Два противникови клана се борят за древно бижу, което ще позволи на едните да заживеят сред светлина и да излезнат от мрака, сред който се крият. Главният герой просто попада на грешното място по грешното време и бива въвлечен в битката между враждуващите нинджи. А те, подобно на Базилиск, въобще не са просто обикновени хора, покрити с плат и маска на лицето. Комбинация от плът и механика, нинджите са демонични създания, които са готови на всичко, за да постигнат целите си.
Анимето е изпълнено с много кръв, битки и напрежение. Почти във всяка серия главният герой трябва да се справи с все по-грозни, брутални и безмислостни войни от клановете, за да достигне до кулминацията и най-големият лошковец. Самият сюжет, който дори не занимава всичките 13 серии, не е нещо особено и дори може лесно да бъде пренебрегнат, защото отделните нинджи – всеки един уникален сам по себе си и с най-разнообразни умения нямащи нищо общо с обикновените човешки възможности – са къде къде по-интересни и отвличащи вниманието от основната нишка.
Дело на може би най-любимото ми аниме студио Madhouse Productions, продукцията е продължение на филма от 1993 без да следва историята от него. Изпълнен с екшън, зрелищни битки и брутални гадове, анимето е достатъчно интересно за своите тринадесет серии без да писва или омръзва. Не знам защо не е прието толкова добре от феновете на оригиналния филм, но на мене лично много ми допадна.
Лична оценка: 7/10