко крачки назад. Гърбът му се удари в едно от дърветата.
– Не се страхувай! – отново се усмихна мъжът. Зъбите му лъщяха неестествено на фона на фосфоресцираща светлина. – Бих искал да ти бъда приятел. Кажи, има ли нещо, с което бих могъл да ти помогна?
Мирча искаше да изрещи да го остави на мира. Да се изпари от тук и никога повече да не се появява. Вместо това обаче промълви:
– Бих искал да се върна при мама и татко! Да се махна от тази гора!
– О, миличък – засмя се Зубвай и тонът му рязко се промени. – Никой не си тръгва жив от тази гора. Скоро и ти ще бъдеш част от нейната вечна красота.
Истеричният му кикот накара кръвта на момчето да се смрази. То потрепери и се опита да накара краката му да го слушат.
“Тичайте!”, крещеше им то. “Животът ни зависи от това!”
Все пак му се подчиниха и то побягна. Усещаше как клоните разкъсват дрехите му, как бодат кожата му и кръв на малки струйки потича от раните. Чуваше заплахите на Зубвей да звучат като камбани в ушите му. Чувстваше присъствието му зад гърба си през цялото време. Колкото и да тичаше, колкото и да се опитваше да се измъкне, той все беше там.
– Тичай, малко прасенце. Ние така те обичаме. Бъди уплашено. Бъди ужасено. Кръвта ти е по-вкусна.

***

Дълго тича Мирча през мъртвата гора. Без посока и без надежда, той все пак не се предаваше. Бягането му продължи докато краката му не отказаха. Като по команда един мъртъв корен се изпречи на пътя и той се спъна. Строполи се по лице в прахта и остана да лежи така. Дишането му беше учестено и трудно си поемаше въздух. Искаше да умре и нищо в този момент не можеше да го накара да се надигне. Минаха няколко минути. Момчето бавно се раздвижи. Мъртвешката тишина наоколо караше всяко косъмче по тялото му да настръхва. Нямаше следа от странния мъж, нито от каквото и да е друго около него освен дървета. Те все така се бяха надвесили над него, но изглеждаха отдръпнати. Все едно поддържаха дистанция. Мирча помисли, че не смеят да го докопат, защото вече принадлежеше на друг. Мисълта го принуди да се наведе в опит да повърне.
– Трябва да намеря изход от това проклето място! – измрънка под носа си той и рязко се изправи. Обърна се в произволна посока и за пореден път застина на място.
Пред него се разкри невъзможна картина – двуетажна дървена постройка в избелял сив цвят се намираше на не повече от петдесет метра от мястото, на което бе лежал до преди миг. Как я бе пропуснал преди малко? Наистина ли беше там? Сънуваше ли?
Мирча стисна юмруци и закрачи уверено към къщата. Подобно на всичко останало в тази прокълната гора, мястото излъчваше подобен фосфоресциращ блясък, придавайки му едновременно мистериозен и зловещ вид. Момчето преглътна събралата се слюнка и почука по единствената врата, която видя. Отговор не последва. То направи няколко крачки назад и се опита да разгледа мястото по-добре.
Приличаше на най-обикновена дървена къща на два етажа. Цялата беше боядисана във вече избеляла и лющеща се на места сива боя. Мирча забеляза, че никъде не се виждаше тераса или пък прозорци. Бързо обиколи страните ѝ, но не намери нито един друг възможен отвор. Заприлича му на огромен капан. Само един единствен изход и вход.
Момчето се върна до вратата и почука отново. Не искаше да мисли за най-лошото сега. Предпочиташе да си представя това като спасение. Тъй като отговор отново не последва, то натисна дръжката. Тя поддаде под тежестта му и дървото бавно се отвори със зловещо скърцане. Мирча си направи достатъчно голям отвор и се шмугна вътре.
-Ехо! Има ли някой? – подвикна без особена надежда.
Намираше се в тесен коридор, който водеше направо към вътрешността на къщата. Запалени свещи красяха всяка една от стените. Поне мракът нямаше да бъде негов враг. Повървя до първото разклонение и спря. Лявата страна водеше към тъмна стая, в която не можеше да различи нищо. На дясно имаше светлина в изобилие, но и затворена врата. Не знаеше какво го чака зад нея. Третата възможност представляваше стълбището пред него. Мирча спря и се опита да вземе решение. Мислите му бяха прекъснати от писклив женски глас, идващ от горния етаж:
– Има ли някой долу?
Момчето едва не извика. Огледа се паникьосано около себе си и видя малка вратичка точно под стълбите. Без много да му мисли, се втурна на там, молейки се да не е заключена. За негов късмет тя се отвори безшумно и то се скри вътре. Озова се в празно, но много прашно помещение. Опря гръб в една от стените и зачака. Сърцето му за пореден път тази вечер биеше като лудо. Все пак успя да отчете факта, че не се мяркаше нито един паяк, дори хлебарка. Стори му се много необичайно.
Някой започна да слиза по стълбището. Прах се сипеше навсякъде около Мирча. Въпросната личност се движеше бавно и тромаво. Отнемаше ѝ повече от десетина секунди, за да вземе едно стъпало. Момчето прехапа устните си и зачака. Вече можеше да я чуе да стъпва по дървения под в коридора. Молеше се да не го открият.
Първоначално жената, както реши Мирча по гласа, се отдалечи към тъмната стая, но след малко се върна. Трудното и учестено дишане, с което се опитваше да си поеме въздух, се чуваше до самото стълбище.
– Ехо! – изписка пак жената. След това се случи най-лошото. Тя отвори вратичката на скривалището и си подаде главата. – Ето къде си се скрил!
Мирча изпищя и се опита да я изрита. Жената бързо се отдръпна, но не направи опит да го издърпа за крака.
– Спокойно, мило момче! – каза тя. – Не ти желая злото. Живея сама в тази барака от толкова дълго, че просто се радвам да видя още някоя жива душа. Моля те! Излез! Наистина, нищо лошо няма да ти сторя.
Мирча вече беше чувал подобни обещания и нямаше намерение да ѝ се довери толкова лесно.
– Не! – изкрещя момчето.
– Виж, нека запонем отначало. Моето име е Елинор и живея тук от толкова много години – гласът ѝ стана по-мек и приятелски. – Наистина бих искала да ти помогна. Подозирам, че си се загубил. Изплашен си и не знаеш как да намериш обратния път към полето. Права ли съм?
Мирча не отговори, затова тя се отдалечи. Момчето чу стъпките ѝ да поемат към затворената врата. След малко се върна и нещо издрънча на пода. Една чиния се плъзна в скривалището. Беше пълна догоре с най-различни бисквити, а на върха гордо седеше сандвич с пушено месо. Стомахът на детето възропта, но то не му обърна внимание.
– Предлагам мир – каза Елинор и отново се отдръпна. – Ела! Ще седнем в кухнята, ще хапнеш и ще ми обясниш какво се е случило. Сигурна съм, че ще мога да ти помогна.
Гласът на жената отново се беше променил. Вече нямаше и помен от пискливия тембър. С всяка следваща дума Мирча се чувстваше все по-спокоен и по-уверен, че най-после е намерил спасение. Съмненията и уплахата постепенно отстъпиха място на сигурност и блаженство. Момчето бавно пристъпи към отворената врата и подаде глава. Пред него седеше най-красивата жена, която беше виждал на света. Имаше права и черна като гарван коса, високо, слабо и издължено тяло. Носеше сива дантелена рокля, която се беше събрала около нея като необятно море. Щом зърна очите ѝ, Мирча не можеше да откъсне поглед от тях. Толкова сини, толкова дълбоки. Искаше да се гмурне в тях и да плува до края на живота си.
– Ето – каза Елинор. – Не беше толкова трудно, нали?
– Не, госпожо – каза смутено момчето.
– Хайде – хвана го за ръка жената. – Нека отидем в другата стая и ще ми разкажеш всичко.
– Да, госпожо – послушно кимна Мирча.
Помещението, което Елинор нарече кухня, се състоеше от няколко шкафа, маса и два стола. Двамата седнаха и си взеха по една бисквита.
– Сигурно си толкова изплашен – не спираше да говори жената. – Тази гора е ужасна, коварна, злокобна. Знаеш ли, от толкова дълго живея тук със синовете си…
Мирча дори не я чуваше. Гледаше в захлас перфектното ѝ лице без нито една бръчка, гладко и сияещо като всичко останало наоколо. Дори не му направи впечатление, че Елинор преди няколко минути спомена, че живее сама, а сега вече имаше синове. Мозъкът му беше спрял да мисли.
– Толкова е трудно на това отдалечено място да си набавяме храна, че дълго време се налага да гладуваме. С нищо не сме го заслужили, да знаеш. Откакто графът ни прогони от замъка си, животът ни се превърна в истински ад. Затова сме ти изключително благодарни за саможертвата, мое момче. Тази нощ ще си устроим пиршество като едно време. Самата мисъл ме възбужда толкова много.
Жената погледна Мирча и се усмихна. Дългите ѝ зъби проблеснаха на бледото сияние. 
– Спи сега, мило момче. Синовете ми не са имали играчка от толкова дълго време. Нали нямаш нищо против да си поиграете малко преди да започне истинското празненство? Ще съм ти благодарна.
Мирча дори не разбра какво се случва. Мракът го погълна и той вече спеше дълбоко.
Зубвей подаде глава през вратата и попита:
– Време ли е?
Елинор кимна и посочи спящото момче.
– Отнеси го в мазето. Давам ви един час. След това е мой!

***

Мирча усети силна болка в дясната си буза и отвори очи.- Хей – провикна се Зубвей. – Спящата красавица се събуди. Добре дошла, малка кукличке!
Момчето се огледа. Намираше се в нещо, което приличаше на издълбана в земята яма. Стените наоколо бяха от пръст, а единственият изход представляваше дупка в тавана. Не видя стълба или каквото и да е друго, което да спомага за излизането. Пред него имаше двама души. Единия разпозна от срещата си в гората, но другия не бе виждал никога. Двамата си приличаха като две капки вода. Бяха високи, слаби и леко сияещи в сиво и бяло. Мирча не пропусна да отбележи и острите им зъби и нокти, които бяха по-заплашителни от самото им излъчване.
– Време е да се позабавляваме.
Момчето едва сега установи, че не може да свали ръцете си. Погледна нагоре и видя, че са здраво завързани с дебело въже, висящо на кука от тавана. Опита да ги размърда, но нищо не помагаше. Очите му се напълниха със сълзи. Имаше нужда от родителите си.
– Нима ще се разплачеш сега! – подигра му се Зубвай и се приближи до лицето му. Внезапно изкара дългия си език и бавно облиза първите капки, стичащи се по бузите. 
Мирча потрепери, повече от отвращение, по-малко от страх. След това погледна смело вампира право в очите.
– Достатъчно – излая другия. – Раните по гърба му ме побъркват. Усещам мириса на кръв. Толкова невинна, толкова сладка. Искам да я вкуся преди тя да забие зъби в него.
– Търпение, братко – усмихна се Зубвей и прокара нокът по бузата на момчето. То изстена щом кръв потече от отворилата се рана. Вампирът отново се приближи и облиза живителната течност. Цялото му тяло потрепери от удоволствие. Допирът на езика му бе мек и дори леко нежен. Все едно парче памук галеше кожата.
– Спри да мърдаш! – скара се вампирът и стисна Мирча за рамото.
– Моля ви! – проплака детето. – Пуснете ме!
– Скоро, скоро. Но, колко съм некултурен – възкликна с пресилено възмущение Зубвей. – Къде са ми обноските? Позволи ми да ти представя моя брат Калвей.
– Просто Кал – намеси се другият и се приближи. Погали здравата буза, след това нокътя му се плъзна внимателно и отвори прясна рана. Кръвта потече по брадичката на момчето и покапа в пазвата му.
– Хей – възмути се Зубвей. – Недей хаби храната!
Кал се наведе и бавно и внимателно облиза Мирча. Затворените му очи потрепериха от удоволствие.
– Толкова е сладък – възкликна вампирът и отстъпи зад брат си. – Време е за сувенири.
Кал отиде до единия край на ямата. Там, на криво скована дървена масичка, имаше наредени най-различни инструменти. Мирча не можеше да различи повечето, но знаеше, че нищо хубаво не го чака. Вампирът си хареса нещо, вдигна го пред очите си, кимна доволно и се върна. Държеше нещо като клещи, но със странен заострен край.
– Моля ви! – проплака отново момчето.
– Аз и брат ми – започна Кал, – ние сме колекционери. Обичаме да събираме разни неща от хората. Сигурно си чувал. Някои събират кърпички, други лъжици и вилици… Поне така съм чувал. Ние… 
Тук Калвей спря, погледна брат си и се усмихна зловещо.
– Ние обичаме зъби. Така или иначе скоро тези няма да ти трябват. Ще ти пораснат нови. Остри. Смъртоносни.
Момчето започна бясно да се мята, усещайки какво го чака.
– Не! – закрещя то.
– Дръж го! – излая Кал и Зуб стисна рамената на Мирча в железен захват. Вампирът разтвори челюстите на момчето. То усети студения метал върху устните си. Остра болка прониза тялото му и то запищя с цяло гърло. Миг по-късно процедурата се повтори, което се оказа твърде много за деветгодишното му тяло. Светът около него се завъртя бясно, бели и черни петна започнаха да се редуват пред очите му и бавно мракът го погълна за втори път тази вечер.
– Май избързахме – констатира Зубвей, гледайки изгубилото съзнание тяло.
– Честно да ти кажа – произнесе Калвей с много сериозен тон, докато се опитваше да пробие малка дупка в зъбите, – след като вкусих кръвта му, нямах търпение да го източа до последната капка. Нека Елинор си свърши работата и да ходим да се наядем като хората. Едва се владея вече.
Като по команда жената се спусна от дупката и им се усмихна.
– Позабавлявахте ли се, момчета.
– Гладни сме – казаха и двамата в синхрон.
Тя огледа спящото дете и поклати глава. Кръв се стичаше от устата му и капеше на локвичка на пода. Тя хвана брадичката му и нежно повдигна главата му.
– Прекрасно момче – усмихна се тя. – Време е да се събудиш. Един нов живот те чака.
Мирча отвори очи. Лицето на красивата жена беше пред очите му. Нима сънуваше? Острата болка в устата му го върна към реалността. Момчето изстена и сълзите потекоха отново. 
– Потърпи само още миг – произнесе Елинор. – Скоро болката ще свърши. Ти ще се преродиш в нещо красиво и вечно.
Тя го погали по бузата, разроши мръсната му коса и бавно се настани зад гърба му. Ръката ѝ не спираше да милва лицето му.
– Представи си, че си сред огромно зелено поле. Тревата е висока и почти покрива главата ти. Ти тичаш свободен и весел сред всичката тази зеленина. Слънцето приятно щипе кожата ти, а ти се чувстваш свободен.
Елинор леко наклони главата му. Устата й се разтвори и зъбите леко се удължиха. Увери се, че Мирча е изпаднал в транс и ги заби жадно във врата му. Двамата братя чуваха и усещаха как кръвта на момчето се влива в нейното тяло. Капките се разливаха по небцето ѝ, потичаха по гърлото. Двамата преглътнаха едновременно.
Елинор се отдръпна след няколко секунди, устните ѝ червени с кръв. Направи бързо разрез върху дланта си и я поднесе към хлапето. Зубвей хвана главата му и я наклони назад. Жената стисна ръката си, за да може да се образува малка струйка. Калвей, за да се чувства полезен, разтвори устата на момчето и няколко капки намериха целта си.
– Вече е наш – усмихна се жената и облиза раната си, която се затвори все едно никога не е съществувала. – Минава полунощ, което значи, че разполагаме с достатъчно време да стигнем до лагера и да си устроим угощение. Чувам глупавите хора как търсят горкото момче от часове. Успяха да обиколят началото на гората, но никой не смее да влезе по-навътре. Всички ги е страх. Нека ги зарадваме. Нека им върнем това, което търсят. Това ще е нашият неочакван дар за тях.
Тя погали Мирча по главата и се усмихна.
– Събуди се, сине мой. Време е да те върнем на родителите ти. Сигурна съм, че си гладен. Няма нищо по-хубаво от това да вкусиш за първи път от собствената си кръв.
Момчето отвори очи. Огромна усмивка озари лицето му. 
Нямаше вече болка. 
Само глад.


The Last Bullet

Днес пети пост вече се събира, но след тежката пиянска вечер снощи, трябва да се занимавам с нещо, че иначе ще заспя… Мини разказчето по-долу беше предвидено като представяне на статията, която е част от предстоящия брой на електронното списание “Сборище на трубадури”, но… Не ми се чака и ще си го постна самостоятелно тук… Пък статията ще представя постно с 2 изречения като се появи :Д (а може и друго да напиша дотогава ;Д)

(Днес пръстите ми зверски се преплитат… две думи не мога да напиша без да объркам :Д)


WOD Character Backstory III

През следващите дни болката продължи без да спира нито за момент. С нарастващ ужас гледах кожата ми как сякаш изсъхва, набръчква се, става грапава и изключително неприятна на допир. Умира, подхвърли ми Лайорел, а очите ми се изпълниха с тих призив за помощ. Но смисъл нямаше. Бавно се превръщах в чудовището, което съм и днес. Виновникът за цялото мое нещастие седеше в дъното на малката стая, гледаше ме с интерес и не планираше да се намеси по никакъв начин, за да ми помогне. Но какво ли можеше да направи той. Вече знам, но тогава… Толкова исках болката да спре. Исках всичко това да бъде един ужасен кошмар и аз да се събудя, колкото се може по-бързо. Но сънищата са едно, а това си беше жестоката действителност. Тялото ми преминаваше през трансформацията без да бърза особено, а аз се пържех във всички кръгове на Ада, по няколко пъти едновременно.
-Готов ли си, дете мое!
Думите му звучаха повече като заповед, а не като въпрос. Това, което ми предстоеше, щеше да се случи без значение дали искам или не. Лицето ми се изкриви в поредната болезнена гримаса, кожата на стомаха ми се сви, сякаш някой я хвана и започна да я върти между пръстите си. Исках да загубя съзнание. Толкова много исках да припадна и повече да не се будя. Но не мисля, че болката щеше да ме остави намира, дори и в съня ми. Може би ако умра. Обаче дори и тогава не съм напълно сигурен.
-Предстои ти най-тежката част, която е и последна.
Най-тежката? Най-тежката! Нима това до този момент не беше достатъчно тежко? Какво още можеше да се случи, което да е по-зле от всичко, през което преминавах.
Болката продъжаваше да се засилва. В началото все едно множество игри пробождаха тялото ми от всички посоки, но сега… Сега все едно малките злобни човечета бяха заменили своите бухалки с брадви и моторни резачки и разфасоваха тялото ми на малки и безформени парченца. И тогава започна последната фаза от моята трасформация – лицето. Представете си как някой удря физиомонията Ви с чук, а след това повтаря процедурата, но от вътрешната страна. Строполих се на пода и започнах да се мятам неистово по камъните. Чертите ми бавно започнаха да се изменят. Не чувах и не виждах нищо. Мракът беше завладял съзнанието и полезрението ми.
-Дръж се! Почти приключи!
-Страхливец! Страхливец! – крещеше някой в далечината. Но тук беше само Лайорел, а той не би казал подобно нещо. Той не ме познаваше, не знаеше какво съм представлявал преди да ме нападне.
Чувствах, че потъвам. Но около мен нямаше вода. Пропадах бавно, но сигурно. Обаче дори не можех да кажа дали се движа. Усещането беше нереално. Нещо пред мен се движеше, но всъщност може и да аз се приближавах към него.
-Страхливец! – отново изкрещя някой.
-Обърни се!
Нямах намерение да се хвана на този номер. Стиснах очи и се опитах да игнорирам всичко. Усетих нещо студено на тила си. Последва леко изщракване и нечовешка болка прониза главата ми. Видях се отстрани, носех се в пространството, бавно, спокойно, като призрак. Главата ми се пръсна под дулото на огромна пушка. Сачмите се врязаха в нежната плът и пробиха пътя си през вътрешностите. Лицето ми се разлетя напред, мозък, кръв и малки парчета кости се понесоха ефирно в обкръжаваща ме обстановка. Усещането за нереалност продължаваше. Все едно бях в безтегловност. Болката дори отшумя за момент.
-Дръж се, дете! – чух глас познат. – Не се оставяй на мрака и лудостта да те обземат!
Тялото ми, поне това, чиято глава направиха на кървава пихтия, потъна в черното пространство. Аз обаче още бях тук. Умрях ли? Задавах си множество въпроси, но не мисля, че отговорите ме вълнуваха кой знае колко. Харесваше ми тук. Исках да остана. За момент ми мина през ум, че това е Раят.
Тогава картината се промени. Без предупреждение, без излишна помпозност.
Седях в малка стая, а пред мен, с гръб, се беше свил някакъв човек… или поне аз предположих, че е човек.
-Хей… – опитах се да го заговоря, но не успях да измисля какво да кажа.
-Помогни ми! – едва чуто каза фигурата и сякаш се сви още повече.
-Какво ти е?
-Помогни ми!
Бавно се приближих. Не бях сигурен какво точно има, но нещо не беше наред. Усещах опасност.
Достигнах приклекналия човек и се наведох, за да видя дали не е ранен някъде. В този момент фигурата се завъртя рязко и се нахвърли върху мен. За миг успях да зърна лицето й. То изключително много наподобяваше това на Лайорел. Черепът беше ужасно деформиран, като след тежък пожар, кожата набръчкана на много места, с леко подаващи се парченца тук и там. Ушите му, леко заострени, подобно на създателя ми, бяха прилепнали към останалата кожна тъкан, но не в чак такава силна форма. Малките черни очички ме гледаха злобно и лакомо. Острите му като бръснач зъби се впиха в незащитената ми плът и я разккъсаха с лекота. Една му ръка посегна към лицето ми и дългите пръсти, които завършваха с мръсни и заострени нокти, се впиха в очите. Очните ябълки се пукнаха като развалени яйца и слузта се стече по бузите. Създанието обаче не спря до тук. То продължи да дере и да разкъсва тялото ми, използвайки както зъби, така и нокти. Кожата ми падаше на малки парченца по пода на празната стая. Белите под и стени се обагриха в червено, в моята кръв. Исках да крещя, но то бързо изтръгна езика ми с едно рязко движение и сега само гротескно отварях устата си като риба на сухо. Болката беше безкрайна, нечувана и всеобхватна. И най-странното от всичко беше, че все още бях жив. Буквално усещах тялото си разчленено на парчета, чувствах, че кожата ми е почти разкъсана навсякъде, не беше останала и капка кръв във вените ми, но аз продължавах да дишам. Или може би се бърках?
Нова, по-силна болка прониза гърдите ми. Почувствах ръката на съществото как прониква в мен, сграбчва сърцето ми и бавно го издърпва навън. Можех да се закълна, че нежно го допря до бузата си, потърка го с любов, а след това го захапа жадно. Впи противни си зъби и засмука.
Тук някъде загубих съзнание.


WOD Character Backstory II

Може би трябва да се чувствам късметлия. Може би трябва да съм благодарен на всички божества, на които мога да бъда благодарен, за последвалите събития. Може би… Майната им на всички! Не съм благодарен. Защо ли? Това, в което се превърнах, ме превърнаха, ако трябва да съм по-точен, е нещо, за което никой не би бил благодарен. Тогава не разбирах, не знаех, нямах си дори бегла представа през какво съм минал и какво ми е коствало. В последствие научих каква е цената за подобна трансформация. Но нека не прибързваме. Все пак историята трябва да се движи последователно.

-Събуди се, дете мое – чух дрезгав глас някъде над мен. – Събуди се и прегърни своята нова природа.
Признавам си, че се страхувах. Този глас сякаш говореше нежно и внимателно, като в същото време беше силен и зловещ. Странно е, знам, но усещането за огромна опасност не ме оставяше намира.
-Отвори очи! – сякаш ми заповяда гласът, но с топла нотка в интонацията, все едно говореше на новородено котенце.
Опитах се. Клепачите обаче отказваха да ми се подчинят. Очите ми останаха затворени, но въпреки това не се отказах и направих опит да се изправя. Кракът ми се удари в нещо, което ми заприлича на метална решетка, заплетох го и загубих равновесие. Полетях обратно към пода. Ударих силно брадичката си, но болка почти не усетих. Това обаче ми помогна да отворя очи и аз бързо го сторих, страхувайки се, че след секунда отново ще забравя как се правеше.
-Точно така – нареждаше гласът. – Време е да се подготвиш. Предстоят ти няколко много тежки дни, дете мое, след които може и да не оцелееш, но аз ще бъде до теб през цялото време… – тук направи пауза, сякаш не беше напълно убеден в думите си. – Или поне се надявам. Все още имаме време. Допуснах грешка. Наруших правилата, но нямах особен избор. Това не е важно сега. Погледни ме!
Внимателно завъртях главата си по посока на гласа. Не знаех какво да очаквам, но това, което седеше срещу мен, надминаваше и най-смелите ми кошмари. Мисля, че споменах вече що за страхливец съм (или бях) и кошмарите ми могат да бъдат много смели, уверявам Ви. Съществото срещу мен имаше човекоподобна структура, в смисъл, че седеше на два крака, имаше две ръце, торс и глава. Предполагам обаче, че до тук се изчерпват приликите. Носеше плътно наметало, което покриваше цялото му тяло и беше изпокъсано на множество места. Качулката беше свалена и на слабата светлина голата му, поради липса на по-добро определение, глава се виждаше идеално. Кожата беше силно набръчкана и на цвят наподобяваше смесица между червено и кафяво. Приличаше на силно обгорена, но не огън бе причината за нейния прекрасен вид. На няколко места, особено около бузите, имаше подобие на кожни израстъци, приличащи на туморни образования, които всеки момент щяха да се отделят и да паднат с типичен жвакащ звук. Ушите му бяха леко заострени и набраздени като малки вълнички по цялото продължение. Почти се бяха слепили с кожата на черепа. Очите му от друга страна бяха малки и изцяло черни. Присвиваше ги като плъх, който рядко излиза под светлината на лампа или какъвто и да е друг източник. Дори си нямах идея колко добре бях нацелил това сравнение тогава.
Преглътнах уплашено и долепих гръб до стената, в противоположна на решетките посока.
-Не се страхувай! – изграчи съществото. – Казвам се Лайорел и сега аз съм твоят господар. Аз те създадох и моя грижа е да те подготвя за света, който ще се открие пред теб.
Знам, че беше клиширано, но това беше единственото нещо, което ми идваше на ум да попитам:
-Какво си ти?
-Какво… Дааа… – провлачи то думата, сякаш усещаше вкуса й в устата си. – За съжаление няма да имам достатъчно време, за да ти разкажа всичко. Те ще ме открият скоро. Наказанието за грешката ми е само едно – смърт. Но теб няма да те наранят. Дори напротив. Ако оцелееш промяната, те може да те вземат под крилото си. Вярвам, че ще го направят. Но нека не губим време. Сега ти си един от нас – Носферату, част от един от най-силните вампирски кланове…
И така Лайорел започна своя разказ. Разказваше бързо и сбито поради липсата на време. Запозна ме с историята на клана, с Камарила и Сабат, предупреди ме да се пазя и да внимавам да не нарушавам Маскарада. Каза ми, че това ще бъде трудна работа, заради външния ни вид…
-Какво искаш да кажеш? – гледах го невярващо аз и се опитвах да преосмисля всичката информация. Гледах ръцете си, тялото си, но не виждах нищо нередно. Аз по нищо не приличах на него. – Аз все още си изглеждам нормално…
-Трансформацията вече е започнала. До няколко часа ще усетиш и първите признаци. Ще се появи и Жаждата. Ще се опитам да ти намеря живо същество, но с войната нещата се усложниха и хората са доста оскъдни. Все пак не губи надежда.
Реших да не споря. Все още мозъкът ми отказваше да приеме истината. Просто продължих да го слушам. Тирадата му сякаш беше безкрайна. Говореше и говореше. Места, личности, събития, които дори не успях да запомня. Не знам какво се опитваше да постигне с мен. Не знам за каква надежда дори говореше, когато ме превърна. Но аз го слушах. Гледах разсеяно клетката, в която ме беше поставил и се чудех защо е всичко това.
-Искам да те предупредя, че трансформацията е бавен и много болезнен процес. Болка, която никога дори не си и сънувал, че съществува, ще залее тялото ти. Ще искаш да умреш, ще искаш да си някъде другаде, но трябва да я издържиш. Трябва да запазиш разсъдъка си. В противен случай ще се наложи да те убия. Именно затова си в тази клетка. Предпочитам да улесня работата си колкото е възможно.
Кимнах без да разбирам и думичка от това, което ми говореше. И в този момент усетих как нещо стисна дробовете ми. Опитах се да си поема въздух, но не успях. Лицето ми се изкриви в нечовешка гримаса.
-Да! – изписка Лайорел. – Започва се!
Протегнах ръка към него, сякаш се надявах да ме избави от болката. Оказа се, че това е едва началото. Последва нов удар вътре в тялото ми, сякаш някой хвана сърцето ми и го стисна в смъртоносна хватка. Загърчих се като риба на сухо по студения каменен под. Нови и нови пристъпи изкривяваха лицето ми по най-гротески начини. Представете си как малки злобни човечета с миниатюрни бухалки тичат по органите Ви и ги налагат жестоко и безмилостно, без каквато и да е видима причина… Отново и отново и отново…
-Търпи смело, дете мое. Органите ти започват първи своята трасформация. Те се свиват и сбръчкват като стар и безполезен плод, умирайки без време. Тялото ти се подготвя за новата система, която ще те движи. Бъде търпелив. Стискай зъби и опитай да прочистиш ума си.
Минутите ми се струваха като години, часовете като векове. Дори не знам дали съм губил или не съзнание. Всичко около мен беше загубило форма и смисъл. Имаше я само болката – ярка, нетърпима, непрестанна. Ето, едно ново човече се е появило, ентусиазирано, то стиска своята чисто нова малка бухалка и тръпне в очакване да налага черния ми дроб. Устните му са извити в малка и злобна усмивка и то тича весело към своята цел. Един удар, втори, подскача като обезумяло и налага с всичката си сила и злоба, на които е способно.
От време на време Лайорел се обаждаше. Опитваше се да каже нещо окуражаващо, но гласът му беше далечен, някак чужд. По едно време органите ми сякаш се поуспокоиха. Може би човечетата се измориха и седнаха да починат, да похапнат малките сандвичи, които са си приготвили, да съберат сили и да започнат отначало.
До този момент дори не осъзнавах колко съм бил жаден. Истинската жажда се появи с Лайорел.
-Гладен ли си, дете мое – изхили се той. Отвори вратата на клетката и бутна едро тяло с качулка на главата към мен. – Имаш късмет. Мисля, че това беше последното човешко същество, което беше останало в този град.
Усетих аромат на нещо познато, което обаче сякаш преоткривах за първи път. То сякаш ме зовеше. Беше се просмукало в тялото пред мен и протягаше жално въображаемите си ръце да ме прегърне.
Кръвта на нещастната жертва се стичаше на малка струийка в дяната част на врата му. Лайорел го беше порязал съвсем умишлено, сигурен съм. Черна пелена сякаш се спусна пред погледа ми. Нищо друга нямаше значение в този момент. Нахвърлих се върху нещастното тяло, което леко се мърдаше, все едно беше силно зашеметено (както и се оказа в последствие). Забих жадно зъби в оголената му плът и започнах да пия. Държах се като диво животно, което не мисли за нищо друго в този момент, освен да се нахрани. Може би наистина бях диво животно, което трябва да бъде умъртвено.
Бутнах качулката и тя се свлече бавно на пода. Отдолу се появи познато лице. Знам, че познавах тези черти, тази сребриста коса, но… Нямаше особено значение. Който и да беше този човек, дори и собственият ми баща да се окажеше, той представляваше храна и нищо повече. Горкият Албърт намери смъртта си в този ден, но аз не съжалявам за стореното. Започнах да се превръщам в чудовище. Чувах слабо смеха на Лайорел някъде в далечината. Пиех жадно кръвта на стария барман и се чувствах прекрасно. Просто не можех да спра.


WOD Character Backstory I

Всяка история, поне така твърдят хората, трябва да започва от своето начало. Можете да дразните слушателите си като им разкажете нещо от средата или края, но винаги трябва да ги запознаете с периода, от който всичко започва.
Това, което е пред Вас, е историята на моя живот. Съвсем логично тя би трябвало да започне от раждането. Не е ли това реалното начало? Може би е така. Обаче кой би искал да го отегчавам с ненужна информация за скучното ми детство, за живота ми е училище или за първата ми любов, която сега дори не си спомням. Все пак беше толкова отдавна.
Не!
Моята история ще започне от истинското начало; от това, което постави началото на живота ми такъв, какъвто е и до ден днешен, седемдесет години по-късно. Ще се опитам да не бъда прекалено подробен, но пък от друга страна, аз не бързам за никъде. Имам цялото време на света.

Лондон, 1939та година.
Винаги съм бил страхливец. Още като малък бягах и се криех от всеки, който покажеше дори най-малката идея, че може да се сбие с мен. Конфликтна личност не съм никога бил и едва ли имаше опасност да стана, ако животът ми си следваше нормалния предначертан път. Всъщност дори е много по-вероятно да бях загинал във Войната. Правителството ни тъкмо беше обявило пълна бойна готовност и се канеше да нападне Германия. Поне такива бяха слуховете. Аз, като повечето млади мъже в страната, очаквах повиквателна. Всеки, който можеше да се бие, щеше да бъде призован рано или късно. Неизбежно беше. Нашите се канеха да пратят помощ на французите и аз, защото съм голям късметлия, бях измежду “щастливците”. Последна вечер! А утре едно ново начало, което миришеше на пот, кръв, мизерна храна и много страх. Реших, че трябва да се явя подобаващо. Току виж са се отвратили от мен, от вида ми, от поведението ми, и успея да отърва по някакво щастливо стечение на обстоятелствата това буквално самоубийство. Няма какво да се лъжем. Шансът да оцеля в подобно начинание си беше малко под една десета от процента, че дори и по-малко. А, както и без това малкото ми познати и приятели знаят, аз не съм от най-големите късметлии на тази земя.
Евакуацията на града беше започнала, затова улиците бяха сравнително пусти. Хората се страхуваха. Предполагам така действа войната на психиката. Аз направо си бях умрял от страх. Бутнах вратата на старата кръчма, в която обикновено висях когато се намерех с малко повече пари от нужното, за да преживявам. Албърт, минаващ петдесетте барман със сребристо бяла коса, издължено и много изпито от годините лице, покрито с белези от неразказани военни подвизи, седеше зад дървения плот и подреждаше малкото останали бутилки в кашони. Тялото, макар и на години, все още беше стегнато и здраво. Личеше си, че не се оставя на възрастта да го превземе. Имаше още живот в стареца. Дрехите му бяха покрити с най-разнообразни петна от алкохол и храна. Изглежда дълго време не е лягал, а е опитвал да прибере колкото се може повече от стоката, защото под очите му имаше огромни, направо черни кръгове, а погледът му показваше колкото е изморен. Но само погледът.
Щом чу отварянето на вратата, той се провикна, без да се обръща:
-Затворено е господа! Войната ни застигна. Трябва да се опитам да спася колкото мога повече преди бомбите да са съсипали прекрасното ми заведение.
-Здрасти, Албърт – подвикнах весело аз и седнах на един от столовете до барплота. В самото заведение сякаш имаше нещо от добрия стар Запад. Интериорът му имаше за цел да имитира точно този период с ниските си кръгли дървени маси и столове, с дървените перила по стълбището към втория етаж, с всичките картини на известни стрелци от онова време. Но, ако питате Албърт, това не е така. Просто съвпадение.
-Здравей, Сил – погледна ме той, но не прекъсна заниманието си. – Какво те води насам? Мислех, че вече си далеч от града. Винаги съм те смятал за… пъргаво момче, щом се стигне до бързо бягане.
Тук той направи кратка пауза, сякаш наслаждавайки се на шегата си. Очаквах, че ще продължи, но явно се отказа.
-Призоваха ме! – направо се изплюх при изричане на думите. Толкова ми бяха противни. -Утре заминавам за Франция.
-Да не повярва човек! – възкликна той и в гласа му сякаш имаше нотка на сарказъм. -И все пак, какво те води насам? Дойде да кажеш чао?
-И това… и това. Но също така дойдох да се напия зверски и да изглеждам като животно утре пред офицерите.
-Не мисля, че това е добре идея – погледна ме подозрително Албърт, но реши да не казва нищо повече. Благодарен му бях за което.
-Това е идея. Никой не твърди, че трябва да е добра. Но трябва да бъде осъществена. Не искам да умра, без да съм осъществил последната си… гениална мисъл.
-Разбирам. За съжаление, както виждаш, прибирам. Планирам да скрия всичко, или поне колкото успея да събера, в малкото скривалище под мазето. След това мога само да се надявам бомбите да не нанесат чак такива поражения, че да достигнат до долу.
-Ако ти унищожат сградата, какво значение ще има стоката? – погледнах го неразбиращо, но след секунда вече съжалявах за въпроса си. Не ми се слушаха философски обяснения, а исках да пия.
Албърт обаче май не беше в настроение, затова само махна с ръка и прибра още две бутилки в кашона.
-Виж… – започнах аз, но се замислих какво да му кажа. Нямаше смисъл да му се моля. Имах пари, можех да му платя повече от нормалното, да взема една бутилка и да се оттегля в някоя тъмна уличка и да се насвяткам. И без това сега нямаше кой знае колко хора наоколо.
-Ето, това са последните ми пари. Мисля, че са повече от достатъчно за… каквото и да е. Просто ми дай една бутилка от най-евтиния си алкохол и ще си тръгна.
-Добре, добре – въздъхна Албърт и извади нещо от скрит за погледа ми кашон изпод барплота. Дори не обърнах внимание какво е. Взех го, пъхнах го под сакото и се обърнах да си ходя.
-Успех, хлапе! – подхвърли Албърт докато прекрачвах прага на вратата. – Ще ти трябва. Войната не е шега работа. А ако оцелееш, намини пак от тук. Ще се радвам да си поговорим за… преживяванията ти.
Не му отговорих. Излязох от сградата и се огледах. От другата страна на улицата се намираше идеалното място за целите ми тази вечер. Между две не много високи сгради имаше малка уличка, без изход, доколкото успях да видя. Осветление, ако е имало такова въобще, липсваше и най в дъното не се виждаше нищо. Точно в този момент по главната улица минаваха двама души, които усилено бързаха нанякъде и не си направиха труда да ме погледнат. Все пак е добре човек да е подготвен и добре прикрит. Как да не го обичаш мрака. А кой да знае, че ще станем такива добри приятели с него след тази нощ.
Бързо прекосих пустата улица и се насочих към пряката. От близо изглеждаше точно толкова тъмна и мрачна колкото си я представях. Чудесна вечер се очертаваше за мен и моята приятелка, бутилката. Настаних се удобно в ъгъла, между двете сгради и извадих свещената течност.
Ако ще се мре, поне да не е на трезво!
Не ме интересуваше марката. Знам, че Албърт ми беше дал някаква долнопробна водка, защото успях да различа поне това, но… по-добре беше да не знам. В тъмното и без това нямаше кой знае какво значение.

Събуди ме силен трясък, като от чупене на стъкло, което се и оказа в последствие. Бавно отворих едното око и първото нещо, за което се сетих, беше да изпсувам. Явно не бях чак толкова пиян, щом подобни звуци можеха да прекъснат съня ми. А и щом можех все още да разсъждавам толкова добре. Опипах земята около себе си за бутилката, с надеждата, че може да е останало още нещо, но не я намерих. Реших да рискувам и отворих очите си. Дори не знам какво очаквах. Беше пълен и непрогледен мрак. Въпреки всичко сякаш долових някакво движение, като сянка, десетина метра пред мен. То обаче изглежда също ме забеляза. Още едно рязко движение и нещо силно и тежко ме притисна към земята. Усетих ужасен дъх в лицето си, като на нещо… умряло, но това може и да е било от боклуците наоколо.
-Ти… все още има шанс… все още… – чух сянката да говори, но думите й нямаха никакъв смисъл за мен. И до ден днешен си нямам идея какво искаше да каже тогава. Едно обаче беше сигурно – имах чувството, че сградите са се изсипали върху мен. Толкова здраво ме притискаше към земята, че очаквах всеки момент ребрата ми да започнат да се пукат едно по едно.
-Надежда! – изграчи отново сянката и усетих рязка болка във врата си. Опитах се да се раздвижа, да се освободя, но без успех. И след това бях погълнат от чувства, които не мога да опиша. Усещах, че нещо става с мен, но не знаех какво точно. Променях се, а може би светът около мен се променяше. Последното, което помня, беше мракът.


WOD Character BackStory: Introduction

По принцип нямах намерение да го поствам това, поне не и все още в този си незавършен вид. Уви, плановете за започване на сериозна WOD сесия се провалиха, поне на този етап. Затова и в рамките на няколко дни реших да споделя сътворените глупости до момента. Поне да не потъват в забвение. Дали някога ще бъде завършено това не е много ясно. Най-вероятно ще бъде, но ако отново се активизират хората.

Все пак нека направя нужната интродукция за какво въобще става дума 🙂
Това, което Ви предстои да прочетете, е миналото на героя, с които започнах да играя в последната сесия на Vampire The Masquerade настолното RPG. Идеята е, че всеки герой трябва да си има някакво минало, история, с която по-добре да стане ясно какъв е, за какво се бори и прочие. Образно казано де. По принцип това се изразява в рамките на няколко страници, на бързо нахвърляни записки, с които играчът да запознае останалите. Не е задължително, разбира се. Все пак аз реших да представя всичко под формата на по-обширен разказ. Да превръна 3-4то страници в 10-20, примерно.

Та така 🙂


Bar “Tribe” Story 4

Докато почиствах My Documents папката от ненужни глупости, случайно попаднах на един док файл, който беше потънал в дълбока неизвестност и то в продължение на дълги години. Сигурно и още толкова щеше да си седи там ако не бях решил да извърша тази “чистка”. Честно казано нямам спомен кога е писано това, но трябва да е било преди около 9 години поне. Време, в която се опитвах да се правя на писател и драсках по някой и друг разказ, ей така… за убиване на времето. Компютърът не беше чак толкова разпространена машина, а и с брат ми се редувахме на по 3 часа.
Краткият разказ беше писан по форумите на несъществуващия вече Gamers’ Workshop (мир на праха му) и се падаше четвърти в серията. Просто реших да го споделя… ей така, да не се загуби отново 🙂 Не е кой знае какво, но в името на доброто старо време 🙂

ПП: Мързи ме да го проверявам за правописни, пунктуационни или граматически грешки. Представям Ви го в суров вид :Д


Death – Final Act (A Vampire’s Tale #17)

Толкова дълго време си представях този момент – сам срещу Малагорн. Сънувах го, подготвях се, събирах сили. И ето сега имах шанс да сложа край на всичко. Моят враг стоеше изправен пред мен и се усмихваше подло, допълнително ме изнервяше. Ръцете му бяха отпуснати свободно и лицето му все още си беше нормално, за разлика от моето. Играеше ли си с мен?
Дълбоко в себе си знаех, че не мога да го победя. Не напразно повечето ми сънища и фантазирани двубои завършваха със смърт – моята смърт. Нима това, което чувствах в този момент бе страх? Страхувах ли се? От смъртта? Та аз копнеех за нея. Винаги съм търсил начин да сложа край на съществуването си. От Малагорн? По-вероятно беше, но… Аз никога не съм изпитвал страх от друг вампир, било то и толкова могъщ и силен като този. Какво би могъл да ми стори? Да ме убие?
Какво тогава чувствах?
-Е? – Малагорн вдигна ръце и още по-широко се ухили. – Да не би да се уплаши?
Върнах му усмивката и впих поглед в неговия.
-Беше неизбежно – казах. – Носферату просто ускориха процеса. Те…
Истеричният смях на Малагорн остави думите ми да висят във въздуха. Прекъснах изречението си и го загледах с недоверие. Дори не усетих, че устата ми остана леко отворена, очаквайки да изрече нещо.
-Радвам се, че гледаш на смъртта с насмешка – успях да кажа след няколко секунди. Смехът секна така както се беше появил – рязко, сякаш не го е имало. Лицето на Малагорн придоби сериозен вид и острият му поглед ме прониза. В него нямаше и следа от забавление или подигравка.
-Нима не виждаш? Мислех те за по-умен Дарил. Зная, че го чувстваш. Чета го в очите ти. Объркан си. Колебаеш се. Искаш да ме убиеш, в това не се съмнявам. И аз копнея за същото не по-малко. Но нещо в теб те спира, нали?
-Не знам за какво говориш! – опитах се да го излъжа, но знаех, че ще разбере. Не смеех да си призная, но Малагорн беше прав. Чувството, което бърках със страх всъщност се оказа предупреждение.
-Да! – сякаш прочете мислите ми Малагорн. – Помисли! Ние сме двата фактора, които държат вампирите разделени. Много не харесват моите методи, нито споделят желанието ми да властвам над хората. Но те не смееха да се изправят срещу мен. Поне не открито. Отцепниците са група страхливци! Истинските вампири сред тях са прекалено малко, за да могат да ми се противопоставят. Техните извинения са, че не искат да се вдигнат на война, защото може да умрат.
Тогава се появи ти. В момент на пълно отчаяние и пред разпадане, ти ги обедини. Показа им, че си готов на всичко, за да убиваш, да предаваш своя род. Твоят гняв хранеше желанието им. Липсата на страх у теб и стремежа ти да умреш бяха като щит за тях срещу всеки мой опит да ги сплаша. Чувстваха се неуязвими зад гърба ти, стиснали те отчаяно като долни паразити за нищо не подозиращ гостоприемник.
-Какво се опитваш да кажеш с всичко това? – започнах видимо да се дразня от бръщолевенето на Малагорн. Изглежда за него тези слова криеха някакъв дълбок смисъл, но аз, честно, не се интересувах особено от детайли.
-Ние сме единствените прегради по един равен път. За да бъде напълно изгладен, пречките трябва да се отстранят. Единственият начин е да ни убият и двамата. В годината на хаоса…
Малагорн млъкна и стисна юмрук. Тънка струйка кръв се стече по кожата му и закапа по земята. Той бавно облиза ръката си и отнесено ме погледна. Идеята, че тази вечер може да умре, изглежда не му се нравеше особено. Но нима страх бе това в очите на безстрашния вампир? За първи път почувствах сила. Силата, че може да го победя.
-Какво ще спечелят? – реших, че колкото повече време си открадна, толкова повече страхът ще се засили в него. Вътрешно ликувах, но не исках той с нищо да предусети намеренията ми. Нека сам влезе в капана.
-Какво печелят? – Малагорн ме изгледа с недоверие. “Нима не ме слушаш?”, крещяха очите му. Все пак успя да се овладее. – Те искат да се върнат и то по червен килим. Толкова просто е. Преди седем века аз ги натиках в тези дупки, в които ти си ги намерил. Изглежда им е писнало да се ровят из боклуците.
Малагорн се усмихна, доволен от последните си думи.
-Защо просто не го направят?
-Те искат власт Дарил. Искат да властват над всички вампири. Ние с теб им пречим. Докато сме живи те няма да могат да използват страха, който е основното им оръжие. Защото нас не ни е страх.
-А хората? – полюбопитствах, макар отговорът да ми бе известен.
-Те са храна – спокойно отговори Малагорн. – Носферату се имат за нещо висше. Те са над обикновените вампири, над човешките същества. Те са… Как да се изразя?
-Богове?
-Достатъчно! – изкрещя плътен глас зад тежката пелена на мъглата. – Вие сте тук, за да се биете и да умирате! Бийте се!
-Покажи се, долен червей! – извика по посока на гласа Малагорн.
-Нима се имаш за много умен?
Мъглата се разтвори, образувайки тесен тунел, и една фигура бавно пристъпи в нашата “клетка”. Всъщност фигурата се носеше няколко сантиметра над земята, но дългото расо скриваше това. Вампирът спря между двама ни и отметна качулката. Под нея блесна темето на гола, продълговата глава с формата на яйце. Кожата изглеждаше мека и нежна, като бебешка, гладка, без нито една бръчка. Очите вече бях виждал – снежнобели, студени, празни.
-Всичко си разбрал, а? – махна с ръка вампирът и погледна към Малагорн. – Но ти всъщност нищо не знаеш. Дори не можеш да си представиш какво сме подготвили на света. Въображението ти не е толкова богато.
-По всичко личи, че ти си новият жрец на Носферату, нали? – не обърна внимание на забележката Малагорн.
-Позволете да ви се представя. Името ми е Фангторн и днес аз ще бъда вашия палач – усмихна се подло вампирът, но очите му не издаваха нито капка емоция.
-О! – възкликна с престорено удивление Малагорн. – Нима това беше шега? Ирония? Не знаех, че вие, мекотели, имате чувство за хумор!
-Безмилостно е да водим този разговор, господа! – отвърна Фангторн и вдигна ръце.
-Не, не, не! – зацъка с език Малагорн и ръката му инстинктивно посегна към меча. – Без магии, Фанги! Нека това бъде честна битка. Къде е достойнството ти? Постъпи като твоя предшественик.
-Моят предшественик – озъби се Фангторн като натърти на последната дума – е бил глупак. Още тогава сме можели да бъдем господари и да властваме над света. Но той е избрал тихо съществуване. Получил е заслуженото си!
-Говориш така, сякаш не си бил жив тогава. Толкова ли си млад? Носферату са ръководени от едно… бебе!
Фангторн изгледа съперника си с празни очи. Челото му леко се набръчка и вените по врата му се издуха. Беше ядосан. Можех да ги оставя да се дразнят цяла нощ, но от една страна нямаше да спечелят нищо, а и от друга… На мен взе да ми става скучно.
-Хей! – провикнах се към Фангторн. Главата му се извъртя към мен и белите му очи изпитателно ме изгледаха. Какво всъщност си мислех? Какво можех да му кажа?
За щастие или съжаление не се наложи да правя каквото и да е. Малагорн прие моя вик и разсейването на жреца за сигнал и реши да предприеме атака. Напълно безшумно тялото му се изпъна като струна и той се стрелна към вампира с насочен меч. Колкото и невероятно да звучи, за първи път намерих нещо красиво в Малагорн. Полетът му, жестовете на тялото, изражението на лицето. Леко прегънатия ляв крак, извивката на гръбнака, високо вдигнатата глава, изпънатата дясна ръка – всичко това се преплиташе в една невероятна композиция от красота и изящество. Сякаш Малагорн бе тренирал специално своя последен полет… към смъртта.
Вече беше на по-малко от метър от целта си, когато Фангторн се обърна, вдигна пръст и летящата фигура лумна в пламъци. Малагорн рязко падна в краката на Носферату без да издаде нито звук. Можех да видя как кожата му се подуваше. Огромни мехури бълбукаха по повърхността й, пукаха се и на тяхно място никнеха нови. Но той не каза нищо. Не изстена нито веднъж. Вместо това просто вдигна меча си и прониза Фангторн в стомаха, карайки доволната му усмивка да замръзне в болезнена гримаса.
-Не! – изкрещя той и падна на колене. Малагорн вече бе мъртъв, но по лицето му, миг преди да стане на прах, можеше да се види неговата усмивка – усмивката на победата.
Очите на умиращия вампир бавно започнаха да потъмняват. Придобиха мръснобял отенък.
-Странно! – засмя се Фангторн. – Имах такива големи планове, а с един най-обикновен вампир не успях да се справя.
Очите му продължиха да потъмняват, докато не станаха катраненочерни.
-Време е! – каза той и в следващата секунда тялото му се възпламени като това на Малагорн. Само за минута то се превърна в пепел. Мъглата се разнесе и аз останах сам насред площада. Наблюдавах прахта, която двете тела оставиха след себе си и не можех да възприема всичко, което се случи. Стана толкова бързо и неочаквано. Нима свърши? Нима аз победих? И то без да направя абсолютно нищо?
Победих!
Но какво спечелих? Желанието за смърт се засили още по-силно. Сега вече нямах смисъл в съществуването си. Какво се очакваше да правя? Малагорн беше мъртъв. За Глутницата не бях чул нищо след онова жестоко нападение. Май им дойде доста тежко. А Отцепниците… Нямах повече работа с тях. Те ме използвах. Едва сега осъзнах каква беше моята роля в техния толкова гениален план. Малагорн. Знам, че бях прав.
Седнах на една пейка и се загледах към небето. Дали и ние отивахме там? Дали Лиана беше там? Смъртта остана единствената ми алтернатива. Вече нищо не ме спираше. Нямаше повече надежди, очаквания, цели. Само…
-Здравей, Дарил!
Този глас! Не би могло!
-Лиана!? – обърнах се, очаквайки най-лошото, но тя стоеше пред мен. Беше толкова истинска.
-Аз… сънувам, нали? – исках да бъде сън, от който никога да не се събудя.
-Не – прошепна нежно тя и се приближи до мен. – Не е сън.
-Но как… Аз… Имам предвид…
Тя допря пръст до устните си и ме прегърна. Ръцете й се обвиха около кръста ми и телата ни се вплетоха в едно. Усещането беше напълно реално.
-Не разбирам – едва чуто изрекох, загледан в прекрасното й лице.
-Не говори! – каза тя и долепи устни до моите. Целувката продължи само няколко секунди, но на мен ми се стори като миг от вечността. Нещата започнаха да стават твърде хубави, за да са истина.
-Казвала ли съм ти колко те обичам? – прошепна на ухото ми Лиана и отново ме целуна.
-Защо си тук? Ти не си истинска, нали?
-Да – усмихна се тя и лицето й засия. – Ти ме повика Дарил.
-Аз?
-Ти искаш нещо много силно. Аз съм тук, за да ти помогна да го осъществиш. Просто един фрагмент от болния ти мозък.
-Намекваш, че съм луд?
-Не – отново се усмихна тя. – Ти си отчаян. Прегърни ме и не ме пускай!
Едва сега разбрах за какво говореше. Слънцето бавно започна да се показва на хоризонта. Кожата ми засъска и малки мехурчета се появиха по ръцете и лицето ми. Лиана се беше притиснала и непрекъснато повтаряше колко ме обича. Не чувствах болка. Гледах прекрасната й кожа и не мислех за друго. Миг преди слънчевите лъчи да ме погълнат в смъртоносната си прегръдка, тя впи устни в моите и пламна заедно с мен. Но кожата й оставаше чиста и нежна. Пламъците сякаш я заобикаляха, прекланяйки се пред съвършената красота.
И аз изгорях, но умрях щастлив в прегръдките на любимата жена. Какво по-хубаво от това? Сега сме заедно някъде там и гледаме вас.


Invitations (A Vampire’s Tale #16)

Гъста мъгла се спусна над града с настъпването на дванайсетия час. Кучетата надаваха периодично тъжен и продължителен вой. Малките улички около площада в центъра бяха пусти и нямаше разхождащи се двойки както други вечери. Дори редовните “жители” – двама скитника, които имаха картонени къщи в източната част – също липсваха. Усещах аромат на смърт и кръв във въздуха. Бръкнах в джоба си и извадих писмото.

“Не мисля, че заслужаваш някакво обръщение, затова ще си го спестя. Времето лети бързо, Дарил. Започнахме война, която постепенно се персонализира прекалено много. Ти може и да печелиш от нея, но аз… Ще се наложи да се повторя: времето лети бързо, твърде бързо. Губя не само това време, а и ресурси, за да преследвам теб. Насочвам огромна част от вниманието си върху теб и това води до силни протести от страна на останалите, които се чувстват лидери на кланове. Не че ме е грижа тяхното мнение, винаги мога да ги накарам да замълчат, но като се замисля… Защо? Та ти си един от нас, Дарил. Нима не сме се отнасяли добре с теб, че реши да не предадеш? Какво всъщност те превърна в толкова силен и жилав противник ме интересува мен? С какво си по-различен от останалите вампири, които са били просто “дарени” с живот? Вероятно никога не ще науча. Искам да знаеш обаче, че ти беше… достоен противник.
Но нека се върнем на темата. Искам да сложа край на тази безсмислена лична война, която си повел срещу мен без дори да знам защо. Нека се срещнем, да се изправим един срещу друг. Само аз и ти. Предполагам, че отговорът ти ще е отрицателен, но аз се погрижих да те заинтересовам. Вероятно помниш атаката над една от квартирите на тези жалки ловци, с които ти ни “изневери”. Това беше един вид тест, при който изпробвах новите си играчки. Те се справиха перфектно, но не убиха всички както сигурно си помислил. О, не! Имам си един пленник тук, към който, сигурен съм, ще проявиш интерес. Твоят приятел Валор е наистина силен и може още дълго време да издържи на мъченията. При мене са едни от най-добрите специалисти в тази област. Могат да му причиняват нечовешка болка с дни и той пак да е на линия за още. Защо не сложиш край на това? Приеми предложението ми. Ако спечелиш и ме убиеш, ще си вземеш обратно приятеля и, кой знае, може и край на войната да сложиш. Ако аз те убия… Надали ще ти е интересно, и без ще си една купчина прах. Ще те чакам на площада в центъра, точно в полунощ след три дена. Ако не те видя, ще убия Валор и ще окача тялото му на кулата.
Ще те чакам!”

Прочетох писмото още няколко пъти с надеждата да прозра някъде между редовете истинските намерения на Малагорн, но не можех. Всичко изглеждаше толкова чисти, кратко и ясно. Въобще не беше в негов стил. Нима толкова силно желаеше да сложи край на тази… персонализирана война, както я нарече? Странно е. Малагорн е всичко друго, но не и директен, поне не чак толкова.
Погледнах за пореден път листа хартия, след което го накъсах на десетки по-малки парчета и ги хвърлих по посока на вятъра. Те се понесоха свободни с въздушната струя и потънаха в гъстата мъгла. Не виждах на повече от пет метра и въобще не можех да преценя ситуацията. По всичко личеше, че вампирите се бяха погрижили мястото да е празно и тихо. Убеден съм, че на всяка пресечка има по един или двама, за да пазят от нежелателни гости. Време беше за разчистване на сметки.

Малагорн седеше в покоите си и отнесено наблюдаваше пламъците в горящата камина. В ръцете си държеше лист хартия, чието съдържание вече знаеше почти наизуст. Погледна часовника си и се намръщи. Оставаха три часа до срещата с Дарил. Сведе поглед към писмото и се замисли за момент, след което го смачка и го хвърли в огъня. Огнените езици моментално се обвиха около уязвимото парче хартия и за секунди го “изядоха”. Остана единствено малко пепел, която се смеси с останалата на дъното на камината.
-Пепелта е единственото нещо, което не си струва да виждаш – каза Малагорн и се обърна към Вейл, който в този момент влезна.

“Минаха много години, Малагорн. Искам да знаеш, че се гордея с това, което сторих и никога… НИКОГА… не ще потърся прошка за което и да е от действията си. Твоето всемогъщество не ти дава правото да си играеш на Бог с човешката раса. Вампирите винаги са били в сянка и винаги ще бъдат в сянка. Нима ти си по-различен, че да променяш неписаните закони, властващи от дълги векове.
Но като споменах всемогъщество се сетих за нещо друго. Изглежда напоследък си се отчаял. Използва Хагсуорн за примамка (от което Носферату не останаха много доволни), за да ме убиеш посредством цял отряд от програмирани убийци. Разочароваш ме, Мал! Нали мога да ти викам Мал? Очаквах нещо по-директно. Защо пък не и по-лично. Знам, че сега ще кажеш, че не искаш да превръщаш тази война в персонално преследване на една единствена личност – мен, но я си помисли малко! Не ти ли коствах прекалено много? Дори загуби цяла партида от домашно отгледани вампирчета. Ами ако и следващите, които пратиш след мен, се провалят? Можеш ли да преглътнеш загубата на десетки за един? Не, не мисля! Искаш ме, нали? Или по-точно искаш да усетиш прахта ми между пръстите си, знам. Защо пък да не ти дам този шанс. Уморих се, Мал. Твърде дълго съм на тази земя. Наистина не е много за един вампир, но аз… Да кажем, че не успях да се адаптирам към подобен начин на живот. Не е за мен това. Не мога да убивам като хищник, като диво животно, само за да оцелея.
Нека ти предложа сделка. Да се срещнем на площада в центъра на града, в полунощ на третия ден след днес. Да проведен една малка схватка – само аз и ти. Без придружители, без странична подкрепа, без мръсни номера. Ще бъдем двамата и мракът, в смъртоносна прегръдка ще вплетем тела. Ако спечеля, ти ще ми върнеш Валор и може дори войната да приключи. Да, знам за него. Източниците на Отцепниците простират пипалата си дълбоко и сред твоите редици. Много гняв се е събрал срещу ти. Ако ти спечелиш? Ще се отървеш от мен и ще можеш да превземеш света.
Ще те чакам на площада точно в полунощ, заедно с Валор. Предоставям ти златна възможност, не я проигравай лекомислено.”

-Какво смяташ да правиш? – попита Вейл.
-Той сам го каза – това е златна възможност. Няма да я изпусна. Ще сложа край на този цирк. – Малагорн звучеше твърдо и сигурно и все пак нещо го тревожеше. – Но… Има нещо в това писмо, което не ми харесва. На места Дарил открито ми се подиграваше, а това не е в негов стил. Нима до сега е носил маска на лицето си и не е показвал истинската си същност? Не мисля, Вейл. Има нещо нередно.
-Значи няма да отидете – заключи доволно Вейл и се насочи към вратата.
-Напротив. Любопитството ме яде от вътре като червей. Трябва да отида.
-Но… – опита да протестира вампирът, но разбра, че няма смисъл. – Ще кажа да подготвят един отряд.
-Не! – вдигна ръка Малагорн. – Той намекна без подкрепления и това смятам да направя. Единствено ти ще дойдеш с мен. Ще останеш скрит в сенките и ще издебнеш подходящ момент, за да го убиеш.
Огромна усмивка озари лицето на Вейл.
-Да, сър!

Усетих чуждо присъствие във въздуха. Малагорн беше тук. Долавях омразата и гнева му, които таеше към мен. Поех дълбоко въздух и затворих очи. Бавно извадих меча от чантата си и го вдигнах над главата си. В този момент се сетих само и единствено за нея. Отправих молитвите си към нея и я помолих да ме почака още малко. Нямах илюзии. Малагорн никога не би дошъл сам. Намирах се капан.
-Скоро ще сме заедно, любов моя! Завинаги! И никой не ще ни раздели отново, никога!
Поставих острието на земята и седнах в очакване. Мъглата сякаш все повече и повече се сгъстяваше и ме поглъщаше. Не виждах вече абсолютно нищо на метър разстояние. Можех да бъда издебнат дори и в лицето и пак да не разбера кой ме е убил. Но за щастие щом аз не виждах, следователно и хората на Малагорн не можеха.
-Дарил!
Гневен глас огласи площада. Времето настъпи. Изправих се и стиснах меча здраво в ръка. Тогава се случи нещо странно. Мъглата изведнъж започна да се отдръпва и да очертава пространство с формата на квадрат. След около минута успях да различа образа на Малагорн да се появява в противоположния край. Той също ме видя, но беше прекалено озадачен от ставащото, за да ми обърне внимание. Получи се нещо като арена, клетка, в която двамата бяхме затворени. На където и да погледнехме, виждахме гъст и непроницаем дим.
Силен гръм разтърси фона някъде зад завесата и една фигура бавно изплува от мъглата. Беше същият онзи вампир, който ме посети преди време – Носферату.
-Това е твое дело, нали? – погледна го яростно Малагорн.
В отговор фигурата просто кимна и посочи с пръст към един от ъглите. Димът се разсея като по команда и пред нас се разкри лутащия се Вейл, който изглежда се беше изгубил.
-Казах ме без подкрепления, без придружители – изсъска Носферату и вдигна дланта си. Устните му леко се размърдаха, говореше на непознат за мен език. Въздухът леко потрепна и тялото на Вейл лумна като напоена с бензин факла. Но изглежда пламъците на причиняваха болка на вампира, защото той остана спокоен и не издаде нито звук. Погледна своя господар и едва тогава успях да видя отчаянието, което се четеше в тях. Вейл знаеше много добре какво ще стане с него и че няма кой да му помогне. Извади все така хладнокръвно кинжала си и без да се замисля дори за секунда го заби в сърцето си. Малагорн остана непоклатим като скала въпреки загубата на най-верния си вампир и може би единствената му защита в този час. Носферату изглежда знаеха всичко и щяха да накажат и други неканени гости ако имаше такива.
-Мястото на този смъртен не е тук – каза древният вампир. – Пусни го, Малагорн!
Мъглата смирено отстъпи още няколко метра назад и треперещото и свито тяло на Валор също се появи. Изглеждаше ужасно, но все още дишаше.
-Така да бъде – отвърна Малагорн и хвърли немощния ловец обратно в дима.
-Остави го, Дарил! – спря ме Носферату, когато се опитах да отида при Валор. – Ние ще се погрижим за него. Той ще се оправи. Ти имаш друга работа. – След което потъна обратно от където беше дошъл, оставяйки ни двамата с Малагорн сами.


best ark server hosting