Биография

Състав на групата в момента:
Sami Boman - клавирни и вокали
Riina Rinkinen - вокали
Matti Aikio - бас и вокали
Juha Lehtioksa - китара
Jari Ojala - барабани
Toni Lahtinen - китара
Предишни членове:
Tiina Lehvonen - вокали
Maija Turunen - вокали
Janne Ojala - барабани
Jani Laaksonen - цигулка
Anna Ilveskoski - вокали

Историята ...
...на групата датира още от декември 1995 от останките на готик/дет метъл формацията Funeral. От остатъците й, кийбордистът Sami Boman и оригиналният вокалист Matti Aikio създават Silentium като добавят още цигуларя Jani Laaksonen, китаристите Toni Lahtinen и Juha Lehtioksa и барабаниста Jari Ojala към състава.

Първите записи са осъществени към края на 1996 година - демото Illacrimo. През 1998 година следва Camene Misera, което включва женски вокали в лицето на Tiina Lehvonen, която в последствие става и траен член на групата. Това второ демо привлича вниманието на Sami Tenetz, който по това време създава своята звукозаписна компания Spikefarm. След кратки преговори Silentium подписват договор с тази компания и първият им албум под нейното крило и въобще първи албум за компанията излиза през 1999 и се казва Infinita Plango Vulnera. В този албум се появява и новия барабанист Janne Ojala.

Албумът получава много добри отзиви, задоволявайки готите по цял свят, както и неговия наследник, албумът Altum от 2001, който пък е последван от мини албум - SI.VM.E.T A.V.VM.

Отзивите от Sufferion са напълно очаквани - някои харесват, а други не могат да понасят идеята за музика и радио постановка. Всеки слушател обаче е бил докоснат по някакъв начин и дълго очакваните концерти започват. След добрия старт след и връщане към земята - барабанистът Janne Ojala обявява, че напуска групата поради липса на мотивация. Също напускат Laaksonen и Anna Ilveskoski, която вече е придобила статус на перманентна вокалистка, което води до известни затруднения за групата. Но останалите не желаят да се отказват и помощта се оказва учудващо близо - един от първоначалните членове - барабанистът Jari Ojala - готов да се върне отново в групата, а женски вокали се появяват в лицето на Riina Rinkinen.

Silentium сменят и звукозаписната компания. През 2005 те подписват договор с финландската компания Dynamic Arts Records и през пролетта на 2005 е време да се отправят към студио Sundi Coop. През напрегнатия месец, който следва, те записват материали както за своя четвърти албум Seducia, така и за първия си сингъл Frostnight. В тези записи може да се чуе и смяната на цигулката за сметка на виолончелото, в изпълнение на Elias Kahila и така звукът на групата става по-завършен от преди.

2006 година се оказва най-добрата година за групата. Албумът е посрещнат изключително добре и интересът расте все повече и повече. Следват повече концертни изяви от когато и да било, като този път има и такива извън Финландия. Един от концертите им се състои в Румъния заедно с Amorphis и HIM и посрещането е просто удивително. Няколко месеца след това идва и новината, че песен на групата е включена в саундтрака на португалски филм, както и засиленото присъствие по радио станциите. И през цялото това време Silentium посещават нови места и срещат нови фенове.

2007 е белязана от мълчание. Групата има само няколко изяви, за да може да се средоточи върху своя пети студиен албум, който трябва да се появи в края на 2008ма.

List
Stories