В периода от април 2009та до преди около две седмици подбирах ужасите, които свалях. Причината – липсата на интернет и недостатъчното време да преглеждам всички торенти като посетя родителите си веднъж в седмицата (или на две седмици един път). Пак свалях и глупави неща, но малко или много отбирах това, което се качваше по нашите и чуждестранните торенти. От както си пуснах интернет в нас обаче нещата се промениха. Започнах да свалям почти всичко, защото място на харда има, а като се налага да преглеждам само една-две страници с нови неща, някак си всичко се набива на очи. Защо казвам всичко това ли? Ами защото в последно време попаднах на ужасно количество заглавия, които дори и единица не заслужават, но я отнасят, защото нулата не е оценка :Д По принцип не си губя времето да пиша за подобни ленти, но… за тази просто не се сдържах. Особено като й чуете прекрасното английско заглавие, което краси кутията на двд версията в Хонг Конг. И така, готови ли сте? Нека ви представя:

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers

Как човек да не си свали филм с подобно име? :Д Не е ли просто задължително? Не мисля, че мога да напиша кой знае какво ревю за подобно заглавие. Именно затова няма и да се опитвам. Нека просто Ви прекарам през… хм… не знам дали това е правилната дума, но нека използваме нея… историята на тази изключителна продукция. Тя е толкова зашеметяваща и невероятна, че ще Ви спре… дъха. Следват много спойлери. Не знам на кой би му пукало за това, но аз да предупредя за всеки случай :Д
Но нека започнем анализа поред. От заглавието и постера вече трябва да Ви е станало ясно, че главните героини ще са плувкини и ученички с къси полички. Но най-главната – новата ученичка – се оказва срамежлива и тиха мадама с… мистериозно минало. Това последното става ясно малко по-късно. Диалозите, където присъстват, са толкова лишени от смисъл и не на място, че човек може да си помисли, че актьорите са си мислели за нещо коренно различно в този момент… Или пък са забравили (или мислели), че не ги снимат и да си говорили с някой извън полезрението на камерата. Но да оставим това настрана. Оказва се също така, че в страната върлува нов опасен вирус и всички ще бъдат имунизирани срещу него. А дали това е ваксина? Резултатът – учителите се превръщат в болни и садистични копелета, които обичат да изтезават и убиват хора (все едно Poison Ivy ги е целунала), а мацките (защото те не са инжектирани със същата “ваксина”, както става ясно) заприличват на евтини подобия на зомбита и захапват неафектираните си съученички. Следват поредица от сцени на gore и евтина кръв, на черва и летящи протези и едни от най-фалшивите удари, които съм виждал във филм. Искам да кажа, че от километър си личи как девойката не докосва лицето на противника си, как тухлата погалва косата на лежащата учителка, вместо да превърне лицето й в кървава и неразпознавама маса. За кръвта и червата дори не ми се говори – боята на моменти е толкова нереална и фалшива, че Ви става смешно да гледате дълго хартиено подобно тънко (?) черво, оцветено в оранжево.
Разбира се, не трябва да забравяме и не малкото софт порно елементи, които присъстват през почти целия филм. Кой не би искал да види две млади японки как се къпят и опипват заедно под душа? Кой не би искал да види как едната задоволява втората в друга сцена, а след това да си кажат, че може да са сестри (истински, разбираш ли)? А и след като те са плувкини, е меко казано неестествено “бойната” им униформа да е нещо различно от… бански костюм – цял, за съжаление. Те са готови! Те са въоръжени! Те ще се изправят срещу зомбитата, защото дезинфектантът в басейна лекува вируса! Те ще умрат при първото зомби, което срещнат, защото учителката им по ангийски не само, че говори толкова “добре” този език; тя владее перфектно и изкуството за боравене с меч!
И тук плотът разкрива своя първи тайнствен обрат (драматична музика, кратко изчакване за засилване на напрежението) – жестокият мъж, от който главната героиня бяга, всъщност е треньорът по плуване и той е отговорен за всичко ставащо.
Време е Аки (това е главната героиня, ако не сте разбрали) да се изправи срещу своя мъчител, който я е хипнотизирал с флейта, изнасилвал по цял ден, а и в същото време дресирал да стане професионален убиец… с нож тип пеперуда. Прекрасна битка! Прекрасна хореография! Защо пък да не си инжектираме серума, да се провалим, да опитаме втори път, да откачим и… да ни прережат гърлото просто ей така. И това ми било злодей! И няма как човек да не забележи за пореден път липсата на каквито и да е ефекти и неестественото “рязане” на гърло с парче стъкло, при което стълкото беше сигурно на едно 5-10 сантиментра от гърлото на жертвата. Да не говорим, че дори капчица кръв не бликна. Явно им е свършила боята за тази сцена (или са си я пазили за последната, след малко ще стане дума за нея).
Спокойна и почти щастлива, че краят на мъката и страданието най-после е настъпил, Аки тръгва да търси най-добрата си приятелка и сестра, с която преди няколко минути прави секс. Втори тайствен и мистериозен обрат – оказва се, че “сестрата” е внедрена от злодея и му помага, защото явно й харесва, както се оказва, аналният секс с него. Тя явно е предвидила целувката, защото в устата си има някакви наркотици, с които дрогира нашто момиче и й разкрива своята зловеща роля в цялата история. След което бива застреляна от… злодея… Не! Спрете тук – всички видяхме как гърлото му бе прерязано (почти го видяхме де, с малко въображение)! Трети тайствен и мистериозен обрат – те били еднояйчни близнаци. Кой би се досетил? Тук вече всички трябва да ахкаме от очудване и въодушевление. Разбира се, той ужасно много желае Аки и за отрицателно време я разсъблича. Но… тук следва и най-абсурдната сцена във филма. Мацката изстреля нещо като лазерен лъч от вагината си, който дори се чарджна за кратко преди да… хм… Не знам глагол за това. Как, кога и по какъв начин беше успяла да скрие въпросната тръбичка на това място, дори не искам и да питам. Обаче това си беше един много мощен лазер, защото пичът се пръсна на толкова много парченца, че сигурно цялата седмица ще им трябва да чистачите да намерят всичко. А количеството кръв, с което бе ознаменувано събитието, си беше повече от абсурдна. И… защо да няма четвърти тайнствен и мистериозен обрат, който да претрепе и без това прекрасното впечатление от лентата до момента. Него обаче няма да ви разкривам :Д
И сега, след като ви разказах историята, нека споменем няколко думи за…
… сценарият. Вече казах, че диалогът е напълно безсмислен и лишен от реплики, когато го има. Сценаристите явно много са искали да направят порно със зомбита, но незнайно какво ги е спряло, та са се пробвали да го смесят с много gore елементи. По-добре е било да се опитат да се придържат към едното само. То е ясно, че в подобен род филми няма кой знае каква история и никой няма да търси оригиналност, но всяка човешко същество, което умее да пише, би трябвало да умее и да измисли по-смислени реплики от тези.
… актьорите. Честно казано, в колежанските филми съм виждал хора, които да играят по-добре от тези. Най-фрапантна е ролята на треньора по плуване, но не желая да се впускам в подробности. Всеки преиграва до такива висоти, че ако имаше категория за преигрване на която и да е церемония, тези тук щяха да отнесат всички награди.
… музиката. Звуковото озвучение, когато го имаше, беше някаква метъл музика. Появяваше се като започнеше някоя битка и винаги, ама абсолютно винаги, започваше и свършваше в най-неподходящия момент. Да не говорим, че през цялото време си беше изключително непасваща на каквото и да е. Но явно е модерно.
… ефектите. Хахахах. Това достатъчно ли е? Не? Признавам си, че ефекти не забелязах или бяха така добре прикрити, че не се виждаха.
И като гледам колко дълго стана това ревю, май никой няма да стигне до тука :Д Та няма смисъл да се впускам в повече подробности. Ако някой ме пита защо започнах въобще, отговорът е много просто – скучно ми е :Д Изпил съм два литра кола и дори не ми се мисли за сън, а и без това не ми се гледа още някой безмозъчен ужас.
Оценка няма да давам. Не мога да преценя просто колко да му сложа. Но Вие го гледайте, няма да съжалявате!