The Dig Walkthrough


The Asteroid

След началната анимация разгледайте Tool Chest. Героят ви ще каже, че това се нарича pig (прасе) и, че е нужна намесата на Miles, за да го пусне в движение. Отворете инвентара си с десния бутон на мишката и използвайте Pen Ultimate. Изберете Comm опцията в дясно и говорете с Miles като поискате да пусне Flying Pig. След като това стане кликнете върху него, за да го приземите на астероида. Повторно кликване ще го отвори. От вътре вземете четирите неща – explosive unit alpha, explosive unit beta, shovel и zero-g digger. Отново с помощта на Pen Ultimate говорете с Border и го попитайте за експлозивите. Той ще ви каже къде да поставите първата бомба. Целта е квадрант 2. За да отидете там кликнете в края на екрана, където пише space. По този начин ще получите цялостна гледка върху астероида, който е разделен на четири квадранта. Отидете до номер 2. В горната част имате място за експлозива. Използвайте zero-g digger с target surface и след това поставете explosive unit alpha. Накрая я активирайте с arming key, който се намира в инвентара ви.
Говорете отново с Borden и той ще ви каже, че другата бомба трябва да се постави в квадрант 3. Отидете там, за да видите голяма скала, която препречва пътя ви. Използвайте shovel с boulder и след това поставете explosive unit beta. Използвайте отново arming key, за да я активирате. Върнете се в совалката, говорете за трети и последен път с Border и се наслаждавайте на експлозията.
След като отново имате контрол над героя си разгледайте odd projection (долу, в ляво). Използвайте zero-g digger върху нея, за да разкриете metal plate. Кликнете върху новото откритие и плочата ще потъне навътре, разкривайки dark tunnel. На мястото където седите в момента (ако примем, че не сте мърдали) погледнете в горната част на екрана. Точно над героя има още една odd projection, още една над „прасето”, а горе в дясно още една метална плоча. Използвайте zero-g digger върху другите две каменни издатини и след това избутайте и трите плочи. Вече можете да влезнете в тунела, който се разкри зад първата плоча.
Вътре отидете до pedestal горе в дясно. Вземете четирите парчета от плочата и ги подредете в големия квадрат в средата. Няма начин да сбърката, защото Low си казва ако не е на правилното място така или иначе.

The Alien Planet

След филмчето отидете до clearing в дясно. Ще имате на разположение три ?. Нека започнем подред. Отидете до тази в ляво. Опитайте да издърпате hanging wire и странно синьо нещо ще се помотае из въздуха. Вземете engraved rod, който то пуска и device от сандъка, който се намира под кабела, който издърпахте.
Следва втората въпросителна, тази в средата. Използвайте shovel с grave в дясно. В центъра на костите има jaw bone, a долу лежи tusk. Вземете ги и отидете до третата въпросителна, която се намира в дясно. Използвайте device и то ще Ви покаже къде трябва да копаете. Изплолзвайте shovel и ще намерите bracelet.
Върнете се обратно до началото и синьото сияние пак ще се появи, като ви насочи. След като изчезне, отидете до дупката, която сочеше. Използвайте shovel с small hole. Brink ще умре (най-после… беше си досаден), а Maggie ще ви зареже.
Точно под героя ви има plate. Вземете я и я поставете в долната част на триъгълника, който се намира в дясно от мъртвия Brink. Продължете наляво. Първо ще стигнете до dark tunnel, а малко след него на земята лежи purple engraved rod. Вземете го и продължете по рампата точно срещу тунела (можете да посетите мястото в края на този тунел – някаква контролна зала – но за момента нищо не можете да направите там). Долу има контролен панел, точно до края на пропастта. Въведете следния код: 4 лилави полета, 2 жълти, 1 червено.След това отидете до triangular button в ляво и го натиснете. Ромбоиден робот ще се появи и ще вземе lens от дъното. Отново използвайте контролния панел като този път въведете: 5 лилави полета, 4 сини и 1 червено. Пак активирайте робота и той ще постави лещите на мястото им. Преди да си тръгнете от мястото вземете blue crystal под металната плоча точно над ръба.
Върнете се обратно горе и отидете до врата в ляво от тунела. Ако все още не сте, разгледайте посредством examine лупата purple engraved rod. На него има четири геометрични фигури – зелена пирамида, червен куб, червен ромб и син шестограм (по принцип с всяка игра се определят на произволен принцип, това е моята комбинация). Въведете четирите фигури в панела в дясно от вратата. Тя ще се отвори и Вие можете да продължите. Но преди да го направите, така и така сте тук, отидете до втората врата в ляво от тунела. Използвайте tusk върху panel, за да го отворите. След това комбинирайте hanging wire с panel, а след това с sparks на пода пред панела. Така ще го захраните. Остава да намерите правилната комбинация от символи за него.
В новото помещение, отидете до ? в центъра и го натиснете. Това ще извика странно изглеждаща сфера, наречена tram. Качете се и тя ще ви ответе до…

Museum Spire

Слезте по стълбите и продължете нагоре (outside). Там обърнете внимание на вкаменелостите на земята (fossil), ще ви трябват по-късно, и продължете отново нагоре (up). Натиснете strange device и задръжте бутона на мишката върху зеленото копче докато светла линия не се формира от върха до центъра на картата. По-късно ще намерите и активирате още такива мостове, които ще ви помогнат да се придвижвате по-бързо.
Сега продължете във вратата в ляво. В дясно има tablet, пред вас glowing crystals, а малко по-напред red engraved rod. Вземете всичко. След това прегледайте съдържанието на четирите екрана, за да научите малко полезна информация. Точно под екрана, пред който намерихте red engraved rod, има врата. Влезте вътре, за да срещнете Maggie. След като говорите с нея се върнете по целия път обратно до синята транспортна сфера и до nexus. Използвайте glowing crystals с мъртвото тяло на Brink и, о чудо, той ще бъде съживен. (Уви!)
Заедно с вече не толкова мъртвия Brink се върнете до музея и отворете weakened door точно в края на стълбите след като слезнете от tram. Вътре вземете още от тези чудесни кристали и canister, който лежи на пода. След това отидете отвън и се насочете към водата (ако още не сте обърнали внимание на вкаменелостите, сега е добър момент да го направите). Ще се появи извънземна костенурка (ако вече сте били там и това се е случило, ще се повтори, заради появата на Brink, който ще избяга след тази сцена), която ще бъде изядена от някакво странно чудовище, което препречва пътя към подземна пещера.
Отидете до loose bones и се опитайте да ги пренаредите като бяха на fossil-a, който Ви казах да помните от по-рано. Косите се въртят с десния бутон на мишката, а с левия се поставят. Ако се затрудните, погледнете картинката по-долу.Ако го направите правилно loose bones ще станат dead creature. Сега използвайте canister с костите, а след това glowing crystal, за да го съживите. След като чудовището вече го няма, посетете пещерата, от която ще се сдобиете с още една plate и orange engraved rod. Върнете се обратно до nexus и използвайте комбинацията, за да отворите вратата в дясно от тунела. Вътре ви очаква още една tram платформа. Извикайте сферата и напред към…

Planetarium Spire

Следвайте пътеката докато стигнете до дупка и вълни, които се разбиват под нея. Тук ще се наложи да скочите. Използвайте момента точно като вълната се издига над дупката. Ако пропуснете, Low ще се озове във водата. Щом успеете, използвайте shovel с bolder, за да си направите мост. На следващия екран има още едно strange device, което да ви направи мостче към центъра на острова. За целта преместете лещите един път и задръжте бутона на мишката върху белия бутон докато края се свърже с центъра. Продължете надясно по моста пред водопада. В пещерата ще намерите blue rod. Върнете се обратно и продължете към платото зад водопада.
Странно същество ще открадне част от механизма на вратата и сега вече не можете да я отворите. Преместете pole като кликнете върху него (намира се точно под големите колела) и вземете rod в дъното. Също така приберете и rib cage, който седи на земята. Сега отидете до панела на вратата и вземете cover и dowel от земята под него. Използвайте второто с дупката в едно от колелата, а след това pole с dowel. Прибавете гръдния кош към куката и накрая rod, с което капана е готов. Кликнете върху най-горната дупка в стената точно под панела. Щом животното се появи заобиколете по най-десния край на екрана, като минете през мястото където беше rod. Така ще можете да се озовете от лявата страна на колелата. Сега просто се приближете към създанието и то само ще влезне в капана. Щом това стане използвайте bracelet върху него. Вдигнете обратно rod и го приложете върху trap, за да пуснете създанието. (Не забравяйте да си вземете обратно rod.) То ще избяга в малката пещера в ляво от колелата. Използвайте лопатата, за да направите дупка и влезте вътре. С помощта на синята сфера намерете къде се крие създанието. Сега с помощта на лопатата изкопайте tracker spot и ще се сдобиете с machine part.
Върнете се обратно до вратата и използвайте новата си придобивка, а след това и cover с панела. Натиснете го и вратата ще се отвори. Вътре вземете green engraved rod, plate и twin scepters. Насочете един от тях към faint light на тавана. Сребърният скиптър управлява малката луна, а златният голямата. Целта е да ги подредите така, че да са една след друга и да стане нещо като затъмнение. Голямата луна поставете на два часа спрямо планетата, а малката между двете тела. Ако сте го направили правилно, малката гад ще открадне отново частта и вратата ще се затвори.
Използвайте бутона в ляво, за да отворите. Върнете се обратно в nexus и отидете до втората врата в ляво от тунела (онази, на която по-рано захранихте панела с енергия). Тук ключът се крие в green engraved rod. Влезте вътре и си извикайте превоза. Той ще Ви отведе до…

Map Spire

Продължете нагоре (ledge). След това изберете пътят горе в дясно (cavern), а след това продължете към pit. От там имате път към clearing, което представлява стаята с картите, която Ви трябва. Нужната комбинация тук се крие в red engraved rod. Щом въведете кода, ще видите път към крипта. Продължете по пътя нагоре. Активирайте поредния мост и се върнете до nexus.
Ако още не сте ходили до командния център, сега е моментът. Той се намира след dark tunnel. Първо натиснете първото зелено копче, за да отворите първата врата. Влезте вътре и натиснете второто зелено копче, за да затворите първата врата. Натиснете го пак, за да отворите втората врата. Заповядайте в…

Command Center

Кликнете на сините кристали в центъра – glowing panel. Петте кристала, които виждате, представляват всяка една от транспортните сфери – trams. Един от тях обаче не свети. Това е сферата в третата врата от ляво на дясно от тунела. Тази врата се отваря с red engraved rod комбинацията, но за това след малко.
Използвайте blue rod върху някоя от дупките в дясно и ще получите три кристала, които, като задържите левия бутон на мишката, можете да мърдате нагоре-надолу. Целта е кристалът, който не свети, да светне. Позицията, в която трябва да е всеки един кристал, е различна с всяка игра, но идеята е много проста. Кликнете върху неактивния кристал, върхът му ще светне в леко синьо-сива светлина (това значи, че е избран). След това започнете да мърдате нагоре-надолу бавно всеки един от трите кристала. Ще забележите как върхът постепенно придобива по-ярки и по-тъмни отенъци (малко е трудно да се различни на фона на пикселите, но все пак си личи). Щом достигнете до момент, в който от по-тъмно е станало по-светло и след това отново по-тъмно, значи трябва да се върнете малко и да оставите така. Повторете тази процедура с всеки един от трите кристала докато целта ви не светне като останалите.
След това се върнете обратно до кръглата стая с вратите и отидете при вече спомената врата. Отворете я с комбинацията от red engraved rod, извикайте сферата с бутона в най-десния край на стаята и се качете.

Tomb Spire

Последвайте пътя два екрана нататък, докато стигнете до място, наречено плато. На земята има plate. Използвайте shovel с plate, за да получите hole. Влезте вътре и поставете синия кристал в дупката на стената. Най-долу на екрана има камък с две полу елипси, които приличат на луни. Като застанете отгоре му, на тавана ще се открие пролука. Поставете rod върху loose stone, за да не му позволявате да се връща в изходна позиция. Излезте отвън и разчистете пръстта, която закрива лещите (намира се в ляво – малко трудна за разпознаване). Това ще открие асансьор, който води към криптата. Щом докоснете статуята, тя ще се разпадне.
Долу продължете наляво до триъгълната врата с двете купчини кости. Щом се приближите обаче едната ще оживее и ще се превърне в голям и злобен звяр. Използвайте един живителен кристал върху другата и двете същества ще се избият. След това приложете engraved rod (този, който ви даде призракът в самото начало) върху панела и вратата ще се отвори. Повторете процедурата с панела на пирамидата, за да от отключите и нея. Използвайте още един кристал върху мъртвото същество и то ще се опита да говори с Вас. Безуспешно обаче. Ще последва сцена, в която Маги бива отвлечена.
Върнете се обратно горе и продължете по пътеката. Пред вас ще има нов strange device, който активира мостче.
Тук на мен ми се наложи да отворя панела в страни на устройството и да реша малък пъзел с въртене на призми. Ето процедурата:
Завъртете централната призма така, че лъчът й да сочи към долната лява призма.
Завъртете долната лява призма така, че зеленият лъч да сочи към горната лява призма.
Завъртете горната лява призма така, че зеленият лъч да сочи към зеления кристал.
Завъртете долната дясна призма така, че оранжевият лъч да сочи към оранжевия кристал.
Завъртете горната дясна призма така, че синият лъч да сочи към синия кристал.
Отново опитвайте с лещите докато активирате мостчето.
В дясно има пещера, а в нея е Brink. Говорете с него, но той не желае да помогне. Върнете се един екран обратно и използвайте фенерчето върху bat creatures по тавана. Brink ще избяга, а Вие можете да вземете запасите му от кристали, които лежат на земята в началото. Така ще го принудите да прави каквото му кажете.
Посетете отново Map Spire. Продължете към пещерата горе в дясно, но вътре завийте на ляво към гнездото на чудовището. Говорете с Brink за съществото и той ще привлече вниманието на „паяка”. Отидете до водопадите горе в дясно и бутнете скалата. Върнете се обратно и пак говорете с Brink относно решетката до Maggie. Ще победите чудовището, но и ще загубите всички живителни кристали.
Върнете се два екрана назад и изберете opening в горния край. Там дайте плочата със странните символи на Maggie и тя ще „активира” малък остров. Влезте вътре и вземете последната метална плоча.
Върнете се обратно до nexus. Brink ще се включи и ще поиска помощ. Отидете до Planetarium Spire. Минете по моста пред водопада и след това в crevice. Използвайте jawbone, за да отрежете ръката на Brink.
Автоматично ще се върнете до nexus и Low ще трябва да постави останалите три парчета от плочата по местата им. Вратата в съседство ще се отвори. Влезте вътре. Нова сфера се открива пред вас, която води до…

Cathedral Spire

Отидете в стаята през вратата горе. Вътре кликнете на зелената светеща конзола. Говорете с Maggie за alien device и тя ще ви подскаже какво се иска от вас. Продължете на дясно и след това нагоре. Там има още един, последният, light bridge. Избутайте гнездото на птицата, за да го активирате и се върнете до Museum Spire. Отидете до стаята с транспортната сфера и си вземете живителни кристали от стаята точно до стълбите.
От там се насочете към Tomb Spire и в частност до пирамидата, в която е заключено извънземното. Използвайте engraved rod върху панела и говорете със съществото. Питайте го за alien device (четири пъти) и the eye part (два пъти). Ще получите creator’s engravings.
Отидете до Map Spire и до панела в залата с картите. Въведете комбинацията от новата си придобивка в панела и ще видите къде се намира желаният предмет.
Отидете на плажа където преди Low избута скалата, с която промени течението на водата на водопадите. (Веднага след гнездото на чудовището. Триъгълната врата горе в ляво.)
Частта от конзолата се намира между два сиви камъка в дясната част на екрана. Поразмърдайте мишката там и ще го намерите. Щом го вземете, се върнете до лабораторията.
Като Brink ви отмъкне отново всички кристали, го последвайте до Tomb Spire, където беше и преди. Не поставяйте частта от окото в конзолата все още, защото ще ви трябва.
Като отидете при Brink, му я покажете и така ще сключите сделка с него – частта срещу кристали. Щом разговорът приключи поставете частта в слота на машината.
Ще се сдобиете с два кристала. Вземете си обратно частта от окото и Brink ще се разгневи, ще последва схватка и той ще загине.
(За алтернативния финал: Поставете частта обратно в слота, за да получите още два кристала.)
Върнете се до лабораторията в Cathedral Spire и поставете окото в празното място, а в двете дупки в ляво и дясно по един кристал.
Говорете с Maggie за alien device. За да продължите играта трябва да сте активирали всички пет моста. Дори да сте пропуснали и един, няма да можете да напреднете докато не поправите грешката си.
Maggie ще задейства машината, но ще умре в процеса.
(За алтернативния финал: Използвайте кристал върху трупа и ще я съживите. Но тя ще се самоубие веднага.)
Продължете нагоре към мостчето и опитайте да минете. Центъра ще се отвори и голямо и зло същество ще ви препречи пътя. Използвайте устройството, за да изключите моста. След това пак го включете. Отидете до центъра и влезте вътре.
Натиснете голямата сфера в центъра, наречена portal и се наслаждавайте на финалната анимация. В зависимост дали сте избрали да съживите Maggie или не, ще има различно развитие, но като цяло без особен оглед на каквото и да е. В единият случай е весело и с прегръдка, а в другия – гневно и с плесница.
Thank you, Boston Low!

List
Stories