Death Gate Walkthrough


The Nexus

След интродукцията кликнете върху лявата светеща перла (glow lamp), за да я вземете (това Ви носи 5 точки). Говорете с Xar за всичко възможно, докато той не Ви каже, че е време да тръгвате. Задължително заговорете за магиите, за да може да Ви научи на две – Identify и Rune Transfer.
Посредством компаса в ляво на екрана кликнете на ляво (зелените стрелки означават, че можете да вървите натам, а червените, че пътят не е отворен) и ще се озовете пред кораба. Влезте вътре. Кликнете върху иконата в ляво от маркера (единственият предмет в инвентара Ви), за да влезнете в режим за правене на магии. Кликнете върху самия маркер и ще се отвори екрана за правене на магии. Натиснете SPELL бутона, за да се появи списък с познатите магии и потвърдете с CAST. След това поставете маркера върху камъка в центъра, което ще Ви донесе още 10 точки. (Прогреса можете да следите от главното меню, което се достига при натискане на дискетата долу в ляво.)
Използвайте камъка и ще полетите към…

Arianus (Air)

Излезте от кораба и отидете при Jarre. Говорете с нея и след това вземете бялата риза от стената в ляво. След това вземете тръбата (elbow pipe) под ризата, което ще Ви донесе 5 точки. Вземете хляба и мармалада от масата до джуджето и ги комбинирайте като първо кликнете върху буркана с марламад и след това върху филията. Направете го три пъти.
Отидете в дясно. Говорете с джуджето и вземете корковата тапа от шишето с мастило. Дайте филията с мармалад на Limbeck и той ще захвърли картата, която чертае. Вземете я и използвайте бялата риза върху шишето с мастило. Продължете един екран на горе и след това още един.
Ще се озовете в пещера със спящо джудже. Над главата му има сензор. Направете магия за затопляне върху него (сензора), за да получите 10 точки. Можете да продължите направо към елфския кораб.
Влезте долу в трюма посредством долната стрелка в центъра на компаса и говорете с Duke за всичко (мъжът в дясно). Така ще научите къде се намира замъкът на Крал Стивън, ще получите пръстен, който трябва да му занесете и 5 точки.
Качете се обратно горе и още един път нагоре в каютата на спящия мъж. Вземете стомната за вино до леглото му и се върнете на кораба си.
Следващата спирка: замъкът на крал Стивън. (За целта използвайте steering wheel в дъното на кораба, а не steering stone).
Отидете до замъка и дайте пръстена на стражите, което ще Ви донесе 5 точки. Говорете с краля, като му кажете истината и след като отново сте отвън, отидете в ляво. Вземете градинските ножици от земята и ги използвайте върху металната пластина, която държи дървените капаци затворени. Отворете ги и погледнете вътре, за да научите нова магия – Create Reality Pocket.
Върнете се обратно вътре и вземете книгата от библиотеката в дясно и свещника на масата. След това приложете новонаучената магия върху гоблена, за да получите 10 точки. Влезте вътре и дайде стомната с вино на магьосника, за да го предразположите спрямо себе си и нови 5 точки. Говорете с него за всичко и задължително попитайте дали може да Ви научи на нови магии и ще получите Swap и Create Shroud of Darkness.
Излезте обратно и се върнете до елфския кораб и каютата горе със спящия мъж, от която взехте стомната. (Ще се наложи да повторите процедурата с магията върху сензора, за да минете покрай светещата фигура.)
Приложете новонаучената Create Shroud of Darkness върху черната риза срещу 5 точки. След това използвайте ризата върху светещите фигури за нови 15 точки.
Слезте долу в трюма и след това продължете на ляво за нови пет точки. Отворете големия сандък в дясно и вземете устройството. Активирайте го в инвентара си за нови 10 точки. Говорете с краля и ще научите местоположението на следващата Ви цел.
Влезте в града Skurvash. В ляво ще видите момче, което си играе с малка анимирана кукла. Кликнете я и тя ще отидете в пресечката в ляво. Момчето ще Ви помоли да я върнете обратно. Отидете там. Оказва се капан. Направете магия за разменяне на местата (SWAP) с момчето и говорете с него. Ще получите нови 20 точки. Махнете мрежата и го последвайте в горния ляв диагонал.
В бърлогата му вземете лоста (prybar) в ляво и говорете с него за всичко. Щом приключите се върнете на кораба в стаята със заключения сандък. Използвайте лоста върху ключалката и отворете сандъка. Вземете новата тръба (T pipe) и торбата със скъпоценности.
Върнете се в града и влезте в таверната в дясно. Дайте камъните на бармана и той ще Ви даде пари. Автоматично ще бъдете заговорени с мъж в черни дрехи. Щом разговорът приклчи, излезте отвън и отидете при момчето. Говорете с него и то ще отиде да потърси нужните неща.
Излезте от дупката му и кликнете един път на ляво. След това се върнете при момчето. То ще Ви даде документи и шперц.
Следващата цел в къщата на търговеца, която се намира в долния десен диагонал (югоизток) като застанете пред таверната. Използвайте шперца върху ключалката. Кликнете отново върху него и изберете от менюто Push, след това Jiggle и накрая Turn (поне при мене беше тази комбинация, обърнете внимание на звуците, които се изписват, че издават движенията, ще Ви трябват по-късно), ще получите 10 точки. Влезте вътре.
Вземете книгата с поезия в дясно от камината и я прочетете ако желаете (в нея се съдържа подсказка за следващия пъзел). Кликнете върху часовника. Трябва да преместите стрелката в следната последователност.
1. Кликнете върху триъгълника долу в ляво.
2. Кликнете върху триъгълника в дясно горе.
3. Кликнете върху триъгълника в ляво горе.
Ако направите правилно трите стъпки, ще получите 15 точки и скрито място ще се отвори в камината.
Вземете дневника и го прочетете. След това използвайте Create Reality Pocket върху портрета. Влезте и говорете с мъжа. Тук много внимателно подбирайте репликите си. Кажете, че сте пратен от бъдещата му съпруга (a messenger from his wife-to-be). Като попита какво иска тя, кажете, че желае амулета му.
Мъжът ще Ви зададе три въпроса, за да е сигурен, че няма да го излъжете. Отговорите са в дневника.
Приказката за лека нощ е The Bouncing Beans, камъните са 5 на брой, а думите, които й е казал са “How Much?” . Правилните отговори ще Ви донесат нови 15 точки.
Върнете се в таверната и дайте амулета на Hugh за още 10 точки.
В новото помещение кликнете върху масата и изберете Push от менюто, а след това Get on.
Кликнете върху прозореца, за да се отвори и запомнете името на континента, защото ще Ви потрябва след малко. Излезте в коридора в дясно и използвайте шперца върху врата срещу тази, от която излезнахте. Тук правилната комбинация е Shake, Pull, Tilt (същите звуци като преди обаче). Успешното отваряне ще Ви донесе 20 точки.
Влезте в залата и разгледайте куклата в инвентара си, за да научите магията Motion. Приложете я след това върху статуята (10 точки) и вземете огърлицата от останките й.
Върнете се обратно в коридора и погледнете вратата с ръцете върху нея. Всяка една ръка има някакво име. За да отворите тази врата трябва да натиснете ръцете в правилна последователност.
Интересуват Ви само първите букви. Комбинацията е ключовата дума, която имате от изречението за континента. Това е думата, която е над континента. Ето и възможните комбинации:
Sharthea -> BUY
Hesthea -> THEIR
Shegra -> TIME
Uylandia -> TO
Aristagon -> DIE
В моя случай това беше Hesthea, което значи, че трябва да се натиснат ръцете със следни имена – Topaz, Hyacinth, Emerald, Iron и Ruby.
Щом вратата се отвори (за нови 25 точки) влезте вътре и поставете огърлицата върху пиедестала и ще получите нови 10 точки. Съкровища ще се открият пред Вас. Вземете кристалното кълбо и двете книги в ляво. (Взеки един предмет Ви носи по 5 точки.) Като ги вземете и трите ще се появят стражи. Бързо вземете обратно огърлицата (15 точки) и те ще изчезнат.
Напуснете кулата и автоматично ще се върнете до Древлин. Отидете при Лимбек и му дайте свещника срещу 5 точки. Продължете един екран нагоре, до помещението с трите тунела и отидете в левия при старото джудже. Вземете парчето тръба от кутията до крака му и говорете с него докато не Ви даде и своето парче от тръбата (още 5 точки), последното, което Ви трябва.
Над главата му има развалена тръба. Използвайте някое парче от тръбите върху нея, за да задействате пъзела. Трябва да свържете успешно парчетата. Във всеки един от двата края трябва да имате парче, което е ъглово и по-голямата част от тръбата сочи нагоре. В горната част Ви остават три парчета, които трябва да са подредени така: парчето с формата на Т, като дългата част сочи на дясно, дългото, право парче и накрая ъгловото парче, като отново дългата част сори на ляво. Успешното решаване Ви носи 20 точки. Поставете корковата тапа вътре за нови 10 точки. След това завъртете клапана и дайте пергамента на старото джудже (10 точки).
Върнете се обратно до тунелите и поемете по десния. Отворете малкото чекмедже над контролите и поставете рудата вътре (10 точки). Машината ще се задейства и ще издълбае тунел до стая със статуя. Поставете кристалното кълбо за 25 точки и вземете търсения Air Seal Piece.
Върнете се до кораба и използвайте камъка, за да се върнете до Nexus.

The Nexus

Дайте Air Seal Piece на Xar и говорете с него.
Щом приключите се върнете на кораба. Използвайте Rune Transfer магията върху книгата за Pryan и я поставете върху камъка в центъра. Това Ви носи 10 точки и път към нова локация.

Pryan (Fire)

Излезте от кораба и вземете розавото свете в дясно от вратата. Продължете два екрана на ляво и вземете една от черупките на земята пред дървото за 5 точки.
Върнете се обратно на кораба и посредством кормилото отидете до голямото дърво горе в дясно – градът на елфите. Отидете един екран на северо-изток, вземете въжето (clothes line) върху дървото и влезете в къщата. Говорете с възрастната елфка и щом приключи диалогът, дайде куклата на малкото момиче (ще получите 5 точки). Излезте вън и продължете на дясно. Говорете с принца, използвайте въжето върху него и говорете отново. Подкрепете срещата му с Зифнаб. Последвайте го на юго-изток. Можете да говорите с него. Използвайте няколко пъти WAIT бутона, за да придвижите времето по-бързо. Щом огънят се разгори, говорете отново с принца. Вземете горящото парче дърво, което ще отскочи от пламъците с помощта на черупката. (5 точки) Отново използвайте WAIT командата, докато дойде принцесата и Зифнаб. С появата му ще научите и магията за телепортация.
След кът сцената приложете новата магия върху белия диск в горния край на екрана (10 точки). Говорете с магьосника и вземете черния диск пред него. След това използвайте въжето върху клона (още 10 точки) и слезте долу. Вземете жълтите и сините цветя и посредством въжето и Swing командата се върнете до къщата на готвачката. Отидете в дясно и хвърлете черния диск в пропастта (10 точки). Отидете обратно при принца и принцесата и използвайте магията за телепортация върху белия диск. Ще се озовете долу, изправени пред голям паяк.
Бутнете главата на трупа и вземете стрелата и гъбите отдолу (всяко от двете действия Ви носи по 5 точки). Кликнете върху жълтите цветя и изберете CRUSH командата (5 точки). След това хвърлете буркана с мармалад по паяка (10 точки). Използвайте горящия въглен върху кошера с пчелите и паякът ще бъде победен. Последно използвайте градинските ножици върху пашкула с жезъла (ще го вземете автоматично, което Ви носи и нови 10 точки). Приложете магията за телепоратция върху черния диск и дайте жезъла на принца (10 точки). Също така му дайде сините цветя и книгата с поезия (отново, всяко действие Ви носи по 5 точки). Елфът ще се присъедини към вас.
Говорете с принцесата и поискайте от нея да Ви придружи.
Щом и двамата са част от групата Ви, се върнете в кораба и обратно при цитаделата.
Отидете при дървото с животното на него (от което взехте черупката). Вземете една от ядките (5 точки) в ляво и я комбинирайте с праха от жълото цвете. Дайте комбинирания предмет на животното (10 точки) и вземете „плода”.
Отидете пред вратата на цитаделата и продължете два екрана нагоре. Ще стигнете до голямо дърво, на което има завързано момиче. Говорете с принцесата и поискате услуга. Кажете й да погледне в книгата и да изсвири мелодията там (10 точки). Така ще държите великаните настрана. Срежете въжетата с градинските ножици (10 точки) и говорете с момичето за всичко. Щом изчезне я почакайте с WAIT командата и пак я разпитайте, за да получите билките. Дайте следните предмети на принцесата: „плода” от ядката (5 точки), билките (5 точки), гъбите (5 точки) и розавото цвете (10 точки). Помолете принцесата пак да засвири мелодията и продължете направо докато стигнете до няколко великана и дърво с кристал на върха. Говорете с принца и го помолете да вземе кристала (10 точки). Върнете се до първия екран на гората (преди този със завързаното момиче). Великаните са Ви подгонили. Кликнете бързо върху клона в дясно на големия дънер и пуснете кристала вътре (10 точки). Върнете се още един екран назад до вратата на цитаделата. Вратата ще се отвори и ще можете да говорите със Зифнаб. Щом диалогът приключи не забравяйте да вземете Fire Seal Piece. (25 точки, ще получите още 25 точки автоматично по време на разговора за малкия камък, който магьосникът ще Ви даде). Върнете се на кораба и приложете Rune Transfer върху кристала (10 точки), след което наложете руната върху камъка. Можете да се върнете до Nexus.

The Nexus

Говорете с Xar за пореден път и се върнете на кораба. Кликнете върху камъка и ще се отправите към…

Abarrach (Stone)

Излезте от кораба и продължете на северо-запад. Говорете с мъртвия работник и му искайте кофата. Влезете в пещерата нагоре и вземете купчината с камъни от пода (5 точки). Комбинирайте ги с кофата. Ще Ви трябват малко по-късно.
Върнете се отвън и продължете на дясно към града. Влзете в къщата в ляво и говорете с мъртвия иконом. Качете се по стълбите горе и вземете детската книжка от жената и чаения сервиз от масичката.
Върнете се при иконома и му дайте сервиза, за да получите 10 точки. Говорете отново с него и го попитайте кога ще се сервира чаят.
Излезте от къщата и влезте в кулата с часовника. Качете се по въжето горе и завъртете ръчката. След това поставете кофата с камъни върху куката. Преместете стрелката на часовника върху (или до) петата точка (броейки и тази най-горе, която представлява 12 часа). След това кликнете върху кофата, за да задействате механизма. Ако Ви изпише, че сте чули четири пъти звука, значи всичко е наред. Използвайте ръчката, за да се спуснете куката долу и се върнете в къщата. Влезте в стаята в дясно и ще получите 20 точки. Използвайте WAIT командата и икономът ще се махне. Вземете книгата на поставката и я прочетете, за да научите два нови магии – Ward и Possession (5 точки). Ще научите и за нова локация – Kleitus’ Palace.
Върнете се на кораба и отидете там. Насочете съм към замъка и говорете с краля докато не се озовете в тъмницата. Между временно ще научите и магията Hunger, което ще Ви донесе още 10 точки.
Използвайте пържолата върху врата на тъмницата, а след това приложете последователно магиите Hunger и Possession върху кучето. (Трите действия ще Ви донесат общо 20 точки – по пет за първите две и десет за третото).
Сега гледате света през очите на куче. Излезте от килията и се качете на горния етаж. Вземете втората бутилка от ляво на дясно и се върнете долу. Дайте я на себе си (Haplo), а след това вземете ключа в ляво и също го дайте. След това кликнете върху тялото, за да се върнете обратно в него.
Вземете бутилката и ключа и отпийте от течността (10 точки). Отключете веригите с помощта на ключа (5 точки) и дайте двете придобивки на Edmund (15 точки за двете). Вземете менгемето (vise) от масата в ляво (5 точки) и говорете с мъжа. Поискайте да се присъедини към вас.
Излезте от вън, продължете на ляво и се върнете на кораба. Автоматично ще отидете до тайното скривалище на Едмънд (15 точки).
Говорете с хората и ще получите четири руни. След това говорете с Балтазар, но избягвайте да споменете, че сте от Лабиринта на всяка цена. Щом решите, че сте приключили, приложете Possession магията върху кучето (обърнете внимание, че камъните в дясно ги няма) и кликнете върху портрета си, за да се върнете в тялото си. Говорете отново с Балтазар и му кажете какво сте видяли. Той ще Ви научи на нова магия – Unravel Illusion (15 точки). Влезте в ново откритото помещение и вземете робата (ще получите видение и ще научите магията Self-Immolation, както и нови 10 точки ще бъдат добавени към прогреса Ви). Вземете също така книгата и я прочетете, за да научите Resurrection магията. Говорете пак с Балтазар за всичко и се върнете в Telestia.
Отидете на върха на часовниковата кула и кликнете върху менгемето. Използвайте TIGHTEN командата, за да го затегнете и след това го поставете върху скиптъра на статуята в дясно. После използвайте LOOSEN командата (10 точки) и върха ще падне. Вземете го.
Отидете в къщата и се качете горе. Ако още не сте взели книгата от възрастната бавачка, сега го направете. Говорете с жената и я помолете да Ви придружи.
Върнете се до екрана след кораба, преди да завиете към града. Говорете с мъртвия работник и също го помолете да Ви придружи. Отворете детската книга и я разлистете докато намерите стихотворението озаглавено Get That Snake. Влезте в пещерата направо и кажете на работника да хване змията. След това дайте книгата на бавачката (20 точки). Ако сте на правилното стихче, змията ще бъде усмирена и ще можете да продължите направо.
Как да решите пъзела с въртящите се камъни?
Имате девет камъка. Четири от тях са крайните камъни, четири са средните камъни на всяка една стена и един камък в средата. Целта е всички стрелки да сочат надолу. Като мръдните един камък, съседните му също се преместват. Следвайте следния ред, за да успеете да отворите вратата:
Натиснете всеки един от четирите ъглови камъка по един път само.
Натиснете по два пъти всеки един от средните четири камъка.
Натиснете един път средния камък.
Така вратата ще се отвори. Влезте вътре и си сложете черната роба (10 точки).
Говорете с джуджето и поискайте да Ви придружи (10 точки).
Върнете се в тъмницата на двореца (в дясно от кораба). Едмънд ще се присъедини към Вас. Натиснете върху вратата и джуджето ще забърза напред (10 точки), но ще остави парче плат. Вземете го и влезте вътре. Дайте плата на кучето (15 точки) и то на всеки екран ще ви казва накъде да вървите. Просто следвайте командите му докато не Ви отведе до залата с желаната цел (10 точки). Приложете Unravel Illusion върху руната в дясно (10 точки) и поставете парчето от скиптъра в новопоявилата се дупка (25 точки). Вземете Stone Seal Piece (25 точки) и се върнете на кораба. Кликнете върху лилавия камък, за да се върнете на …

The Nexus

Дайте парчето на Xar, говорете с него и се върнете на кораба. Приложете Rune Transfer върху медальона и след това го поставете върху камъка (10 точки). Кликнете, за да отпътувате към…

Chelestra (Water)

Излезте от кораба и напълнете празната бутилка с малко вода от тази около Вас. Продължете на ляво. Приложете Rune Transfer върху втория рунически камък, който взехте от комарджийте. След това го поставете върху портата на града (20 точки). По този начин магията ще се промени и ще можете да влезнете. Огромен дракон ще Ви пресрещне пътя. Щом приключи монолога си, приложете Possession върху кучето и продължете на ляво. Група мъже, начело със Samah ще Ви пресрещнат и върнат обратно в тялото. Говорете с мъжа за всичко и в края ще научите нова магия – Null Water (10 точки).
Използвайте PUSH командата върху глобуса в центъра и след това приложете Create Reality Pocket върху килима. Вземете го.
Отидете до кораба, не влизайте вътре. Приложете Null Water върху бутилката с вода (10 точки) и пийте от нея. Вече можете да влезнете в пещерата горе. Вземете люспите на дракона в дясно и се върнете до портата на града. В дясно има купчина камъни. Поставете люспите там и отдолу ще се появи малък камък в зелена светлина. Вземете го (15 точки).
Върнете се обратно на кораба. Някой Ви е откраднал навигационния камък. Поставете килмчето в кораба и изчакайте малко посредством WAIT командата. След това приложете Create Reality Pocket върху килимчето и влезте вътре. Избутайте глобуса с PUSH командата (20 точки) и се върнете през портала. Приложете Rune Transfer върху медальона и го поставете върху новия навигационен камък. Кликнете върху него, за да се върнете в…

The Nexus

Xar обаче го няма. Вземете книгата му от бюрото и отидете на северо-запад. Ще се озовете пред портата на Лабиринта.

The Labyrinth

Изкачете се по стълбите. Ще се озовете пред група живи лиани, които няма да Ви пуснат да продължите. Хвърлете zinger в тях и след това приложете Cold (всяко действие ще Ви донесе по 10 точки). Продължете направо и ще стигнете до група тигъроподобни мъже, които ще се Ви нападнат. Върнете се до входа на лабиринта, при лианите. Тигрите ще Ви последват. Приложете Heat върху растенията (15 точки) и щом животните умрат, отново Cold, за да можете да минете. Вземете си устройството също така, вече заредено.
Отидете до мястото, където срещнахте зверовете и влезте в пещерата в дясно. Вземете костта от земята в центъра, а отвън – един от черепите пред входа. Комбинирайте заредното устройство с черепа, а след това поставете и черната роба. Продължете на северо-запад. Група тигри са нападнали хората. Активирайте устройството и те ще избягат. (20 точки). Можете да говорите с мъжа в дясно, но той ще твърди, че Вие сте довели ужасните създания. Използвайте salve върху ранения мъж и говорете с него да се присъедни към Вас.
Продължете направо. Използвайте жълтата стрела върху създанието (10 точки), за да го убиете, а след това отпийте от бутилката, за да неутрализирате магическото действие на дракона.
Влезте в пещерата (10 точки) и използвайте CRUSH командата върху светещия в зелено камък (20 точки). Така ще победите врата и Zifnab ще се появи. Говорете с него и ще се озовете пред… The Vortex

Продължете направо и ще се сблъскате със своя двойник. Приложете Self-Immolation върху него, но в обратен ред. За целта разменете местата на лявата и дясната руна. Така Вие ще направите безсмислена магия, но той ще използва реална и ще се превърне в купчина прах. Претърсете останките и ще се сдобиете с по едно копие от всичко в инвентара си. Комбинирайте двете парчета градинска ножица, за да получите цяла и напълно работеща такава. Продължете през арката.
Опитайте да минете през пипалата и едно ще изскочи. Използвайте градинската ножица върху него (10 точки). Ново ще се появи. Повторете процедурата. Още едно… отново и ново десет точки. Вече можете да се насочите към финалната сцена.
След краткия диалог, Sang-Drax ще убие Xar. Използвайте Water Seal върху Water колоната. (20 точки) След това поставете Stone Seal върху Earth колоната (20 точки). Накрая поставете Air Seal върху Air колоната (20 точки).
Тук Ви препоръчвам да запазите играта си, защото ще имате право само на няколко действия (три, да сме по-точни) преди дракона да Ви убие.
Приложете Resurrection магията върху трупа на Xar (25 точки) и говорете с него (10 точки). Той повтаря само за някакво сърце. Трябва Ви правилната руна, която да нагласите преди да поставите Nexus Seal. Нея можете да намерите в History Book. Нужна Ви е руната на Orseph, който се нарича Devil of the Heart. За съжаление обаче не можете да направите и трите неща, защото в този момент звярът ще Ви убие. Но не е нужно така или иначе.
Ето нужната руна, върху която трябва да преместите камъка.Поставете Nexul Seal върху камъка в центъра и ще получите максимум от 170 точки (в зависмост дали сте направили някое от горните две неща или не, ако сте, ще получите по-малко точки).
Следва финалното филмче и край на играта. Би трябвало да сте събрали 1500 точки, което е максимумът.

List
Stories