Ето и моят топ 10 за най-добрите албуми за 2009та година.


10. Chronicles of A Dying Era от Epochate
Личната изненада на годината. Една странна смесица от жанрове, които действат по един изключително особен начин. Признавам, че не харесвам вокала на Dope Stars Inc., който е вокалист и тук, но в тези изпълнения дори той не ме дразнеше. Но самите меледоий на деветте парчета в албума го правят толкова добър. Дори не съм сигурен в какъв жанр точно може да бъде поставен.


9. Battle for the Sun от Placebo
Placebo се завърнаха тази година с нов албум, с който сякаш се опитват да направят реверанс към по-старите си неща. Леко по-тежък, по-бърз, по-динамичен от своя предшественик, Battle For The Sun не би трябвало по никакъв начин да разочарова феновете на групата, а може дори да спечели и нови.


8. Into Night’s Requiem Infernal от Novembers Doom
Може би най-тежкият албум в класацията е този. Силна комбинация между death и doom метъл, с осем запомнящи се композиции, които ще ви потопят в един свят на отчаяние и болка. А смяната на чисти и death вокали правят песните динамични и изключително красиви.


7. The Lies I Sire от My Dying Bride
За албума на My Dying Bride вече сме писали достатъчно, затова можете да погледнете ревюто ни тук.
Изключително добро попадение на англичаните, което за пореден път доказва, че са сред най-добрите групи в Death/Doom жанра.


6. Blitz от KMFDM
Това е един от онези албуми, които на първо слушане не успяха по никакъв начин да ме впечатлят, но… С всяка следващо завъртане песните ставаха все по-добри и по-добри. И крайната оценка е на лице. KMFDM все още знаят как се прави хубава музика, която да те кара да си я тананикаш дълго след последните акорди.


5. Skyforger от Amorphis
Признавам си, че предишните два албума на Amorphis, с новия си вокал, не ме впечатлиха особено. Имаше силни песни, но като цяло не останах очарован. С последното си творение обаче финландците най-после успяха да ме спечелят… и то завинаги (след шанса ми най-после да ги видя и на живо). Skyforger е перфектен албум в почти всяко едно отношение и съвсем заслужено застава на петата позиция.


4. Altitude от Autumn
За албума на Autumn вече сме писали достатъчно, затова можете да погледнете ревюто ни тук.
Прекрасно завръщане на холандците със своята нова вокалистка, която толкова добре замества предишната, че повечето хора дори не могат да направя разликата.


3. Design Your Universe от Epica
Едно невероятно завръщане от холандците. Мощен, тежък и в същото време мелодичен и нежен албум. Хорови оркерстрации и агресивни ритми. Накратно – епичен албум, който много подхожда на група с името Epica.


2. Today We Are All Demons от Combichrist
За албума на Combichrist вече сме писали достатъчно, затова можете да погледнете ревюто ни тук.
Агресивните мелодии на норвежците, комбинирани с мелодичен EBM, заслужено им отрежда второто място в класацията ни.


1. Faith Divide Us, Death Unite Us от Paradise Lost
За албума на Paradise Lost вече сме писали достатъчно, затова можете да погледнете ревюто ни тук.
Едва ли има какво още да добавя. Най-силният албум за мене за тази година. Едно страхотно завръщане от пионерите от Paradise Lost.