Предполагам, че ще последват няколко сравнително еднотипни постове за книги, но няма как. Най-после и аз започнах да чета една поредица, за която доста познати и приятели са ми говорили, а именно тази за Влад Талтош на Стивън Бруст. Благодарение на новоиздадения том с последните три книги, Бард преиздадоха и предните три, а на всичкото отгоре пуснаха и промоция (купуваш трите, четвъртата ти е безплатна)… как да не се възползва човек.
Но на темата. Първата книга се казва “Джерег” и ни запознава с главния герой и една от задачите, които получава като наемен убиец, какъвто е. Няма да се впускам в разказване на сюжета, защото сам по себе си той не е кой знае какво. Нито вселената на Бруст не е кой знае какво, но въпреки това в нея сякаш има нещо; нещо, което да Ви кара да четете следващата страница и следващата страница и следващата страница… Стилът на автора е изключително простичък, но не в лошия смисъл на думата, като в същото време е и изключително увлекателен. Главните персонажи са герои с характери, които, предполагам, че с всяка следваща книга ще се развиват все повече и повече. Но дори и в тази първа такава те са уникални сами по себе си, без да бият прекалено много на клиширани стереотипи. А самата дължина на книгата я прави бърза и увлекателна за четене без да може да Ви писне и да я зарежете.
Накратно казано, интересна първа книга. Искрено се надявам този интерес да се запази и в следващите части. Но това само времето ще покаже, тоест… като ги прочета :Д