От много време не бях ходил на кино (сигурно повече от година) и затова реших, че е време да се поглезя малко :Д И какъв по-добър избор от новия Батман, за който навсякъде се тръбят суперлативи и едва ли не го превръщат в един от най-добрите филми последните 10-20 години. Дали е така не смея да твърдя, защото първо, че не съм изгледал всичко що е излезнало през този период (а и нямам желание), а и второ, личното мнение е нещо адски обективно (каквото и да твърдят разни хора).
Още с предната част, с която сагата за човека прилеп на DC Comics беше възродена и започната начисто, Кристофър Нолън доказа, че знае как да подходи към тази деликатна материя и поднесе един нов, технологичен и студен Батман. През изминалите три години той явно е успял да изглади повечето недостатъци от първата (пета) част и да усъвършенства малкото минусчета, които тя имаше. Резултатът е един стилен, модерен, хай-тек Батман; един изпълнен с напрежение и действие филм; едно върхово постижение на днешната “поп култура”, което дълго ще бъде помнено.
За главни действащи лица тук са избрани Джокера и Харви Дент, като тези, които са гледали първите филми, е по-добре да ги забравят или игнорират. Тук историйте им са коренно различни от лентите на Бъртън и Шумахер, а за комиксите не знам, защото не съм ги чел 🙂 За миналото на самия Джокер не става и дума, защото, както са се изразили сценаристите, са искали да покажат злодея като абсолютен (както и да е значи това в техните очи). В крайна сметка Хийт Леджър прави една адски запомняща се и доста стряскаща роля. Да бъде сравняван с Джак Никълсън би било глупаво (макар, че много хора ще го направят), защото изпълненията им са доста различни. Дали се справя по-добре не бих и посмял да твърдя, защото подхождането към ролята е коренно различно и, честно казано, този образ е много по-безмилостен и студен, с по-малко чувство за клоун, което оставяше Никълсън. С други думи, много силна роля.
Освен това това е филм, който въпреки двата часа и двадесет минути продължителност, не омръзва нито за момент. Точно когато сте решили, че краят наближава, авторите ви изненадват с още поне 40 минути, наситени с напрежение и действие.
Единствената ми забележка може би е към ролята на Рейчъл. Нито Кейти Холмс в предната част, нито сега Маги Гиленхал, ми допаднаха как играят. Вероятно просто аз не ги харесвам, но определено разваляха филма 🙂 Останалите актьори са перфектни.
Не смятам, че филмът е най-върховото постижение на модерното кино в днешно време и през последните няколко десетилетия, но една адски добра и силна лента, която определено ще спечели на Нолън място сред най-добрите (макар той отдавна да го е доказал).
Лична оценка: 8/10.