Month: October 2015

The Most Influential Horror Movies of All Times

Пояснение:

Едва ли е лесно да се каже дали дадено заглавие е повлияло по един или друг начин на киното през годините или не. Всеки гледа по различно и мненията могат да бъдат от земята до небето, че и отвъд. Всичко е относително и опира до личностни разбирания. Все пак има и заглавия, които не могат да бъдат пренебрегнати.
Прегледах не един или два списъка, прочетох и множество разнообразни гледни точки. Голяма част от споменатите по-долу заглавия присъстват в почти всички. Някое може да липсва от един или друг, но голяма част от хорър комюнитата споделят общо мнение. Постарах се да комбинирам доста от тези мнения, като добавя и щипка от своето. Също така искам да кажа, че това не е класация. Заглавията не са подредени по някаква скала, а именно, за да е по-лесно, са по азбучен ред. Ограничих се само до 13 от тях, но съм сигурен, че всеки може да добави поне по още 1-2. Хубаво е да има субективизъм. Така се получават хубави диалози… понякога.

Alien

alien

Едва ли някой може да се сети за друга подобна комбинация между фантастика и ужас, която толкова идеално да смесва жанровете. “Пришълецът” не е първият филм, който си играе с идеята, но смело може да се каже, че е най-забележим и успешен и “наследството” му е живо и до ден днешен. Темата за перфектния извънземен убиец, който дебне екипажа на космическия кораб, е поднесена по един зловещ и брутален начин. Ридли Скот държи зрителите на нокти през цялото време.
Сцената с “раждащия” се пришълец през стомаха на Джон Хърт е истинска класика толкова години по-късно. Дизайните на Гигер пък от друга страна са еквивалент на зло и ужасяващо създание, което търси своята следваща жертва.
Една клиширана идея на Дан О’Банън, която се развива до нещо велико благодарение на визията на Скот и гения на Гигер и… напълно заслужено се превръща в безсмъртна класика.
.

Blair Witch Project

blair-witch-project-portable

Първо, няма да крия, че ужасно мразя така наречените found footage филми, които заляха пазара последните години благодарение на заглавия като Paranormal Activity от Щатите и [REC] от Испания. Макар много филми да третират тази тема различно, идеята си остава една и съща – гадна и трепереща камера, ужасна картина понякога (ако е правена с уж любителска камера), хаотични движения и зверско главоболие за гледащия.
И все пак, макар и да не е първи, Blair Witch Project поставя една много силна основа в този отвратителен поджанр. Въздействието му е леко закъсняло, но после отприщено като безкрайно наводнение. Реализмът на тази лента на моменти е толкова злокобен, че може да Ви накара да повярвате, че това наистина се е случило. В днешно време се появяват десетки подобни заглавия на година, но нито едно не може да стъпи дори на малкия пръст на “Проклятието”.
Лично за мен си остава един от най-силните подобни филми, ако не и единствен. От време на време се появява по нещо, което си личи колко много се старае, но… винаги се проваля.
.

Dracula

giphy

Едва ли Дракула има нужда от представяне. Мисля, че по-голяма икона сред хорър чудовищата няма и няма и да има. През последните близо 100 години появите му се безброй, и то в почти всеки един кино жанр.
Но едва ли има съмнение, че именно първата официална адаптация на Юнивърсъл (Носферату не се брои) по романа на Брам Стокър е и причината за това огромно влияние. Класиката с Бела Лугоси е истински хит, води след себе си нови и нови появи на Графа из различните франчайзи на студиото, а самата игра на актьора се превръща в легенда. Влиянието му не само се усеща, но се и вижда в почти всеки вампирски филм, а и отвъд. Образите на вампирите са до голяма степен базирани точно на него и много малко филми си позволяват различни своеволия.
Изградения образ на Дракула е жив и ще живее вечно, точно както и самият граф във филмите.
.

The Evil Dead

evil-dead

Дълго време се чудих дали The Evil Dead наистина заслужава място тук, но все пак смятам, че има за какво.

Нискобюджетната лента на Сам Рейми е един много добър пример и урок за всеки режисьор с идеи, но липса на пари. Урок за това как може да направи силен и интересен филм без да има силно финансиране за гърба си. Нужно е само идея, желание и въображение. Разбира се, и запомнящи се персонажи, какъвто е Аш Уилямс на Брус Кембъл. Много добър пример за резултат от това вдъхновение е самият Питър Джаксън, който, преди Властелините и Хобитите, се справяше отлично, следвайки светлия пример на Рейми. Bad Taste и Braindead са два прекрасни представителя на независимо и нискобюджетно кино, направено с любов и желание.
.

The Exorcist

giphy

“Екзорсистът” е филмът с главно Ф когато стане дума за заглавия, които са оставили своето наследство сред филмовите среди. Сигурно една от най-влиятелните ленти сред хорър поджанра. Едва ли има филм на религиозна тематика, особено ако засяга темата за обладани от демони хора и опити за прочистването им, който да не е черпел под една или друга форма вдъхновение от лентата на Фридкин.
Сцени като тази с повръщането, с въртящата се глава и левитирането могат да бъдат открити сред плеада от заглавия и списъкът непрекъснато се увеличава. Противоречивите теми за църквата и религията пък му спечелват и допълнителна слава, от която може само да се облагодетелства.
.

Halloween

giphy

Без да се опитва да създава нещо ново, а само да обогатява и надгражда вече измислени елементи, лентата на Карпентър постигна нещо, което дори и неговите създатели едва ли са очаквали. “Хелоуин”, макар и да излиза години след “Тексаско клане” или “Черна Коледа”, поставя началото на слашър вълна, която буквално пренасища хорър киноманите през 80те и 90те години на миналия век.
Зловеща атмосфера, комбинирана с безскрупулен и мълчалив убиец, плюс подходяща музика, създават ужас, за който още се говори 40 години по-късно. Много от похватите на Карпентър не са оригинални, но начинът на използването им се оказва решаващ за огромното влияние, което ще последва. Образът на Майкъл Майърс също не е за пренебрегване. Убиец с една единствена цел – да убие всичко, което му се изпречи на пътя. Персонаж, който се превръща в стереотип в не един или два подобни филма.
.

A Nightmare on Elm Street

giphy

“Кошмар на Елм Стрийт” сам по себе си не е нещо ново и различно, що се отнася до жанра, в който се представя. Подобни слашъри преди него блестят с много повече, но… Лентата на починалия наскоро Уес Крейвън се различава с нещо много важно, което я поставя и в подобна позиция. Образът на Фреди Крюгър не e тих, мълчалив и подмолен убиец, той е зловещ, шумен и изключително саркастичен психопат, който живее във свят, неподчиняващ се на познатите правила. Именно немъртвата натура и светът на сънищата позволяват на създателите да включат множество фентъзи елементи, да преминат поставените граници и да сътворят нещо различно и уникално, което нито един слашър не е правел до този момент. Вярно е, че продълженията наблегнаха малко в повече върху тези елементи, преекспонирайки ги, превръщайки ужаса в пародия, но… тук не става дума за тях, а само за основоположника.
.

Night of the Living Dead

giphy

Зомбитата не са били неизвестна тема до появата на дебютната нискобюджетна лента на Джордж Ромеро, но именно “Нощта на живите мъртви” ги превръща в това, което са днес – безмозъчни, канибалистични и трудни за убиване същества, които възкръсват и преследват всичко, което диша и се движи. Влиянието, което този филм има върху почти всеки хорър жанр, е толкова огромно, че дори няма да опитвам да го описвам. Ромеро перфектно използва своите създания по един нов и уникален до момента начин, за да поднесе и силни сатирични послания за света, в който живеем. Смелостта, с която подхожда към материала, огромните количества кръв и вътрешности, шокиращите сцени (като дете, което изяжда майка си), са само елементи, които подсилват посланието и идолизират лентата.
.

Psycho

giphy

Една прекрасна книга на Робърт Блох, превърнат в безсмъртна класика от не по-малко “класическия” Алфред Хичкок. Едва ли има друг режисьор, който да е оставил по-трайна следа сред психологическите трилъри от него. Макар Психо да е слашър в своята основа, той е много далеч от тази идея. С какво обаче той се превръща в толкова влиятелно заглавие?
Имайки предвид времето, през което е правен, филмът си позволява неща, които едва ли не са били смятани за теми табу и са били обречени на провал още при самата мисъл за тях. И все пак прочутата сцена под душа, в която главната героиня до този момент загива, а няма и средата, си е класика, имитирана вече над петдесет години по-късно. Хичкок успява да покаже, че колкото и нормален да е даден човек, колкото и герои да бъдат представени, убиецът може да бъде всеки един. И най-важното – никой не е в безопасност.
.

Saw

giphy

Ето го и най-младия от кандидатите в селекцията. “Saw” трудно може да се нарече класика, поне не е и в смисъла на повечето филми, но влиянието му въобще не е за пренебрегване. Torture horror жанра започва да изглежда по един нов и модерен начин след различните и интелигентни капани на Jigsaw и последователите му. И макар първият филм да не блести с кой знае какви ефекти и брутални сцени, той служи за вдъхновение на множество ужаси през следващите години, които усилено надграждат и усъвършенстват тези идеи.
Дори и да не сте фенове на поредицата, която, без спор, започна да се изчерпва и повторя още след третата си част (но с кой по-голям франчайз не е така в по-малка или голяма степен), силното му влияние не може да бъде отречено.
.

Scream

giphy

Още една лента на Уес Крейвън, който, не можем да отречем, има много добри попадения в кариерата си, наред с някои откровени бози. Вече споменахме “Психо”, а “Писък”, със своята откриваща сцена, поднася един от най-силните поклони към лентата на Хичкок.
След поредица от неособено добри продължения на големите франчайзи, както и няколко слаби опита за нещо ново, появата на лентата на Крейвън идва като гръм от ясно небе. Едва ли някой е очаквал, че поредният слашър за сериен убиец ще предизвика вълнението, което води след себе си. Може би насочеността му към по-младата тинейджърска аудитория е един от най-големите му плюсове, както и забежките на героите към правилата за хорър жанра – едновременно осмивайки очевидното и придържайки се към мета клишетата.
Като цяло “Писък” съживява слашър жанра, вдъхвайки му нов и свеж живот, водейки редица подобни, макар и не толкова добри, имитации.
.

The Shining

giphy

“All work and no play makes Jack a dull boy”?
Независимо, че лентата на Кубрик е недолюбвана от създателя на литературния еквивалент – Стивън Кинг – не може да се отрече силното влияние, което този филм има върху ужас жанра като цяло. Без да разчита на брутални сцени, кръв или вътрешности, “Сиянието” изгражда зловеща и напрегната атмосфера, която поддържа от началото до края. Зрителите буквално затъват сантиметър по сантиметър в бездната на лудостта, заедно с главния герой Джак Торънс. Точно психологическата страна е най-големият коз на филма и той го използва по най-добрия възможен начин. Множество продукции след това по един или друг начин черпят вдъхновение и изразяват своята почит в една или друга сцена. “Сиянието” смело демонстрира, че един хорър филм може да бъде както страшен, така и интелигентен и изпипан. Не е нужно всичко да е тъмно и мрачно, за да бъде зловещо. Само се разходете по добре осветените хотелски коридори и ще разберете за какво става дума. За уникалната игра на Джак Никълсън дори няма да споменаваме.
.

The Texas Chain Saw Massacre

giphy

Последният, но не по значение, филм в селекцията е оригиналната лента на Тоуб Хоупър “Тексасткото клане” от 1974 година. Отново снимана с малко пари, продукцията въвежда ред елементи, които и до ден днешен се използват от хорър автори и творци. Идеята за “последното момиче”, което трябва да се опита да оцелее след като всичките ѝ приятели са избити, “мъртвата” и изоставена среда на малките градчета и околности, откаченото семейство, което не търси да убива специално, а просто така се случва. Разбира се, не можем да пренебрегнем и най-култовия персонаж – Leatherface, който реално дори не е убиец в класическият смисъл на думата. Ужасният му външен вид и срамежливата природа го карат просто да се отбранява и да оцелява срещу всеки, който иска да го нарани. Всичко останало в него е благодарение на побърканото му семейство, за което той е просто едно голямо бебе.

Това беше. Има ли още някое заглавие, което смятате, че заслужава своето място в подобен списък, но е било пренебрегнато?


Horrorible Sounds & Images Act II: B

Всичко започва с идея, понякога с проблясък на идея. Първият път почти винаги се получава, особено когато е правено с желание (дори любов, макар да не обичам това сравнение) и много старание. Вече преставих първата част на въпросната идея. Тя се състоя преди една година и първото ѝ издание (да се разбира първия път, в който се състоя, защото после го повторих и потретих, но без особен резултат) имаше доста сносен успех. Над сто човека, хора, които искрено се радваха на идеята и се забавляваха… някои дори и на музиката. Бях си казал преди това, че ще бъде единствено и няма да правя друго, защото е адски много играчка, много време отнема и прочие. Виждайки обаче колко добре се престави като за дебют реших да повторя все пак (уви, последвалите два реръна на Act I трябваше да ми подскажат колко лоша идея ще е това, но кой да се вслуша).

За съжаление обаче още изготвянето на втората част постави сериозни пречки пред… желанието. А именно – липсата на цялостнна идея и структура. Не че е трудно да избереш 40-50 песни, да събереш 600-700 сегмента и да сглобих нещо, но липсата на тематиката, която силно присъстваше в по-голяма част от Act I, тук просто не се появи. Но всъщност няма смисъл да се впускам в кой знае какви обяснения или съжаление… Истината е, че втората част, която се състоя през изминалата събота, беше по-слаба и от катастрофално. Дори не мога да намеря думи за нея. Щом дори и до края на стигна клипчето и опитите ми за разнообразяване се оказаха изцяло безплодни, щото никога не ги видя :Д

Както и да е, все пак, за да остане следа, ето и шестте превюта, които бях изготвил, както и традиционните списъци с песни и използвани филми.

3ushiposter

Preview 1:

Preview 2:

Preview 3:

Preview 4:

Preview 5:

Preview 6:

Използвани филми:
11 11 11
2 Headed Shark
2001 Maniacs
ABC of Death
Arachnoquake
Army of the Damned
Asylum Blackout
Bad Meat
Badadook, The
Battlefield Death Tales
Beyond The Wall of Sleep
Blackaria
Body Bags
Boogeyman, The
Cabin Fever 3: Patien Zero
Children of the Corn Remake
Chillerama
Citadel
Clown
Colour from the Dark
Constantine
Creature
Curse of Chucky
Damned by Dawn
Dark House
Dark, The
Dead Rising Watchtower
Detour
Devil
Doll Master
Don’t Be Affraid of the Dark
Drag me To Hell
Evil Aliens
Evil Angel
Excision
Final Destination 5
Forbidden Girl, The
Frankenstein’s Army
Frighteners, The
Gravedancers, The
Grudge, The (US)
Guinea Pig Part 2
Hallowen: The Curse of Michael Myers
Helldriver
Hellraiser: Inferno
HIlls Have Eyes (2006)
House of 1000 Corpses
Human Centipede
Infestation
Inkubus
Jack Brooks Monster Slayer
Jennifer’s Body
Jinn
Killer Clowns From Outer Space
La Herencia Valdemar II
Last Exorcism, The
Ligeia
Lobos De Arga
Meat Grinder
Nazis at The Center of Earth
Ninjas vs Vampires
Open Grave
Pray For Morning
Priest
Puppet Master vs Demonic Toys
Pyramid
Reverand, The
Rogue
Scarehouse, The
Sexy Killer
Shrine, The
Shunned House, The
Sick Nurses
Sleepy Hollow
Species
Stacy
Strange Case of Dr Jekyl and Mr Hyde
Stung
Sweatshop
Tall Man, The
Thing (2011), The
Thompsons, The
Three… Extremes
Town That Dreaded Sundown, The
Trapped Ashes
Tremors
True Bloodthirst (Vampire Nation)
Tucker and Dale VS Evil
Tusk
Van Helsing
VHS Viral
We are The Night
Wicked Little Things
Wicked, The
Wizard of Gore
Woman in Black 2 Angel of Death
Wrong Turn 5
Wyrmwood

И озвучаването:

Soundtracks Intro:
Coil – Main Title
A Nightmare on Elm Street
Children of the corn
Jaws
Carrie
Unsolved Mysteries
Candyman
Halloween
The Exorcist
Saw
John Carpenter – Night

Main movie:
Nox Arcana – From Dusk Till Dawn
Godsmack – Vampires
Zombie Girl – Creature of the Night
Diva Destruction – Run Cold
Big Electric Cat – Splinters
Inkubus Sukkubus – Heart of Lilith
Cinema Strange – Laughing Bloody Murder
Girls Under Glass – Torture
Switchblade Symphony – Clown
Bella Morte – Ghost Land
Beseech – Souls Highway
Devlin – Death is Our Kingdom
Bloodflowerz – Black Snake Sister
Artrosis – Morpheus
The Birthday Massacre – Happy Birthday
Kidneythieves – Black Bullet
Marilyn Manson – Mutilation is the Most Sincere Form of Flattery
Deathstars – New Dead Nation
KMFDM – People of the Lie
Illidance – Infected
T3CHN0PH0B1A – Close Encounters of a Deadly Kind
Obszon Geschopf – Bloodfest
Omega Lithim – Strip Me
Deadcell – The Dark Side of Life
Angelspit – Paint Hell Red
2 Times Terror – D.E.A.D.
Element 440 – Dance Dead
Oomph! – Ice-Coffin
Aktive.Hate – Gutter Zen
Geinoh Yamashirogumi – Battle Agains Clown
ASP – Imbacile Anthem
Pain – Zombie Slam
Ministry – Fear (is Big Bussiness)
Combichrist – Clouds of War
Herrschaft – Bloodpulse
Laibach – See That My Grave is Kept Clean
Obszon Geschopf – Port Elizabeth Massacre
Dawn of Ashes – Torture Device
D’espairsRay – Marry of the Blood
Gothminister – Swallowed by the Earth
Antgoria – Six Feet Under’s Not Deep Enough
Thetres des Vampires – La Dance Macabre du Vampire
Babylon Whores – Hell Abloom
Killing Miranda – Teenage Vampire
Mortiis – Parasite God
Lake of Tears – Devil’s Dinner
Katatonia – We Must Bury You
Autumn – The Witch in Me
Catafalque – Together With All the Pain
Subterranean Masquerade – Six Strings to Cover Fear
Silentium – Frostnight
Fields of the Nephilim – Straight to the Light
Evereve – Prologue / The Bride Wears Black
Draconian – On Sunday They Kill The World
My Dying Bride – To Remain Tombless
Depressed Mode – Death Multiplies
DoomVS – Death Words Speak
Dismal Euphony – Splendid Horror

Bonus video Pig:
Shadow Project – Epitaph
Christian Death – Romeo’s Distress
Shadow Project – Holy Holy
Christian Death – Resurrection
Shadow Project – Here and There
Christian Death – Cervix Couch

Та толкова от мен. Трета част вече наистина няма да има… макар да имах идея за следващите две 🙂


best ark server hosting