От доста време не бях попадал на аниме, което да ми допадне, още повече да пиша за него. Най-после обаче това се промени. А тематиката му е чисто съвпадение. Като гледам последният пост в аниме категорията е бил преди повече от 2 години :Д
Но на въпроса. Признавам, че доста време се дърпах от този малък сериал (12 епизода + 1 ОVA), предимно заради заглавието. Не бях чел никакви рецензии и описание на дейстивието. Мислех си, че ще става дума за някакво училище, в което едва ли не се опитват да съжителстват хора и зомбита (подобно на Vampire Knight). Радвам се, че нещата се оказаха коренно различни.
Историята ни запознава с група ученици, на които им се налага да се борят с ордите зомбита, които изненадващо плъзват из града, а в последвствие и по целия свят. Авторите обясняват всичко с най-клиширания вариант – нов и непознат вирус, който кара мъртвите да се надигат. И тук имаме класическото “ухапване от зомби = ново зомби”. Общо взето действието се премества от училището през града и до напускането му. Групичката трябва да опита да запази живота си по всички възможни начини, като им се налага да се научат да убиват без да им трепне окото. Основните главни герои са шест – четири момичета (едното всъщност е учителка) и две момчета.
Анимето е дело на любимците ми от Madhouse, които в последно време много глупости напускаха, и е адаптация по едноименната манга на Дайсуке и Шоджи Сато. Не знам защо са толкова негативни (всъщност мога да се досетя, но за това малко по-надолу) общите оценки, но аз лично се забавлявах. Авторите му са подходили много сериозно с основната идея за зомбитата и в този аспект нещата са изпипани много майсторски. Разбира се, почти всичко, което се случва, ще бъде познато от много други филми и комикси. Вече си мисля, че специално на фронта със зомбитата едва ли може да се измисли нещо ново. Анимето е достатъчно кратко, за да не се разводнява с излишни глупости и да се придържа към основната си сюжетна нишка.
Но няма как да не споменем и някои от най-досадните недостатъци – ечи, бойнг и пантсу* елементите. Те тотално доминират над човешките персонажи.

*Който не е запознат с тези понятия, да си ги потърси във википедия.

Героите ги преследва идеята за секс, циците на женските персонажи са големи (на едната са дори огромни) и непрекъснато наблягат на друсането им, а показването на гащите е във всеки възможен момент. Истината е, че, колкото и да е красива гледка, в даден момент може да писне и да започне да дразни. Особено ако продължителността е повече от нужната. Но от друга страна не е чак толкова фатално, а ако си падате по такива работи, дори ще Ви забавлява допълнително.
Като се има в предвид, че това е сериал за зомбита, са решили леко да загърбят самите герои. Не малката им бройка и краткостта на епизодите не позволява за кой знае какво развитие в личносттна перспектива. Подхвърлят ни по някое и друго парченце от време на време за живота на всеки, но в по-голямата си част те остават много друизмерни и плоски. Информацията е толкова изкуствено поднесена, че човек не успява да съчувства на който и да е от тях. Но пък хаосът и абсурдите, които подобна ситуация би могла да предизвика, са пресъздадени прекрасно – от страхливите хора, които биха убили дори себеподобни, за да се защитят, до жалките цивилни, които смятат, че полицията прекалява и не трябва да реагира толкова… насилствено. Има множество странични персонажи, които, колкото и да са клиширани, са много добре вмъкнати и на моменти са по-убедителни от главните герои. Разбира се, намират се и няколко нелогични идивида, които се чудех каква роля имаха, но то не може всичко да е перфектно.
Highschool of the Dead може да не е най-оригиналното аниме, както и няма да Ви спечели с най-брилянтната си история, защото Вие вече я знаете. Все пак то е направено много добре и забавлява на множество различни нива. Има какво да се желае още, но пълно щастие не съществува.
Лична оценка: 7.5/10

ПП: Бонус OVA-та можете спокойно да пропуснете, защото тя е изцяло ечи ориентирана и изключително глупава. А и зомбита няма (освен в последния кадър де).