Shadows Fall
Добре дошли в Шадоус Фол. Добре дошли в мястото, на което въображаемите герои и персонажи идват, за да изживеят остатъка от своя живот. Това е място, на което нищо не е постоянно, нищо не е невъзможно и най-вече… нищо не е каквото изглежда. На пръв поглед това е един най-обикновен град, в който обаче можете да преминете през всяка една епоха, през всеки един сезон, през всяко едно време, едновременно. Всички пътища водят до Шадоус Фол, но никой не може да дойде просто така.
Действието на книгата се върти около завърналия се блуден син Джеймс Харт, който носи и зловещо пророчество със себе си. Постепенно започва да си припомня миналото, бъдещето и настоящето, и е на път да осъзнае своята роля в една много сериозна схема, от която зависи самото съществуване на времето и пространството. В същото време Грийн ни запознава и с над дузина други герои, които малко или много имат пряко и/или косвено участие в поредица от събития, които сякаш са без връзка (или поне силна), но от друга страна се оказват невъобразимо свързани.
Тук идва и най-големият плюс на книгата – невероятното въображение, с което авторът е подходил към света и неговите персонажи. Саймън Грийн изгражда няколко прекрасни героя, които хем са забулени в мистерия, хем се опитват да се харесат на читателя. Имаме си призраци, говорещи плюшени мечета, застаряващи рок звезди и забравени супер герои, както и космически сили и… елфи. Но както и всяко място, което е малко по-различно, Шадоус Фол си има своите врагове – банда религиозни фанатици, които искат да унищожат тази подигравка с техния бог. И те дори не са най-сериозното зло. Точно когато си мислите, че всичко е приключено, се оказва, че то едва започва. И не си мислите, че това е нежна и приказна история. Грийн въобще не е щадил изразни средства що се отнася до сцени на насилие и брутализъм. На територията на града се разгръща масивна война, в която със зъби и нокти (къде буквално, къде преносно) жителите се опитват да предпазят живота си от оръжията на фанатиците. А от реалния живот много добре знаем какво прави един фанатик. Реки от кръв потичат по улиците на Шадоус Фол, а разрушение е единственото, което остава след добре организираните войници.
Както вече споменах, Грийн прекрасно смесва няколко сюжетни нишки – колкото второстепенни, толкова и главни – за да изгради своя неповторим свят. Все пак цената на оцеляването е само един край на света при провал. И макар средата на книгата да се превръща като фентъзи версия на втората световна война, разнообразните (в буквален смисъл) персонажи няма да Ви оставят да скучаете. Може и да се чудите на моменти какво общо имат някои от тях, но дори и епизодичните им появи съставят една обща картина, която в края придобива пълнота и обем.
Силно препоръчвам за всеки, които иска да прочете нещо различно и не го е страх от малко кръв и вътрешности, както и цинични персонажи. Шадоус Фол ще Ви предложи всичко, от което се нуждаете, за да се забавлявате с една книга. С всяка следваща страница ще се чудите какво може да се случи, за да се наредят нещата правилно. И макар в самия край да става малко предвидимо, черногледството и мрачния тон на изказа на Грийн, ще Ви карат да се съмнявате дали наистина ще се случи точно това, което си мислите, че ще се случи.