В последно време нямам никакво желание да пиша в блога по ред причини (не че и преди това последно време, предишното последно един вид, имах кой знае колко, но напоследък е много трагично положението), които нямам намерение да споделям така или иначе. Това, което обаче искам да кажа е, че съм направо възмУтен от отношението на голяма част от IT фирмите – било то чуждестранни, било български. За какво става дума ли? Много е просто. Голяма част от тях си търся подобие на IT whore. Или казано с по-просто думи – човек за всичко. Ако може, като се започне от идеята на даден проект, мине се през дизайна (в това число изграждането, рязането и т.н.), програмирането, пълненето със съдържание (където се налага), поддръжката и какво още е нужно. Всичко това е желателно сам да си го свършиш, по възможност още вчера. Разбира се, аз преувеличавам в известна степен, но малко или много нещата стоят по този начин. И за да не бъдат думите ми просто празни обвивки, захвърлени на вятъра, нека подкрепя това с един пресен пример от преди около десетина дни. Нарочно изчаках малко, защото показах личния си сайт по време на интервюто (хората искаха да знаят какво съм правил все пак, което е нормално), в това число и блога… та може и да са го погледнали един-два дена след това. Не че това ме вълнува кой знае колко, но все пак. Едва ли вече го четат, едва ли вече го помнят, но и така да е, много им здраве. Няма да ги споменавам, че да не правя реклама на хората. Ето за какво става дума:
Обявата е озаглавена с безвкусното “WordPress специалист”. Гледам, че преди четири дена са я пуснали пак, като са попреправили част от описанието, като сега е къде по-ясно и точно за какво става дума. Но да се върнем на идеята. В самото описание се казваше, че трябва човек да може да познава adwords (не че има нещо общо с wordpress де), да може да изготвя кампании, да подбира ключови думи и да проучва конкуренцията. От друга страна се казва, че трябва да умее да борави с wordpress, да познава SEO, да има знания по Photoshop, защото ще се налагат изработка на банери и прочие. В новата обява е поместено и основното изискване, което преди изцяло липсваше, а именно, че кандидатът ще трябва да преработва, изработва и редизайнва сайтове.
По време на самото интервю ми бе обяснено, че всъщност adwords частта им се движела добре и не им трябвал реално човек в тази сфера (явно това е само между другото, но пък звучи по-яко да е в обявата), а им трябва някой, който да може да направи един сайт от нулата (това бяха точните думи на мацката) – да го изгради, да го напълни със съдържание, а по-късно, ако се наложи, да му сменя дизайна и да го поддържа като цяло. Подхвърлих аз, че все пак обявата се зове “WordPress” нещо си и мъжът, предполагам шеф ще да беше, поиска да види блога ми, след като му казах, че е изграден изцяло на wordpress, а темата си е лично моя. След един бърз поглед, коментарът му окончателно ме убеди, че тук не е моето място: “Че то в това няма нищо уърдпресовско!” Момичето обаче беше бързо в реакцията си и му подхвърли, че всъщност не е прав, но казаното вече беше… казано :Д Няколко пъти ми беше натъртено с какво точно можем да си бъдем взаимно полезни и всеки следващ път ставаше по-ясно, че май с нищо. В крайна сметка се разделихме с обещание, че ще ми пратят на мейла няколко техни други сайтове, а аз да им върна мнение. Такъв мейл, както се и очакваше, не пристигна, но то е все тая. За пари реших дори да не си правя устата и да питам.
Какво излиза? Че тези хора си търсят програмист, дизайнер, adwords специалист… и не знам какво още. Излиза, че в цялата тази история wordpress е много малко застъпен. Ами… че кръстете си обявата както трябва, че да не си губим взаимно времето.
То се е видяло, че project manager позиция трудно ще намерим с моето “образование” и опит (явно), но поне трябва да е нещо, което… да има смисъл. Фирма, която изисква от теб над хиляда неща за правене, като ти дава пари за най-нископлатеното, не може да гарантира, че няма да те преексплоатира жестоко. Все пак, човек трябва да има някакво самоуважение, колкото и малко да е то.

Търсенето продължава :Д