Един римейк, който крещеше “ненужен” още от обявяването си. Подходих със силен скептицизъм, надявайки се, че колкото и да зле, все ще се преглътне. Оказа се, че са е*али майката на някои от най-яките идеи на френския оригинал.
Първата половина горе-долу следва доста дословно своя първоизточник. Но като цяло операторската работа е много под нивото на филма от 2008ма. “Чудовищата” на главната героиня, които са причина за нейните самонаранявания, част от умствените увреждания, които са ѝ причинени, са само показани 1-2 пъти и нищо повече. Една от основните черти на персонажа е там просто, за да я има.
Нещата поемат силно надолу във втората половина обаче, където почти всичко е променено. Режисьорът твърди, че това е по-скоро различна гледна точка върху оригинала, а не точно римейк… То хубаво, ама как може да отрежеш и промениш някои от най-ключовите моменти, които всъщност са сърцето на един филм.
Всичко много бързо се обръща в чист екшън и опити за дословно обяснение на ситуацията. А за финала дори не знам какво да кажа. Една от най-яките и брутелни сцени като идея, внушение, а и реализация от стария филм, тук е тотално премахната и… всичко е обикновено. Още малко и хепи енд сигурно щяха да пляснат и да се закопаят тотално.
3/10
С други думи, оригиналът на Pascal Laugier с много класи над това тук 🙂

happystarhappystarhappystar

IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt1663655/