Трети разказ: Теория на Конспирацията

Носферату архитект създава изкривена история на човешката цивилизация:
ЩЕ СИ ПОМИСЛИТЕ, ЧЕ СЪМ ЛУД, НО НЕ МИ ПУКА. Няма да ми повярвате, но аз ще си го кажа все пак: От както хората строят градове, ние сме ги преправяли, за да подслоним нашия вид. Под всеки по-голям град съществува още един, който човеците рядко виждат. Как мислите, че сме оцелели толкова дълго време? Защо мислите, че Каин ни е дал такава сила, ако не, за да ни помогне да строим. С дадената ни сила на Кръвта, с някой гуул от време на време на повръхността, който да действа от наше име и с цялата вечност пред нас, ние сме градили сигурно нашия подземен свят от самото начало на света.
Знам, защото съм го видял. Под египетските пирамиди има зали, които могат да се достигнат само от облак мъгла, където Древните лежат в торпор, очаквайки края на дните. Под Венеция има наводнени сгради, невиждали светлина от векове, в които Метуселахите не се нуждаят от въздух или храна, а само от сън и сънища. Пълзял съм сред парижките и римските катакомби, където неживи дебнат сред разлагащи се трупове и подземни гуулове благововейно се подчиняват на всяка прищявка. Нашият свят е невидимото и ние го градим от векове.

Тигрис, Ефрат и Нил

Дори най-наивните новообърнати трябва да разберат, че ние не винаги сме живяли в каналите. Историята на Носферату е много по-стара от създаването на първите канализацинонни системи. Най-ранните цивилизации, като тези на Вавилон или Египет, били много по-загрижени за напояването отколкото за изхвърлянето. Както и нашият независим колега вече спомена, вампирите не се нуждаят да дишат, затова и напоителните канали и виадуктите били от изключителна важност за криене в началото на цивилизацията.
Ако отворите някоя историческа книга, ще видите, че египтяните, които живеели по поречието на река Нил, внимателно следели за промени в нейното равнище, защото това било от изключителна важност за тяхната агрикултура. Ние също сме трябвали да го правим, както ми е известно, защото сме построили едни от първите си цивилизации под тази река – не е било кой знае какво, но достатъчно, че да ни държи под тинята и далече от крокодилите. Няколко групички под Нил са излизали по поречието на реката и са ловували за кръв. Чувал съм истории за други вампирски цивилизации, които също са живяли по това време, като тези на воюващите деца на Сет и Озирис. Но това не е имало много общо с нас; по същия начин, по който нашето потомство седи настрана от смъртоносните игри на Киндретите, така и Носфератутата от Древен Египет са отказвали да вземат страни. Сигурен съм ,разбира се, че това не е означавало, че не сме продавали тайни от време на време за една група на другата…

Римската империя

Древен Рим е бил много по-благоприятен за нашия вид, най-вече, защото е предлагал повече места за криене. Римляните разбработили едни от първите наистина сложни системи за ихзвърляне на отходната вода, най-вече заради любовта им към обществените бани. Културната практика за редовно къпане създала потоп от излишна вода, разбирате ли, и римляните трябвало да намерят начин да я източват от града всеки ден. Разбира се, публичните бани били и едно много забавно място за хранене за римските Носферату. Самотен, гол и беззащитен човек, плуващ в хладка вода, е лесна плячка. Римски сенатор по лъснат задник? Още по-добре.
Рим се сблъскал с проблем, с който всички древни, а по-късно и средновековни градове имали: дъждовната вода. По време на обилен дъждовен сезон всичката вода, която падала от небето, трябвало да отиде някъде, за предпочитане далече от хорските домове. Заради тези две причини Древен Рим първоначално използвал серии от повърхностни канали, за да отнасят ненужната вода в река Тибър. Чувал съм, че в части на Източна Европа имало определени вампири, които не можели да прекосяват течаща вода. Не и римските Носферату – те щяха да са измрели ако беше така. За Канализационните Плъхове от клан Носферату всичката тази стичаща се вода била идеална възможност за хранене от голямо „стадо” хора.
Както се казва и в клишето: Рим не бил построен за ден; вместо това той се разсраствал стабилно през вековете. Старейшини на Вентру и Малкавиан вече са си приписали доста от заслугата за това, но на мен лично не ми пука. Важното е, че старите Носферату са използвали своето влияние – сенатор тук, заможно семейство там – за да помогнат с решаването как всичката тази ненужна вода ще бъде отклонявана. С всичката политика, която се е разигравала в Рим, ние също сме искали да вкараме колкото се може повече Носферату вътре без да трябва непрекъснато да използват дисциплината Obfuscate. Древните са можели да виждат през подобни дегизировки, нали?
В по-късните нощи на Римската империя, жителите решили, поради наводнените им повърхностни канали, че трябва да ги направят затворени. Резултатът бил серия от сводести тунели – Клоака Максима – които минавали през най-населените области на града. Нека останалите кланове дърдорят за велики лидери и големи битки. Това е било едно от най-значимите събития е нашата история. През следващите три века цялата канализация е била покрита, давайки на Носфератутата в Рим шанс да се срещат редовно и необезпокоявани.
Началото на Тъмните векове е било голям удар по клана ни, но дотогава някои от Каинитите, които са оцелели, имали желание да създадат подобие на Клоака Максима в други градове. Дори и в на дадено място да е имало Каинити, които са конспирирали, за да спомогнат изграждането на град, било и само, за да се създаде голямо стадо от хора, вероятно е имало Носферату, искащо да окаже влияние къде каналите да отиват.

Преждевременно прекъсване
Александър Руксард, академик на Носферату, културно прекъсва:

ИЗВИНЯВАМ СЕ! Ако мога да похвърля нещо за момент. Да, не сте ме забелязали да седя тук в ъгъла, но ако може… ако може да си позволя малко смелост, бих искал да вмъкна нещо като бележка, ако щете, към вашите исторически забележки. Разбирате ли, чувал съм други учени да твърдят, че няколко Носферату отказвали да повярват в краха на Римската империя. Тъй като е имало части от Рим, които не били кой знае колко променени, те останали там в продължение на векове, бродейки под града, заобиколени от труповете на мъжете и жените, които са убивали. Други вампири са се опитвали да ги изгонят от това подземно царство, в частност Некромансерите, заради знанията, които се крият там, но тези същества не биха посмели да напуснат катакомбите на Рим. Но, простете ми, моля, продължете…

Значението на отпадъците

От друга страна мога да ви разкажа много за канализацията. Носферату не говорят лекомислено за каналите, защото им е нужно място да се крият. Канализацията, виадуктите, отходните води са били от изключително значение за здравето на един град. Прагматичното Носферату бди над този аспект от управлението много внимателно, защото е било важно да се създаде здравословно стадо от хора. Колкото повече е просперирал градът, толкова повече вампири са можели да живеят там. И сега вампирите са се събирали в град, подобно на римските Носферату и тяхната канализационна система, а резултатът е бил развиваща се вампирска култура. Те се трупали около сигурни места за хранене като мухи върху лайно и не са били много по-напред в хранителната верига.
Ако не сме били ние, всички по Елизиумите щяха да се като в Тъмните векове, хранейки се с червясали селяни. За съжаление повечето от средновековните градове на са били много просветлени в областта на изхвърлянето на боклуците. В местата, където римляните не са били построили канализации, първите опити за изхърляне на ненужното включвали големи външни ями, обикновено направени за няколко семейства.
Заможните фамилии знаели колко неефективни са тези ями и затова предпочитали да живеят в близост до река или воден канал. В Англия Лондонският мост е предпочитано място точно поради тази причина. Разбира се, щом веднъж Носферату са получили достъп до подобни градове, за тях е било идеално, защото са имали прикрит достъп до богати фамилии, до които Вентру никога не са припарвали. За съжаление такива частни ями често са били изхвърляни в грешните канали, защото хората не са били наясно с един от най-важните аспекти на канализацията. Задръжте така… не променяайте изражението на лицата си, защото ще ви държа в напрежение…

Застой по време на Ренесанса

С раждането на Камарила през петнадесети век, идеята за канали, водни пътища и виадукти като територия, станала решаваща. От петнадесети век някои са се опитвали да обобщат определено различие между Камарилските канализационни плъхове и пълзящите твари от Носферату. Определено Камарилските Носферату предпочитат да живеят под земята, докато безсрамните сабатски събратя харесват повърхността. Подобни Киндред теоретизират, че добре поддържаните канали на Камарилските Носферату спомагат за разрастването на даден град. В противовес, Сабатските Носферату твърдо предпочитат да унищожават градските площи, за да спомагат за упадъка. С риск да обидя някои от вас, мога да дам още много подобни противоречиви примери…
Александър Руксард прекъсва:
Ъъ… извинявам се… ако може… Но мисля, че сте отишли доста напред спрямо останалите гости. Вашата история определено е много… ъъ… очарователна, но мисля, че трябва да дадем шанс и на някои от другите? О, но простете ми…