Миналата седмица успях да се докопам до много доволно количество live-action филми по манги и анимета. Та сега накратко за няколко от тях. Другата седмица сигурно ще пиша и за останалите. Може би…

Jigoku Shoujo (2006)

Дванадесет серийната поредица разказва историята на Енма Ай, която пренася душите на мъртвите в Ада. Посредством сайт, който може да се види само в полунощ, всеки може да поиска негов омразен враг да бъде пратен веднага в пъкъла. Уловката е, че когато умре, човекът също ще сподели тази съдба.
Този сериал е по-скоро трибют към сериала, отколкото интерпретация на анимето. Кратките двадесет минутни епизоди следват буквално дословно идеите на своето вдъхновение, като копират дори звуците и интонацията на героите. Тук обаче е един и от най-големите минуси. Просто има анимета, които не изглеждат добре в live-action. Има неща, които трудно могат да се предадат от анимация в игрално кино и когато се опитваш да направиш копие едно към едно, не е задължително да успееш толкова добре. Точно това се случва и в случая. Като цяло от друга страна това не е сериал за хора, които не са гледал анимето. Има много мотиви и действия, които остават необяснени поради краткостта от само 12 серии.
Но все пак е един добър опит, които наистина сериозно набляга на драмата и човешките взаимоотношение, а остава частта с ужаса по-назад. (Както и прави и анимето, между другото, макар да се афишира като ужаси).
Лична оценка: 6/10

Boogiepop wa Warawanai: Boogiepop and Others (2000)

Първо искам да кажа, че не съм чел мангата и не съм гледал сериала, който е правен по нея (аниме сериал). Единствено съм имал шанс да се запозная с една стара OVA, но нищо не си спомням от нея така или иначе.
Boogiepop and Others е един прекалено дълъг филм за това, което се опитва да представи. Първата му половина е някакъв опит за псевдо любовна история, от която нищо не става ясно, а само се споменават няколко неща. По-късно обаче действието се изсипва с пълна сила и дори става адски объркващо. Времето и героите непрекъснато се променят през двучасовата продължителност на лентата и едва към края става ясно за това, което може да обърка изключително много невнимаващия зрител. Много от отделните герои сякаш нямат никаква връзка или почти невидима такава с останалите, но пък и им се отделя повече от нужното време.
Определено са се опитали да постигнат нещо, но са се объркали самите автори. Поне аз с такова впечатление оставам. Ще видим анимето 🙂
Лична оценка: 4/10

Devilman (2004)

Това е правено по много дърта манга, която е вече на няколко пъти анимирана през годините. Филмът има за цел да наблегна на сериозни теми и идеи, като постепенно показва злата и унищожителна природа на човешкото същество, изправено пред демонската заплаха. Проблемът е, че авторите са се опитали да обхванат огромен период от време и го поднасят изключително бързо. Действията на героите остават неясни и необяснени, а сюжетът бързо препуска от идеалистичното семейство в предградията към постапокалиптичното бъдеще.
От друга страна и CGI ефектите на демоните си бяха доста зле като за японски филм. Личи си, че хората не са имали достатъчно пари. Или просто са си мислели, че това, което са направили е добре :Д
В крайна сметка Devilman не успява да забавлява както трябва, а и идеите, които се опитва да прокара, не са поднесени много подобаващо.
Лична оценка: 4/10

Alive (2002)

Най-доброто оставих за последно :Д
Защото Alive определено е нещо, което си заслужава, но не е за всеки. Правено по мангата със същото име, това е психологически трилър и екшън за осъден на смърт затворник, който оцелява след опит за изпържване на електрическия стол и, който получава шанс да стане част от мистериозен експеримент. Оказва се, че има извънземна форма на живот, която обича да превзема тялото на този, които тази само смърт и желание за разрушение в сърцето си. В крайна сметка всичко опира да военни експерименти и тъмно минало.
Героят е подложен на различни психологически и психически атаки, за да се пречупи и да се събуди желанието му да убива. В крайна сметка резултатът е постигнат и втората половина се превръща в екшън и борба за оцеляване, в която мъжът се изправя срещу нападащите войници и още един, подобен на него, хибрид, който се предполага, че е по-добър.
Както казах, това не е филм за всеки, но аз останах адски доволен. Чел съм и мангата, която разбира се е много по-хубава, но лентата много успешно е предала голяма част от мрачната атмосфера и отчаяние на героя. Накрая става малко твърде пресилено и бутафорно, но то е за кратко 🙂
Лична оценка: 7/10