Известен още като Biohazard: Degeneration

Дори не знаех за съществуването на този филм до преди около месец. Ех, като си спомня навремето каква мания бяха resident evil игрите… първите две части най-вече. Третата май така и не я доиграх, а четвъртата не съм я и започвал (както сигурно ще стане и с петата). Наскоро се опитах да играя Survivor (ps1 порт за psp-то), но тя вече изглежда прекалено остаряла и прекалено праволинейна…
Но да се върнем на темата – Resident Evil. Историята на този компютърно генериран филм се развива седем години след събитията във втората част на играта и края на Ракуун Сити. За всички фенове на играта имената Клеър Редфийлд и Леон Кенеди не са неизвестни, но все пак за незапознатите ще кажа, че това са двамата главни герои от втората част (диск 1 и диск 2 хехе). Действието започва с нападението на добрите стари зомбита над летище и… .всичко излиза извън контрол. Клеър, Леон и още една мацка от отряда за бързо реагиране трябва да се справят със заплахата и да разплетат кой стой зад терористичния акт.
Сюжетът си е съвсем стандартен за поредицата, като има много екшън, интриги, предателство и дълбоки връзки между героите. Но не това е най-силната страна на лентата. Всъщност през цялото време филмът ми създваше усещането, че гледах кът сцена от поредната част на играта. Толкова добре беше пресъздаден атмосферата на игрите, че чак ставаше плашещо на моменти :Д Авторите сякаш са играли с месеци и са изпипали всеки един детайл до съвършенство. Определено това няма да се усети от хора, които не са играли поне една част и дори смятам, че те не биха могли да оценят максимално достойствата на този филм, но това не е сега тема за обсъждане.
Мене лично много ме радва фактът, че са се върнали към добрата стара идея за бавните гадни зомбита, които искат само да ви… изядат. Няма излишни глупости… имаме си T и G вирус, арогантни и тъпи полицити, амбициозни и алчни корпоративни акули. Едни правят нещата за благото на света, а други – за неговото унищожение. Бруталната мутация на G вируса също беше много добра и хората са се постарали да го направя максимално гнусен и детайлен. Гадно само, че в един момент цялото действие се пренесе само и единствено върху този монстър и зарязаха останалите зомбита…
Едва ли има смисъл да говоря още и още суперлативи. Филмът е страхотен и събужда едни такива прекрасни спомени хехе… Но, както казах, един от най-големите му плюсове е прекрасната атмосфера, която е пресъздадена едно към едно с тази на играта.
Просто е задължителен за всеки Resident Evil…
Лична оценка: 8/10