Доста се забавих и с постовете тук, но отново поради познатите технически причини, това се наложи.
Но нека започнем с първата игра, а именно страхотната Heavy Rain.
Тя е дело на гениалното френско студио Quantic Dream, което има зад гърба си само още две игри – Omikron: The Nomad Soul и Indigo Prophecy, но всяка една е от перфектна по-перфектна. Самите разработчици са тясно специализирани в motion capture технологията, което е силно застъпено и в игрите им. Но за самото студио няма да обяснявам, който желае, може да се запознае.

Историята: Heavy Rain е мрачен и жесток трилър за баща Итън Марс, чийто син бива отвлечен от зловещ убиец. Мъжът трябва да изпълни серия от задачи, за да докаже на похитителят, че е готов на всичко за детето си. В противен случай то ще умре. Също така историята ни запознава с репортерка, която иска да разнищи историята, свързана с така наречения Оригами убиец; частен детектив, който е нает от жертви на въпросния убиец, за да разбере и евентуално намери злодея; както и агент на ФБР, който също е по петите на извършителя на бруталните престъпления. Техните съдби и пътища неизбежно се преплитат и по един или друг начин те трябва да се справят с надвисналата опасност, а също така и да излязат живи от ситуацията.

За играта: Heavy Rain може би най-лесно се класифицира в жанра на приключенски игри, но определено тя не е типичния адвентчър. Това е игра, която се ръководи най-вече от героите, от техните чувства, действия и решения. Няма да стигнете до моменти, в които да се чудете кой предмет да използвате, да комбинирате и прочие. Почти всяка една ситуация има повече от едно решение, а някои могат да бъдат избегнати изцяло. До задънена улица трудно ще стигнете, просто краят няма да Ви хареса чак толкова. Играта силно се възползва от възможностите на Dualshock технологията, поради което на много места ще се наложи да местите, друсате и тресете целия джойстик, за да постигнете желания резултат. Историята, колкото и клиширана и лишена от особена оригиналност, е една от най-силните страни тук. Тя е напрегната, драматична и разнообразна, като героите непрекъснато се сменят и няма опасност да Ви писне. Всеки един си има свой начин на действие и вижда нещата по различен начин. Всяко едно ваше решение може да промени случващото се напред по множество различни начини. Дали ще спасите сина на Итън, дали ще убиете някой от четиримата главни герои, дали ще оставите убиеца да се измъкне безнаказано (или ще го сполети неочакван край), всичко това зависи от Вас и действията Ви в играта.

Степен на сложност: 2.5/10
Като цяло играта не е трудна и повечето трофеи ще отключите дори без да се опитвате. Има няколко по-неприятни, но тъй като имате избор на вече преиграните части, няма да е чак такъв проблем. Няколко проби и грешки и ще се справите. Има един или два трофея единствено, за които ще Ви се наложи да преигравате по-голяма част от играта повторно (или три пъти, ако сте сбъркали повече). Но, отново, те не са трудни, просто изискват повече време и търпение.

Степен на удоволствие: 10/10
Няма какво да си кривя душата – това е една страхотна и невероятна игра. Както казах и в началото, Quantic Dream просто нямат слаба игра. Може да вадят рядко, но като го направят… трябва да се изиграе. Heavy Rain не е изключение. Единственият недостатък в случая е, че заглавието е ексклузивно за Plastation 3 конзолата и не всички могат да се докоснат до него.
Силно препоръчвам.