Първо, нека започнем с причината, поради която изработването на версия 2 беше наложително. Тя е много проста – контрол над това, което може да се добавя и прави по сайта. Версия 1 на сайта е изработена върху cms (content management system) Joomla и дълго време върши повече от прекрасно своята цел. Проблемът обаче се появява когато се наложи да правиш неща, които системата не ти позволява или ти позволява в някаква прекалено незадоволителна степен. (За пример „Очерк на събитие”, заради когото се наложи промяна на базата данни и писане на код директно в компонентите. Това от своя страна прави ъпдейта на този компонент, а и на цялата Joomla абсолютно невъзможно, а в новите версии със сигурност може да се появят нови и хубави неща.) До този момент се опитвах по един или друг начин да се нагаждам към възможностите на фреймуърка и да ги използвам максимално. Проблемите се появиха с изграждането на User Area-та, за която вече ставаше дума. Тук ограниченията и възможностите са много под желаните от мене, а за да постигна това, което аз искам, ще се наложи много сериозна модификация на много неща. Именно поради този факт сметнах, че много по-лесно и удобно ще е аз сам да си създам сайт като тук всички ограничения ще опират единствено до моите умения.
Искам да обърна внимание на факта, че от дизайнерска гледна точка, сайтът няма да претърпи кой знае какви промени. Цялостната идея ще си остане същата, защото не ми се мисли нов дизайн, а и на този му е още рано да се сменя :Д Това, което се променя, всъщност е ядрото. Сайтът ще бъде изцяло писан от мене и няма да ползва никаква основа освен моята собствена.
Какво ще бъде новото и/или промененото:
Главната страница:
Новините на главната страница вече ще се генерират динамично и всичко е вързано по месец, ден и година. С други думи всички новини за даден ден са в един пост и скрипта сам ще си ги търси динамично от базата данни и още на първо число на месеца главната страница ще се променя и нов линк с архивно съдържание за изминалия месец ще се появява в дясно. (Това е от техническа гледна точка… Потребителите няма да усетят някаква разлика.)
Също така събитията вече ще се архивират на следващия ден след като са минали, а не 2 дена по-късно и адекватно съобщение на български ще се изписва ако няма предстоящи такива.
В раздел музика:
Събития:
Събитията като цяло си остават със същата идея. Леко съм променил информацията за дадено място и съм премахнал ненужните данни като „Пощенски код” и „Община”, които бяха задължителни преди, заради картите. Линковете към архивирани и предстоящи събития са си правилно асоциирани със съответната категория или място, а линковете към дадена категория или място в таблицата се съобразяват с това дали гледате предстоящи или минали, и ще ви пратят в съответната визуализация.
Новото, което ще забележите, като кликнете на дадено събитие, е опцията да се добавите към него (Само за регистрирани потребители, разбира се). Идеята тук съм взаимствал от last.fm. В смисъл, че принципът е същият – прави се проверка дали е предстоящо или минало събитие и след това ви търси в таблицата. Ако ви няма, ви предлага да си изберете между две опции – дали ще присъствате със сигурност или може би (за предстоящо събитие) или само „Бях” (за минало). Ако сте се записал с едно от двете опции по-горе за предстоящо събитие, ще ви даде избор между другата опция и опция да се отпишете. Ако сте се записали и събитието е минало, ще имате опция да се отпишете, ако не сте ходили. (Тук няма значение дали сте избрали „Да” или „Може би” преди това.)
Биографии:
Цялата страница с биографиите беше преработена, за да има един по-хубав и удобен вид. Няма да бъдат просто изредени снимки на групите, на които имаме преведени биографии. (Вижте скрийншотите за повече инфо). Освен това ще можете да избирате групи, които започват с дадена буква, а също така вече ще има и търсене (За момента не е много смислено, защото нямаме много биографии, но някой ден не се знае :Д).
Освен това като влезнете в самата биография, горе над снимката на групата, ще има обложки на албуми, ако такива съществуват за тази група.
Албуми:
Тук също съм се опитал да придам по-красив и „центриран” вид на страницата. Отново ще имате търсене – както за албум, така и за група. Азбучният указател е за албумите (както и сега).
Таблицата вече има сортировка на всяка една колона, като по този начин можете да подредите албумите по начин, на който на вас ви харесва. Също така е въведено и странициране.
Новото, което липсва във версия едно, е визуализацията на всички албуми от дадена група. Като кликнете на името на групата, ще бъдете отведени до страница, в която ще можете да видите всички албуми от тази група.
При визуализацията на дадено ревю ще можете да видите всички албуми от тази група (ако има повече от един.)
Коментарите също не са забравени и са само за регистрирани потребители. За да се избегнат опити за злоупотреба, коментарите се стрипват от всякакви html тагове, в това число и нов ред. С други думи всичко ви е на един ред  Като съм ги ограничил до 500 символа, което е повече от достатъчно.
Статии:
Музикалните статии също претрърпяха лека промяна и страницата прилича на тази с биографиите. За момента там няма нищо друго, защото са ни малко. Като се увели бройката някой ден, ще мисля за подобрения.
Общо взето останалите раздели са си едно към едно изкопирани, защото не е като да има нужда да им променям нещо.
Това, над което ще се средоточа идния месец, а и януари най-вероятно, ще бъде тази просволута потребителска част, с която всеки да може да изпраща статии.
Сега, като имам пълен контрол, нещата ще са по-лесни от гледна точка на идеята, но самата реализация сигурно няма да е толкова красива и user friendly колкото би била на Joomla-та, но мисля, че в крайна сметка ще стане 
Сайтът ще има нужда от много солиден бета тестинг, защото на много места се налагат адски много проверки и за много неща да бъде помислено. Няма начин просто да успея да се сетя за всичко, а и къде сте виждали завършен продукт без бъгове и проблеми? :Д
По скромните ми сметки се надявам бета тестовете да започнат началото на февруари и да продължат до края на споменатия месец. Идеята е от първи март, когато е официалният ни рожден ден, да започнем да работим с новата версия.
Повече информация отново това и потребителската част, очаквайте като има такава в темата във форума ни.