Анимето, което е разделено на две части от по 13 епизода (кръстени съответно Vampire Knight и Vampire Knight Guilty), започва много леко в стил Light Novel и School Life, като има и множество комедийни елементи, характерни за споменатите два стила. Всеки от двамата главни герои си има някакво тежко минало, за което не иска да си спомня и цел в живота, която му помага да върши това, което върши. А самата идея се върти около академия, в която учениците са разделени на две части – дневен и нощен клас. Както вече се досещате, вторите са вампири и “пазителите” (двамата главни персонажи) трябва да пазят едните от другите и тайната на вторите. Но зад привидно спокойния и лек тон, анимето крие много силна доза драматизъм, която на моменти може да се сравни с латино-американските сериали (имам предвид, че е толкова пресилен и ненужен този драматизъм). Това става най-силно и осезаемо във втората част, където опитите за стряскащи обрати и драматични изненади в сюжета надминават многократно тези в първата.
Определено това не е аниме, което ще се хареса на всеки, но въпреки това е интересно ако човек не се опита да го изгледа прекалено бързо, защото може да му се стори прекалено. Също така е невъзможно да гледате втората част без да сте гледали първата, защото действието си продължава като в едно двадесет и шест серийно аниме, а подзаглавието е просто част от протокола.
Героите, дори някои от по-неважните вампири от първи сезон, за които човек би си казал, че са просто там за бройката, до един търпят някаква промяна и развитие, което им придава някаква индивидуалност, но не и симпатия. Поне аз не успях да харесам нито един персонаж и за мене това е един от най-големите минуси на това аниме – героите. Някак си просто множеството травми и драми, които съпътстват миналото на почти всички, ги превръщат в толкова нереални и прекални, че няма как да предизвикат някакви симпатии.
И все пак като цяло анимето е интересно и става за един път гледане, но без някакви преварителни надежди и очаквания за нещо незабравимо.
Лична оценка: 6/10