Първо, по наблюдателните сигурно ще забележат, че от номер 1 отиваме на номер 3. Номер 2 се пада на “A Brief History of Vampires”, която изследва вампирите, но набляга прекалено много на Дракула и ‘Здрач’. Именно затова реших да пропусна да й пиша ревю
“Замък в небето” на Даян Джоунс се води продължение на друга подобна нейна книжка “Подвижният замък на Хоул”. И това е така, но не точно. Тук главният герой е подобие на Аладин, както и страната, в която живее. Един ден странник му продава вълшебен килим, който лети и… Нашето момче се оказва в градината на своите мечти, при принцеса, чиято красота е неземна и бла бла… Обаче я отвличат, султанът обвинява него и той тръгва да я търси, като по пътя си намира нови приятели и врагове. В крайна сметка не е задължително да сте чели предната книга, за да разберете тази. Тя има изцяло самостоятелна история, както и герои. Самите Хоул и Софи (от предната част) се появяват едва в края, макар и да са също част от действието през повечето време.
В интерес на истината, за мен това си е детска книжка. Не съм сигурен дали се определя наистина като такава, макар да мисля, че да, но все пак… Самият стил на писане на авторката предразполага за четене от дете и то по-малко от тинейджър. Въпреки всичко държа да отбележа, че историята е приятна и не ангажираща, чете се бързо и лесно и не дразни нито за момент. Разбира се това не е книга, която ще помните дълго след като сте обърнали и последната страница, но и не е такава, която да искате да захвърлите след първата (образно казано).
Няма какво повече да допълня тук. Аз я прочетох точно за един ден, на три пъти. Ако харесвате подобни фантасмагории и не се срамувате, че четете детски книжки, то това ще Ви допадне.