13belovedcover.jpgПърво искам да кажа, че този филм по никакъв начин не може да попадне в категорията “хорър”, но просто е много близко до това определение и не ми се прави нова категория, която няма да ползвам толкова често 🙂
Историята на този тайландски филм с оригинално заглавие “13 game sayawng” (13: Game of Death) разказва историята на един обикновен човек (Krissada Terrence), който е на ръба на нервна криза – няма пари, губи работата си, колегите му се подиграват и дори му отмъкват поръчките под носа, приятелката му го е зарязала, няма кой знае какъв личен живот – с други думи може да се каже, че е пълен неудачник. И когато си мисли, че всичко е загубено, му звъни телефона със странно предложение – да участва в online reality show, в което трябва да изпълни 13 задачи, като всяко едно ще му носи все по-голяма и по-голяма сума пари, като крайната цел е 100 милиона. Изпитанията започват просто… убий мухата, която лети около тебе преди да е избягала, разплачи поне 3 деца на детската площадка… Постепенно обаче стават все по-тежки и зловещи, което постепенно го превръща в търсен от полицията престъпник.
И това може би би било всичко, което можем да кажем за филма, ако зад този сюжет не се криеше нещо много по-дълбоко. На какво е способен един човек за голяма сума пари. До колко неговите морални ценности могат да окажат влияние на предстоящите изпитания. Отчаянието всъщност е най-голямата сила, която може да тласка един човек. И именно подтикван от това отчаяние героят трябва да се пребори с най-големите си страхове, за да достигне до крайната цел и да спечели парите.
Филмът няма кой знае какви сцени на жестоко насилие (с изключение на една доста брутална сцена с едни мотористи и едно въже опънато на пътя им :Д), както и стряскащи кадри. Това е просто един силен психологически трилър, перфектно изграден и заснет, както и изигран. Главния герой е повече от убедителен в ролята на изтормозена от живота жертва, която е готова на всичко, за да възвърне поне малко своето самочувствие и увереност.
Но дали цената си струва?
Лична оценка: 7/10