tokioГрупа ученици, събрани от съдбата.
Група ученици, които придобиват странни и уникални способности.
Група ученици, които трябва да се изправят срещу своите кошмари и страхове.
Група ученици, които държат миналото, бъдещето и настоящето в ръцете си.
Време е да се изправят срещу злото и да спасят града си.
Историята се развива в 14 епизода (има и втори сезон, но за него няма да става дума в този пост) и разказва за пет коренно различни персонажи – мистериозният и мълчалив Хюи Татсума, нахаканият и агресивен Хораиджи Киочи, едрият и леко глуповат Дайго Юуя, местната шампионка по стрелба Сакураи Комаки и невинната Мисато Аоки, председател на училищния съвет. Всеки един от тях има коренно различен характер и коренно различни виждания за света, но една вечер в тях се събуждат така наречените “Драконови вени”, които ги даряват с различни способности. Чудовища започват да нападат Токио и тяхната задача е да се изправят срещу тях, да ги победят и да открият този, който ги командва и манипулира, като по пътя ще намерят още хора, които са придобили подобни сили.
Един от най-големите плюсове на анимето е именно прекрасните персонажи, които в повечето си черти се различават от масата клиширани и типизирани герои, които никога не могат да те изненадат със следващата си постъпка. Всеки един има собствено минало, тайни и мечти, за повечето от които само се загатва през сериите и от време на време се намесват в историята (като повечето продължават и във втори сезон, но и много остават мъгляви и отворени, карайки те да се чудиш и да спекулираш). Историята следва своята нишка, която обаче винаги се върти около главните герои и не ги оставя бездействащи през някоя или друга серия.
Като екшън ориентирано аниме, битките тук са неразделна част и присъстват във всяка една серия. Различните бойни стилове на героите ги превръща в истинско зрелище, което много рядко се повтаря или омръзва.
Единствено за лошия могат да се кажат няколко отрицателни неща, поради клишираността на подбудите му, но на фона на всичко останало, това може да се пренебрегне.
Като цяло, много добро аниме, с прекрасно изградени персонажи, прилична анимация, интересен сюжет и хубава атмосфера. Шоунен спецификацията малко го ограничава, но какво да се прави… не може всичко да е Сейнен я :Д
Лична оценка: 7/10