plague_of_zombies_poster3.jpgЕдва ли има хорър фен, който да не знае какво е Хамър и с какво те са допринесли за развитието на британския хорър и хорър жанра като цяло. В повечето случаи техните продукции са евтини, но пък изпълнени с качествени британски актьори (Кристофър Лий, Питър Къшинг, Оливър Рийд) и стилни (обикновено малки забутани селца) декори. Но не Хамър са целта на този пост. За повече инфо вижте линка…
Също така едва ли има някой, който да не познава Джордж Ромеро и неговата сага за мъртвите, чието начало е поставено през далечната 1968 година с “Нощта на живите мъртви”. Две години преди това обаче се появява може би единственият опит (поне аз не видях друг, но и да има, той не е придобил някаква популярност) на Хамър да направят филм за зомбита.
“Чумата на зомбитата” разказва за възрастен доктор и неговата дъщеря, които отиват в малко провинциално селце, за да помогнат на студент на въпросния доктор. Серия от странни смъртни случаи са на лице и местният лечител не знае причината за това. Не знам дали филмите на Ромеро са първите, които представят зомбитата като жадни за кръв и мозък чудовища (просто не съм гледал чак толкова стари филми за зомбита), но и едва ли има особено значение. Тук немъртвите са представени като роболепни създания, които биват събуждани само и единствено, за да бъдат използвани като работна ръка. Те се подчиняват в по-голямата част от времето и изпълняват нарежданията на своите надзиратели. Не са плод на безмислостен вирус или жесток експеримент, а дело на черна вуду магия, която води началото си от Хаити. Историята, както се вижда, не блести с нещо кой знае колко оригинално и невиждано, а и за първи път ще видите зомбита някъде към края на първия час от филма (при продължителност от 85 минути). Но както вече споменах, филмите на Хамър, ако не друго, си имат доста добър каст и актьорите не са взети от улицата както е в повечето модерни холивудски ужаси за по 1000 долара. Главните герои постепенно се опитват да достигнат до причините за странните смъртни случаи и като изключим много бързата им досетливост относно някои неща, не се случват кой колко нелогични неща. Не че има и особено много действие през първата половина, но има нещо, което прави този филм сравнително интересен за гледане (може би на фона на всички бози, които изгледах в последно време).
Лична оценка 6/10